Liderii NATO se reunesc vineri la Varşovia. Vor să arate că sunt uniți în fața Rusiei
După ce Marea Britanie a votat pentru ieșirea din UE, unii analiști spun că Occidentul e mai slab. Și asta, în condițiile în care Rusia e tot mai agresivă. Vineri, liderii NATO se reunesc la Varşovia, pentru un summit menit să demonstreze unitatea lor în faţa Rusiei, relatează Reuters.
Preşedintele american Barack Obama, care ia parte la ultimul summit al alianţei occidentale înainte de expirarea mandatului său, în ianuarie, le va cere aliaţilor europeni să dea dovadă în continuare de fermitate faţă de decizia Rusiei de a anexa Crimeea şi de a-i susţine pe rebelii rusofoni din estul ţării, potrivit News.ro.
Cele 28 de state membre NATO vor aproba oficial desfăşurarea a patru batalioane, formate din 3.000 până la 4.000 de militari, în ţările baltice şi în estul Poloniei, pentru a linişti aceste state şi a dovedi că Alianţa este pregătită să îşi apere toţi membrii. Soldaţii vor fi desfăşuraţi prin rotaţie.
„Acesta este un moment definitoriu pentru securitatea noastră”, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele polonez Andrzej Duda. “NATO răspunde rapid şi cu hotărâre”, a adăugat el.
Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia au cerut o prezenţă permanentă a NATO, pe fondul temerilor că Moscova ar putea încerca să le destabilizeze guvernele prooccidentale prin atacuri informatice, prin susţinerea proruşilor, prin manipulare a presei şi chiar prin incursiuni teritoriale.
Criticii spun că planul NATO nu este suficient de amplu pentru a determina Rusia să renunţe la eventualele sale planuri.
Kremlinul neagă că ar avea astfel de intenţii şi acuză NATO că este agresorul, pentru că îşi împinge graniţele tot mai aproape de fostul teritoriul sovietic, pe care Moscova îl consideră sfera sa de influenţă.
Preşedintele rus Vladimir Putin a făcut mai multe gesturi care par menite să reducă tensiunile înainte de summit, deşi Moscova şi-a subliniat intenţia de a desfăşura rachete cu capacitate nucleară la Kaliningrad, o enclavă rusă între statele membre NATO.
Liderul de la Kremlin a fost de acord cu o reuniune a Consiliului NATO-Rusia săptămâna viitoare, a doua din acest an a forului consultativ care a fost suspendat după ce Moscova a anexat Crimeea în 2014.
De asemenea, Rusia a fost de acord cu o rezoluţie ONU care îi permite UE să intercepteze transporturi de arme către Libia prin Marea Mediterana, iar Putin a discutat telefonic cu Obama înainte de reuniunea la vârf a NATO.