Ziua internaţională a prieteniei. Cum ştim când o persoană este un prieten adevărat
Ziua internațională a prieteniei se sărbătoreşte, în fiecare an, pe 30 iulie. Este ziua în care este bine să ne amintim de prietenii dragi şi să încercăm să petrecem măcar câteva ore în prezenţa lor. Această sărbătoare este de fapt un motiv pentru a celebra legătura specială între prieteni, dar şi promovarea unei relaţii de pace între popoarele lumii.
Ideea de celebrare a unei zile a prieteniei a venit încă din anii 1930. Iniţial se serba pe 2 august, însă publicul larg a contestat această sărbătoare, considerând că este de fapt o idee de marketing pentru a vinde mai multe felicitări, potrivit awarenessdays.com.
Pe la mijlocul anilor 1940, ziua a dispărut în obscuritate în SUA. Ideea unei zile de onoare a prieteniei a fost, totuși, adoptată de mai multe țări din Asia, unde a rămas un obicei popular pentru a face schimb de cadouri între prieteni.
Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a proclamat, în anul 2011 Ziua Internațională a Prieteniei, ca urmare a propunerii făcute de UNESCO. Ideea a fost ca prietenia dintre popoare, țări și culturi să inspire eforturile de pace și să construiască punți între comunități. Prin Rezoluția A/RES/52/13, s-a definit cultura păcii ca un set de valori, atitudini și comportamente care resping violența și depun eforturi pentru prevenirea conflictelor prin abordarea cauzelor lor profunde, scrie site-ul un.org.
De asemenea, ONU a dorit implicarea tinerilor în promovarea înţelegerii internaţionale între naţiuni şi respectul faţă de diversitate, potrivit timeanddate.com. Astfel, guvernele, organizațiile și grupurile comunitare sunt încurajate să organizeze evenimente, activități și inițiative care promovează solidaritatea, înțelegerea reciprocă și reconcilierea.
Cum ştim că o persoană este prieten adevărat
Ziua internațională a prieteniei se bazează pe recunoașterea relevanței și importanța prieteniei ca un sentiment nobil și valoros în viața ființelor umane din întreaga lume. Cu toate că relațiile de prietenie pot fi diferite, relații între același sex, relații de prietenie între mamă și fiică, tată și fiu, fiecare dintre ele trebuie sărbătorită.
De altfel, prietenia este definită de psihologi ca fiind acea relație afectivă caldă și plăcută care ne dă încredere în noi și ne dă curajul să acționăm în unele momente mai dificile. Este văzută ca o cooperare între două sau mai multe persoane ce implică suport reciproc, încredere reciprocă, loialitate, iubire, înțelegere și empatie.
De fapt, un prieten adevărat este acea persoană care rămâne alături de tine în orice situaţie, chiar dacă greşeşti, dacă eşti fericit sau trist. Este acel om pe care te poţi baza în orice moment al vieţii şi pe care eşti dispus să-l ajuţi în orice problemă.
Cum sărbătorim prietenia
Mulţi oameni sărbătoresc această zi făcând cadouri, de obicei simbolice, prietenilor dragi. O brăţară, o carte, un buchet de flori sau chiar o ieşire în oraş, sunt metode prin care putem marca această zi importantă pentru relaţiile interumane.
Dacă prietenii sunt prea departe de tine, ca distanţă, poţi să îi suni şi să le spui cât de mult înseamnă ei pentru tine. Sau poţi să foloseşti mediul virtual pentru a le trimite un mesaj sugestiv.
Sociologii spun că orice variantă ai alege pentru celebrarea Zilei prieteniei, este important să te foloseşti de această sărbătoare pentru a marca momente de pace, linişte şi fericire.