Învaţă să faci economii de la 7 specialişti

Ultima actualizare:

    Bucurăte de o viaţă mai uşoară alături de familia ta
Bucurăte de o viaţă mai uşoară alături de familia ta

La vremuri disperate, măsuri drastice. Pentru a face faţă crizei economice i-am întrebat pe specialiştii Click! care sunt sfaturile lor pentru fiecare domeniu. Iată ce ne-au recomandat.

Patru trucuri financiare importante

* Sfaturi populaţie. Nu e recomandat să faceţi tranzacţii imobiliare. Instabilitatea pieţei nu oferă o siguranţă pentru acest tip de investiţie.

* Creditele: cele mai dezavantajoase par a fi cele în euro şi dolari, din cauza deprecierii leului. Dacă nu există o nevoie urgentă, nu e recomandat în această perioadă să apelaţi la avantajele unui credit, din cauza fluctuaţiilor de curs.

* Şomeri. Primul pas pe care trebuie să-l faceţi dacă aţi rămas fără serviciu şi aveţi cel puţin un credit este să explicaţi celor de la bancă în ce situaţie vă aflaţi. De cele mai multe ori bancherii acceptă o amânare la plata ratelor.

*Procedeul se numeşte „la buna înţelegere", dar oricât de bună ar fi, nu vă aşteptaţi la o păsuire mai lungă de 3 luni. Termenul se poate prelungi cu o singură condiţie: să plătiţi cel puţin jumătate dintr-o rată în cele 3 luni de amânare.

* Pont. Aurul e valoros şi în vremuri de criză. În ultimii ani, preţul acestuia a crescut de aproape cinci ori. O strategie bună ar fi achiziţionarea preţiosului metal în cantităţi mici, la intervale de timp regulate.

Nu risipi aiurea apa şi curentul!

* Nu lăsa apa să curgă în neştire, la duş sau la bucătărie. Un robinet lăsat deschis o oră consumă o tonă de apă menajeră, al cărei cost este de 4 lei pe tonă.

* Faceţi economie - stingeţi lumina în camerele în care nu staţi, închideţi bine robinetele, circulaţi cu mijloacele de transport în comun, daţi mai puţine telefoane şi mergeţi mai rar la restaurante sau la cinematografe.

Citeşte şi:

Uite ce-i de făcut dacă ai rămas fără serviciu

Socoteşte-ţi atent fiecare bănuţ!

Te învăţăm cum să alegi cel mai bun tarif la curent

Bancherii îţi spun cum să economiseşti

Jumătate dintre români nu reuşesc să economisească niciodată

Mai multe legume, mai puţină carne

* În perioada verii, puteţi renunţa la carne şi produse din carne. Sunt scumpe şi pot fi periculoase pe căldură.

* Ca şi legume se recomandă acelea care vă satură: fasole, mazăre, năut, ciuperci. Ca fructe - mărul românesc.

* Gospodinele ar trebui să gătească mai des. Costă mult mai puţin decât mâncarea de la fast food.

* Nu faceţi rabat de la calitate. Puteţi să mâncaţi mai puţin, dar bun. Nimeni nu se gândeşte că o alimentaţie de proastă calitate duce la îmbolnăviri pentru că nimeni nu asociază încă alimentaţia cu sănătatea. Dacă ne vom îmbolnăvi, vom fi nevoiţi să apelăm la medici, spitale şi tratamente. Şi nu-şi doreşte nimeni acest lucru, mai ales pe timp de criză.

Uite cum poţi arăta bine în haine vechi

* În această perioadă trebuie să renunţăm la cumpărăturile inutile.

* Puteţi arăta bine şi în hainele mai vechi dacă învăţăm să le asortăm şi să folosim accesorii (broşe, brăţări, pălării).

* La doamne o pereche de pantaloni negri pană pot fi purtaţi cu un maieu tetra, o jachetă strâmtă de blugi şi o pereche de balerini. Aceeaşi pereche poate fi purtată la birou cu o cămaşă albă şi balerini. La cină, într-un restaurant, pantalonii pot fi asortaţi cu un top sexy.

