VIDEO. Imagini șocante în Islanda. Un vulcan situat chiar sub un oraș este gata să erupă
Imagini șocante din Islanda, unde un vulcan situat chiar sub un oraș se pregătește să erupă. Oamenii au fost evacuați până la ultimul. Între timp, imaginile apărute pe rețelele sociale sunt înfricoșătoare. Sub pământ arde, iar străzile pur și simplu se topesc. Experții transmit că un râu de lavă se apropie de suprafața, iar acum s-ar afla la circa 800 de metri. O revărsare de proporţii de lavă în Islanda a perturbat zborurile din Europa, luni de zile.
900 de cutremure într-o singură zi
Vulcanul este situat sub oraşul Grindavík, de unde autoritățile au evacuat în timpul weekendului care a trecut peste 4000 de persoane. Numai luni, 13 noiembrie, în zonă s-au înregistrat 900 de cutremure, iar din octombrie, autoritățile vorbesc de mii de seime care au zdruncinat regiunea.
În regiunea din jurul capitalei islandeze, Reykjavik, există un râu de magmă - rocă lichidă fierbinte sau semi-lichid - de aproximativ 15 km lungime, care se deplasează în sus spre suprafața pământului, relatează BBC.
Erupția despre care experții spun că se așteaptă să fie „semnificativă” ar putea produce daune majore la infrastructura locală.
Aceasta se desfășoară sub Islanda și o parte a Oceanului Atlantic, iar impactul unei erupții asupra țării va depinde de locul exact în care magma pătrunde la suprafață.
Tot orașul Grindavik a fost evacuat
Orașul Grindavik, care se află chiar deasupra magmei, a fost deja evacuat, din cauza riscului de „fântâni de foc” și gaze nocive.
„Grindavik este foarte aproape de poziția noii fracturi, iar supraviețuirea acesteia este departe de a fi asigurată. Totul depinde de locul unde magma ajunge în cele din urmă la suprafață, dar situația nu arată bine pentru locuitorii orașului”, a declarat dr. Bill McGuire, profesor emerit de Geophysical & Climate Hazards, UCL.
New aerial footage from Grindavik, Iceland, shows a large crack in the centre of the townIceland, home to volcanoes, has been hit with hundred of earthquakes in the last few dayspic.twitter.com/Z0BFbRwtx6
— Science girl (@gunsnrosesgirl3) November 13, 2023
Biroul de meteorologie islandeză estimează că în prezent magma se află la 800 de metri de suprafață, ca urmare probabilitatea unei erupții a vulcanului Fagradalsfjall este „mare” și s-ar putea întâmpla în zilele următoare, transmit experții care monitorizează situația.
Care ar putea fi impactul unei erupții
Dacă vulcanul erupe în larg sau erupe pe uscat și apoi se varsă în mare, atunci există riscul unui nor de cenușă exploziv, deoarece roca super fierbinte intră în contact cu apa.
În aprilie 2010, erupția vulcanică Eyjafjallajokull a provocat cea mai mare închidere a spațiului aerian european de după al Doilea Război Mondial, ca urmare a unui nor extins de cenușă. Pierderile estimate au fost între 1,5 miliarde și 2,5 miliarde de euro.
Deformarea solului este aproape continuă din cauza râului de magmă care se îndreaptă spre suprafață și a cutremurelor.
În asfalt sunt rupturi și fisuri de un metru în adâncime, ceea ce indică faptul că magma este și mai aproape de suprafață.
Islanda este foarte obișnuită cu activitatea vulcanică. Scoarța terestră este fracturată în diferite plăci, iar la creastă plăcile eurasiatice și nord-americane se depărtează cu câțiva centimetri pe an. Acest lucru permite magmei să se ridice la suprafață, care erupe sub formă de lavă și/sau cenușă.
Una dintre cele mai extinse erupții din Islanda a avut loc în 1783, când a avut loc un potop de lavă care a durat opt luni și a produs nori extinși de sulf care au afectat Europa de Nord timp de mai bine de cinci luni și se estimează că a provocat o răcire de aproximativ 1,3 Celsius în următorii doi ani.