«La noi, apa este mai scumpă decât pâinea»
În satul Cârlomăneşti, din comuna buzoiană Verneşti sunt doar două fântâni. Una dintre ele a secat, iar cealaltă este la marginea satului, pe un vârf de deal la care se ajunge greu.
Acolo este singura sursă de apă pentru cei peste două sute de localnici. Cei mai în putere şi care au în ogradă cal şi căruţă fac câteva drumuri pe zi, aducând apă consătenilor şi aşa mai câştigă un ban.
"Vin şi mă strigă la poartă şi nu pot să îi refuz, mă duc şi le aduc apă. Iarna este foarte greu. Eu iau 7,5 lei pentru un butoi de două sute de litri, dar sunt care iau şi 10 lei sau chiar mai mult", a explicat Marcel Anton, unul dintre cei care aduc apa de la fântână.
Cum mulţi dintre săteni au pensii foarte mici, nu-şi permit să plătească cărăuşii de apă decât câteva zile pe lună. Oamenii au ajuns să fie fericiţi când ninge abundent şi au strat mare de omăt în grădină. Nu au de ales, îşi pun zăpadă în găleţi şi oale şi aşteaptă să se topească pentru a avea ce bea, cu ce găti, cu ce se spăla şi cu ce adăpa animalele.
«Topim zăpada din curte ca să nu murim de sete»
"Pentru noi a devenit deja o obişnuinţă. Ori cumpărăm şi dăm într-o zi mai mult pe apă decât pe pâine, ori de cele mai multe ori adunăm zăpadă din grădină. Vedem unde este mai curată, o punem pe sobă şi o topim. Strecurăm apa şi bem, că altă soluţie nu avem", ne-a povestit Nicolae Hăituc, 75 de ani.