Lipitorile, afacere de 200 € pe zi
Vă gândiţi la o afacere accesibilă şi profitabilă chiar şi în vreme de criză? Încercaţi lipitoarea românească de baltă! Nu râdeţi, se vinde cu 5 lei bucata, sau en-gros cu 200 de euro pe kilogram.
E mică, neagră, scârboasă şi se hrăneşte cu sânge. Dar e apreciată în medicină pentru proprietăţile ei terapeutice.
Lipitoarea-medicament este la mare căutare în România, dar mai ales pe pieţele externe. „150-200 de euro costă un kilogram de lipitori, la export. Asta înseamnă vreo 500-600 de bucăţi, care pot fi culese de pe baltă într-o singură zi", spune Florin Mudure, un clujean care a dezvoltat o afacere pe cinste dintr-un hobby neobişnuit. Vă tentează? Încropiţi nişte bazine speciale, amenajate astfel încât vietăţile să se simtă ca la ele acasă şi porniţi pe gârlă, la cules de „bani".
„Afacerea nu constă în înmulţirea lipitorilor, ci în culegerea lor şi păstrarea în carantină timp de 3-4 luni, până pot fi comercializate. Astfel, ne vom asigura că lipitorile nu vor transmite boli din pricina sângelui infestat de la hrana capturată în mediul natural", ne-a mărturisit dr. Grigore Şeremet, medic specialist în boli interne, care practică şi terapia cu lipitori.
Vezi şi:
Tratamentul cu lipitori stârneşte interesul pe piaţa internaţională
Lipitoare cu dinţi giganţi, găsită în nara unei fetiţe
Reporterul Click! a testat puterile lipitorilor
Click! a testat terapia cu lipitori la clinica medicului Grigore Şeremet, din Bucureşti. Reporterul nostru a optat pentru o şedinţă de „imunizarea organismului". Nu de alta, dar este printre puţinele terapii care se pot efectua cu un număr mai mic de viermi.
Pasul 1
Locul unde va muşca lipitoarea este dinainte stabilit de medic. Vietăţile sunt ţinute din scurt cu ajutorul unor ventuze care se aplică pe piele. De frică, probabil, nici nu am simţit când lipitorile s-au apucat de treabă.
Pasul 2
20 de minute. Atât am răbdat lipitorile să se îmbuibe din sângele meu. Usturime, nu glumă, deşidomnul doctor îmi promisese „o micuţă pişcătură de ţânţar".
Ce afecţiuni se tratează cu lipitori
Tratamentul cu lipitori se practică cu succes de mii de ani. Hirudina, substanţa care ajunge în organismul uman odată cu muşcătura lipitorii, fluidizează şi sprijină circulaţia sângelui. Este antibacterian, analgezic, antiinflamator şi recomandat pentru:
Accidente vasculare; Hernii de disc;
Nevralgii; Ciroză hepatică; Hepatite; Afecţiuni ginecologice; Boli renale;
Pneumonii; Ulcere stomacale