* La bărbaţi, un sacou bleumarin poate fi asortat diferit în funcţie de eveniment. Merge şi la serviciu, dar şi la plimbare, combinat cu un tricou şi pantaloni de in.

Fă-ţi abonament pentru transportul în comun

* Transportul este o altă sursă din care mai poţi economisi un bănuţ, doi. În această perioadă suntem sfătuiţi să lăsăm în faţa blocului maşina personală şi să folosim mai mult mijloacele de transport în comun.

* În cazul în care folosiţi zilnic mijloacele de transport în comun, e mai avantajos să vă procuraţi un abonament lunar.

Învaţă să reduci consumul maşinii

* Verifică presiunea în pneuri. Cu cât presiunea este mai scăzută, cu atât creşte consumul de carburant.

* Nu mai folosi aerul condiţionat. Şi acesta creşte consumul!

* Condu calm! Nu tura excesiv motorul şi pune frână din timp. Dacă foloseşti o viteză constantă vei schimba mai rar treptele de viteză şi vei reduce consumul.

* Cu cât maşina e mai încărcată, cu atât va consuma mai mult. Verifică ce poate fi aruncat din ea sau dus în casă. Nu are rost să o îngreunezi cu kilograme în plus! Renunţă la portbagajul exterior dacă nu-l foloseşti.

Nu lăsa stresul să te doboare

* Identificaţi principalii factori de stres ce vă afectează şi faceţi un plan, cu măsuri specifice pentru situaţia financiară personală.

* Recunoaşteţi modalităţile în care reactionaţi la stres. Unii dintre noi fumează mai mult, pot consuma alcool sau mâncare în exces, alţii suferă de insomnie etc. Fiţi conştienţi de aceste comportamente excesive, şi dacă vă scapă de sub control, nu ezitaţi să cereţi ajutor.

* Alegeţi să vedeţi jumătatea plină a paharului. Căutaţi să transformaţi aceste neajunsuri financiare în avantaje pentru sănătate.

Alexandra Popa (foto dreapta) analist financiar Conso.ro

«În timpul unei recesiuni, oamenii ar trebui să fie mai atenţi la cheltuieli şi să nu rişte inutil. Nu este un moment propice pentru credite la orice oră»

Mihai Ereuţă preşedinte Liga Habitat

«Românii au o foarte mare problemă cu consumul de apă. Dacă în fiecare zi laşi robinetul deschis, când te speli pe mâini, pe dinţi, sau tragi apa la WC, consumi o tonă de apă pe zi»

Gheorghe Mencinicopschi (foto stânga) directorul Institutului de Cercetări Alimentare

«Gătiţi mai des acasă şi cumpăraţi mai multe legume. Sunt mai ieftine şi mai sănătoase decât carnea. În această perioadă este bine să-ţi îngrijeşti mult mai atent sănătatea»

Adina Buzatu (foto dreapta designer vestimentar

«Renunţă la cumpărăturile inutile. Combină hainele vechi cu accesorii astfel încât ţinuta să poată fi purtată oricând. Trebuie să ne construim garderoba în jurul unor piese de rezistenţă pe care să le combinăm»

Gheorghe Aron director RATB

«Varianta optimă pentru a economisi din transport ar fi să combinăm mijloacele de transport în comun cu maşina personală. De multe ori transportul în comun te mai scapă de stresul ambuteiajelor»

Cătălin Stoican (foto stânga) director Şama Service

«Nu bruscaţi maşina! Încercaţi să mergeţi cu viteză constantă. Pentru economisirea combustibilului trebuie luate anumite măsuri simple dar care îţi vor aduce bani în buzunar»

Liliana Lupu psiholog

«Problemele financiare şi nesiguranţa zilei de mâine sunt o sursă tot mai puternică de stres. Vă recomand să luaţi o pauză, fără însă a intra în panică. Nu te lăsa pradă viciilor din cauza stresuluiv»

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net