Îşi plânge soţul cu masca la gură
Liliana Muha, văduva decedatului, susţine că soţul ei a murit sufocat, pentru că se terminase tubul de oxigen al Salvării. Cazul a fost ţinut secret timp de teri zile de Ministerul Sănătăţii, până a venit confirmarea că bărbatul suferea de gripă porcină.
Muha suferea de mai multe boli, începând cu diabetul zaharat, gută, hipertensiune arterială şi, nu în ultimul rând, obezitate. El s-a internat marţea trecută la spitalul din Rădăuţi, dar se simţea tot mai rău.
„Nu avea poftă de mâncare, temperatură mare, se sufoca, iar medicii i-au dat şi două antibiotice care nu i-au priit", a povestit îndurerată Liliana Muha, văduva bărbatului. Aceasta a fost îngrozită de condiţiile în care a fost tratat acesta.
„Dădeau cu vopsea în spital. Mirosea îngrozitor a diluant, iar el săracul abia respira!" spune printre hohote femeia.Vineri, medicii din Rădăuţi au ajuns la concluzia că nu-l mai pot ajuta, aşa că l-au urcat pe Muha într-o ambulanţă şi l-au trimis la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, mai bine pregătit pentru a prelua astfel de cazuri.
Pacientul n-a mai ajuns însă la destinaţie. „În apropiere de Paşcani situaţia s-a înrăutăţit şi mai tare, iar cadrele din ambulanţă au luat hotărârea de a opri la Spitalul din localitate. La Paşcani, bărbatul a decedat", a declarat Alexandru Lăzăreanu, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Suceava.
Văduva crede că tăcerea autorităţilor timp de trei zile a fost una suspectă. Ea susţine că nu bolile l-au doborât pe soţul ei, ci tocmai sistemul care trebuia să-l salveze.
„Cei din ambulanţă nu aveau oxigen, nici aparatură de resuscitare. Era un singur tub, care s-a terminat foarte repede. Soţul meu făcea semne că nu are aer, iar e îi puneau masca goală pe faţă. Aproape de Paşcani nu mai putea să respire. Până l-au băgat în spital, a murit", a povestit Liliana Muha.
Costin Munteanu, ginerele decedatului, a mărturisit că nu s-a făcut nici o dezinfecţie la locuinţă şi nu s-au luat nici probe de la cei care au intrat în contact bolnavul.
De teamă să nu se îmbolnăvească la căpătâiul mortului, soţia acestuia stă cu o mască de protecţie. Şi Primăria din Siret a adus familiei 200 de măşti antigripale pentru a fi împărţite oamenilor care vin să-şi ia adio de la Dorin Muha. Familia a refuzat aceste măşti şi crede că aceste măsuri trebuiau luate mai devreme.
Vecinii sunt speriaţi şi revoltaţi
Vecinii lui Muha sunt revoltaţi că atâta vreme nu au ştiut că au un bolnav de „porcină" în mijlocul lor, ca să-şi ia măsuri de prevedere.
„Cum a putut spitalul să trmită mortul acasă înainte să vină confirmarea de gripă? Sunt 30 de copii în blocul ăsta. Văduva pune mâna pe mort, apoi pe clanţa uşii. Oricine poate să ia boala", spune cu năduf Gheorghe Bileţchi, vecin al soţilor Muha.
Oamenii spun că este posibil ca virusul care l-a ucis pe Dorin Muha să fi venit din Ucraina. „Nevastă-sa este bucătăreasă în Vama Siret. El era croitor şi avea mulţi clienţi fideli care veneau la el de peste graniţă. Posibil să fi luat boala de la vreun ucrainean", ne-a declarat un apropiat al familiei.
IML spune că mortul nu mai e contagios
Costin Munteanu, ginerele decedatului, arată certificatul medico-legal. Conform acestuia, "pacientul nu mai este contagios din data de 21.11". De menţionat că Dorin Muha a murit vineri, 20.11.
Citeşte şiPrimul deces cauzat de gripa porcină în România!Streinu-Cercel: Până la 6.000 de posibile decese în România, din cauza gripei porcine6 români cu porcină se zbat între viaţă şi moarteVirusul ucigaş face ravagii în ţările din jurul RomânieiDouă cazuri noi de gripă porcină în Republica Moldova. Un copil a muritLetonia înregistrează primul deces de gripă porcină
Vaccinarea începe joi
Ministerul Sănătăţii a decis exact care sunt primele categorii de populaţie cu risc care vor fi vaccinate. Prin urmare, primele 1.340.000 de doze de vaccin, realizate de Institutul Cantacuzino, vor fi repartizate, joi, astfel:
- 140.000 de doze pentru imunizarea a circa 70% din personalul medical- 1.000.000 de doze vor ajunge în colectivităţile şcolare din întreaga ţară. Astfel, vor fi vaccinaţi 500.000 de studenţi şi 500.000 de elevi de liceu- aproximativ 200.000 de doze vor fi repartizate serviciilor speciale: armată, grăniceri, Ministerul de Interne