Vladimir Putin, copilărie marcată de greutăţi şi sărăcie. Cum i-au insuflat părinţii setea de putere

Ultima actualizare:

Vladimir Putin este acum unul dintre cei mai puternici şi temuţi lideri din lume şi un om extreme bogat, dar viaţa lui nu a arătat mereu aşa. În copilărie, liderul de la Kremlin s-a luptat cu sărăcia, într-un apartament sovietic mizer.

Vladimir Putin foto: Getty
Vladimir Putin foto: Getty

Vladimir Putin are acum tot ce îşi poate dori şi şi-a lăsat amprenta pe istoria mondială. Şeful statului rus a povestit, la un moment dat, că viaţa lui nu a fost deloc uşoară la început. El s-a născut în Leningrad (acum numit Sankt Petersburg), în 7 octombrie 1952, un oraş care încă simţea urmele lăsate de al Doilea Război Mondial.

Părinţii lui Putin, la un pas de moarte în al Doilea Război Mondial

Leningrad s-a aflat, în război, sub un asediu de 900 de zile, în urma căruia peste un milion de oameni au murit de foamete. Tatăl lui Putin, Vladimir, a fost pe câmpul de luptă, iar mama sa, Maria, a fost la un pas să moară în timpul asediului.

În cartea autobiografică, publicată în 2000, Putin a povestit cum “mama a leşinat de foame. Oamenii au crezut că a murit şi au pus-o la un loc cu alte cadavre. Din fericire, s-a trezit la timp”.

Tatăl liderului de la Kremlin a fost unul dintre cei patru soldaţi care a reuşit să revină acasă, din trupa de 28 de oameni. A rămas cu schele după război şi avea probleme cu un picior. În timpul războiului, unul dintre copiii cuplului a murit de difterie. Un al doilea copil a murit, mai târziu, din cauza unei alte boli.

Putin, un "miracol" pentru părinţii lui

Putin a fost, notează mirror.co.uk, un fel de “miracol”, pe care părinţii l-au avut târziu. Copilăria lui a fost una grea, dusă într-o casă comună, pe care o împărţeau  cu alte două familii.

Învăţătoarea lui a povestit, la un moment dat, că nu exista apă caldă, cadă sau căldură în casă, iar toaleta era mizeră. Mai mult, locuinţa era invadată de şobolani şi gândaci.

“Erau hoarde la intrarea în casă. Eu şi prietenii mei îi fugăream cu bête. O data, am văzut un şobolan uriaş şi l-am alergat pe hol, l-am prins într-un colţ, iar atunci, animalul a sărit pe mine. Am avut noroc că am fost mai rapid şi am reuşit să intru în casă şi să închid uşa înainte să ajungă la mine”, a spus Putin, în cartea sa.

Putin a învăţat să lupte pe străzile din Leningrad

Dar anii grei petrecuţi în Leningrad l-au întărit pe Putin, care obişnuia să stea mult pe străzi, în compania altor copii din casele vecine. Acolo, pentru a nu fi bătut de alţii, a învăţat arte marţiale şi, mai apoi, judo.

Dar anii grei petrecuţi în Leningrad l-au întărit pe Putin, care obişnuia să stea mult pe străzi, în compania altor copii din casele vecine. Acolo, pentru a nu fi bătut de alţii, a învăţat arte marţiale şi, mai apoi, judo.

“Acum 50 de ani, străzile din Leningrad m-au învăţat o regulă dură: dacă o luptă e inevitabilă, tu trebuie să dai primul pumn”, a spus Putin, în 2015.

Părinţii lui Putin l-au tratat ca pe un rege

Iar părinţii lui au fost mereu dornici ca fiul lor să reuşeaşcă în viaţă şi să ajungă departe, aşa că au încercat să îi ofere condiţii cât mai bune. În adolescenţă, i-au luat ceas de mână, iar mai apoi maşină, ceva ce ei nu avuseseră. Autoarea Masha Green, care a scris o carte despre preşedintele rus, a declarat că părinţii lui Putin l-au tratat mereu ca pe un rege şi că l-au făcut să creadă că totul i ce cuvine, ceea ce se vede şi în acţiunile lui ca lider.

I-au insuflat, însă, şi o ambiţie covârşitoare, iar Putin a început să lucreze, ca voluntar, în serviciile secrete, de la vârsta de 16 ani. Liderul de la Kremlin are o diploma în drept de la Universitatea de Stat in Leningrad, plus un doctorat în ştiinţe economice, iar kGB-ul l-a ales din 100 de alţi studenţi.

După căderea blocului comunist, a trecut la conducerea urmaşului KGB, FSB, iar apoi a devenit preşedintele Rusiei, în 1999, după Boris Elţîn.

Putin, la un pas de război cu Ucraina

Acum, Putin se află într-un conflict deschis cu Vestul, după manevre făcute în Ucraina. Rusia a anexat în 2014 Peninsula Crimeea, iar apoi a ajutat regiuni separatiste precum Donbas şi Doneţk. De anul trecut, la graniţa din Ucraina şi Rusia, au fost trimise trupe ruseşti.

În 21 februarie, Putin a declarat că recunoaşte regiunile separatiste Doneţk şi … drept republici independente şi a cerut trimiterea de trupe care să “menţină pacea” în Donbas, gesture considerate de liderii occidentali drept declaraţii de război

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google NewsFacebook și Instagram!  

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net