Unde se află „Zona albastră 2.0” a lumii și cine trăiește acolo. Se întâmplă fenomene greu de explicat

Ultima actualizare:

În ceea ce privește creșterea longevității, puține locuri din lume se pot compara cu progresul remarcabil înregistrat de Singapore, menționează BBC.  Între 2010 și 2020, numărul persoanelor care au depășit vârsta de 100 de ani în această mică țară s-a dublat.

În Singapore, mulți oameni trăiesc peste 100 de ani / foto: Pixabay
În Singapore, mulți oameni trăiesc peste 100 de ani / foto: Pixabay

În anii '60, speranța de viață pentru un copil născut în Singapore era de doar 65 de ani. Astăzi, un copil care se naște aici are o speranță de viață estimată la peste 86 de ani.

Această evoluție spectaculoasă este în mare parte rezultatul politicilor guvernamentale și a investițiilor în sănătate și bunăstare.

Singapore, cea de-a șasea „Zonă albastră” din lume

În august 2023, Singapore a fost desemnată cea de-a șasea "Zonă Albastră" din lume. Conceptul de "Zone Albastre" a fost creat de jurnalistul Dan Buettner de la National Geographic, care a identificat regiuni unde oamenii trăiesc mai mult și mai sănătos datorită unor factori precum stilul de viață, alimentația, structura socială și tradițiile culturale.

Deși acuratețea acestor zone a fost uneori contestată de demografi, Singapore se deosebește de celelalte "Zone Albastre" prin faptul că longevitatea aici este determinată în principal de politicile sociale, și nu de tradiții culturale, așa cum se întâmplă în alte locuri, precum Ikaria (Grecia) sau Costa Rica.

Singapore este prima regiune nouă adăugată conceptului în ultimele decenii, fiind numită de Buettner "Zona Albastră 2.0". Particularitatea sa constă în faptul că măsurile guvernamentale au avut un rol crucial în prelungirea vieții cetățenilor, spre deosebire de alte regiuni unde tradițiile vechi de secole au fost cheia longevității.

Declarațiile locuitorilor din Singapore

BBC a intervievat mai mulți locuitori ai Singapore pentru a descoperi care sunt politicile și practicile care contribuie la o viață mai sănătoasă și mai fericită. Firdaus Syazwani, un blogger specializat în consiliere financiară, a povestit cum a observat de-a lungul anilor schimbările treptate ale politicilor guvernamentale care au influențat starea de sănătate a comunității.

„Impozitele mari pe alcool și tutun, împreună cu interdicțiile stricte de fumat în spațiile publice, nu doar că au îmbunătățit sănătatea individuală, dar au făcut ca spațiile publice să fie mai curate și mai primitoare. Gata cu fumatul pasiv!”, a spus Firdaus.

El a fost surprins să afle că Singapore a fost inclusă în "Zonele Albastre", având în vedere că bucătăria locală include adesea preparate bogate în calorii.

Totuși, Firdaus a remarcat inițiativele Consiliului pentru promovarea sănătății, care încurajează alegeri alimentare mai sănătoase, inclusiv etichetarea nutrițională obligatorie și reducerea conținutului de zahăr din băuturi.

Aceste măsuri au crescut semnificativ conștientizarea sănătății publice și au influențat alegerile alimentare ale populației.

Singapore a câștigat recunoaștere internațională pentru sistemul său de sănătate, fiind clasată de Indicele de Prosperitate Legatum din 2023 pe primul loc la nivel mondial în ceea ce privește accesul la servicii medicale publice și private. Alte politici, precum infrastructura de transport public, încurajează mersul pe jos și activitatea fizică zilnică. În plus, prioritatea guvernului de a păstra țara curată și verde oferă cetățenilor un sentiment de siguranță și confort.

Costul vieții în Singapore este foarte ridicat

Cu toate că locuitorii din Singapore se bucură de o calitate a vieții ridicată, costul vieții în această țară este de asemenea foarte ridicat. Singapore este adesea menționată ca una dintre cele mai scumpe destinații de locuit, situându-se pe locul al doilea după Hong Kong.

În ciuda prețurilor mari și a regulilor stricte privind fumatul, drogurile sau aruncarea gunoaielor, mulți rezidenți consideră că aceste măsuri contribuie la menținerea unui mediu curat și sănătos.

Charu Kokate a subliniat că politicile guvernamentale din Singapore sunt bine aliniate cu nevoile populației, axându-se pe îmbunătățirea calității vieții, menținerea stabilității economice și a armoniei sociale. Această stabilitate politică este un factor esențial în stimularea investițiilor, creșterea economică și coeziunea socială din Singapore.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Bulandra (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
pelerinaj sfanta parascheva 130 000 pelerini racla curtea metropolitana iasi 863253 jpeg
image png
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
orasul vulcan jpg
image png
iordanescu eleva jpg
nunta 1 jpg
vremea 1536x1024 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net