Luna plină ne aduce un seism de 5,2 grade?
Un savant ucrainean ne-a băgat frica în oase cu anunţul că ne paşte un cutremur devastator. Un profesor român a spus asta pentru Click!, încă din luna martie, după ce a calculat după formule complicate: un seism mare va avea loc în această toamnă.
Un savant ucrainean, Olexandr Kendzer, a băgat joi frica în noi.
El anunţa că în zona Vrancea se va produce un cutremur nimicitor, dar nu a spus şi când se va întâmpla.
Răspunsul îl dă conferenţiarul Ştefan Amariţei care a demonstrat matematic că sunt 80% şanse ca un nou mare seism să se producă în această toamnă.
El a publicat încă de anul trecut această teorie, în cartea „Cutremurele care vor lovi România", şi a arătat cum a ajuns la această concluzie înfricoşătoare.
„Primul mare cutremur de pământ din acest secol, în zona Vrancea, se va produce în această toamnă", a declarat pentru Click! Ştefan Amariţei, profesor de Matematică la Universitatea „Petre Andrei" din Iaşi.
El mai spune că toate marile seisme au avut loc între echinocţiul de toamnă şi cel de primăvară.
Cu o probabilitate de 80%, cutremurul anunţat şi de ucraineni va avea loc în luna octombrie sau noiembrie.
„Dacă următorul cutremur nu va avea loc până în vara anului 2010, devine iminent în toamna acestui an", declara pentru Click!, în 26 martie, profesorul ieşean.
Până la marele cutremur, românii se vor "antrena" cu altele mai mici. Victorin Toader, şeful Laboratorului de avertizare seismică, din cadrul Institutului Român de Seismologie Aplicată, ne-a declarat că, în perioada următoare, sunt aşteptate mai multe cutremure.
Pe aceeaşi temă:
«Un cutremur devastator, în Vrancea!»
„În intervalul 24 -28 septembrie, când scoarţa terestră va fi influenţată de Lună, ne aşteptăm la o activitate seismică intensă, putând să apară şi un cutremur de 5,2 grade pe Richter. Timp de 12 zile, până pe 20 septembrie, nu a fost activitate seismică, iar energia s-a acumulat. Acum, aceasta se va degaja lent, ceea ce înseamnă că vom avea cutremure multe, de până la 5,2 grade pe Richter", ne-a explicat specialistul.
Ucrainenii anunţă un cutremur de 9 grade Richter
Pe harta întocmită de cercetătorii ucraineni, unda seismică se va simţi la mii de kilometri distanţă şi va fi de magnitudine între 7 şi 9, pe scara Richter.
Culoarea roşie, care înseamnă magnitudine 8 şi 9, pe scara Richter, porneşte din epicentru, adică din zona Vrancea şi se întinde în vestul şi sudul Ucrainei, în Balcani şi în Moldova.
Culoarea galbenă acoperă arii largi în ţara vecină, iar în Crimeea se estimează magnitudine chiar mai mult de 9!
Specialiştii ucraineni au colorat harta doar pe zona ţării lor, fără să precizeze ce se va întâmpla în România, ţara de origine a cutremurului.
Pentru comparaţie, cel mai puternic cutremur înregistrat în ultima sută de ani, de 9,5 grade pe scara Richter, a avut loc în Chile în 1960.
Au fost oraşe şterse de pe hartă, mii de clădiri la pământ şi zeci de mii de morţi.
Mai citeşte:
Atenţie, turişti! Cutremur şi incendii în paradisul de vacanţă
California, în aşteptarea mega-cutremurului: milioane de posibile victime - VIDEO
Oprescu îşi pregăteşte primăria pentru un cutremur de 8 grade
Salariaţii Primăriei Capitalei şi edilul-şef Sorin Oprescu vor avea din 2011 garantată supravieţuirea în cazul unui cutremur de opt grade, dacă îi prinde la locul de muncă.
Explicaţia? Sediul Municipalităţii din Bd. Elisabeta va fi consolidat după ultimele minuni ale tehnicii. Imobilul nu a mai fost reparat de 100 de ani.
„Vom reface total subsolul. Pe lângă clădire vom turna o centură de beton susţinută de piloni înfipţi la 12 metri adâncime iar la îmbinarea pereţilor vom pune tampoane de cauciuc aduse din SUA care suportă 400-500 de tone unul singur. Astfel clădirea se va mişca în jur 30 de cm în cazul unui cutremur de opt grade dar nu va păţi nimic", a explicat şeful de şantier Gheorghe Cârlan.
Lucrările la Primăria Capitalei vor dura 18 luni
Pereţii vor fi găuriţi cu maşini speciale aduse tot în premieră. Toate instalaţiile vor fi înlocuite. Lucrarea va dura 18 luni şi are ca termen de finalizare sfârşitul anului 2011.
Ce faci în caz de cutremur dacă te afli acasă?
Culcă-te, cu mâinile acoperind capul, lângă un obiect mai mare şi rezistent care, atunci când pereţii vor cădea în jurul tău, poate să producă "triunghiul vieţii", adică acel spaţiu în care poţi supravieţui dezastrului;
Nu încerca să ieşi din clădire în timpul cutremurului. Nu folosi scările şi nici liftul;
Dacă seismul te prinde în pat, rostogoleşte-te şi rămâi lângă el, culcat pe podea, cu capul acoperit de mâini şi o pernă;
Dacă eşti într-un scaun cu rotile, blochează-i roţile şi acoperă-ţi capul cu mâinile.
Ce faci în caz de cutremur dacă eşti afară?
Încearcă să ajungi într-un spaţiu deschis, unde nu sunt clădiri, stâlpi de electricitate şi copaci
Dacă eşti la volan, trage pe dreapta şi încearcă să nu opreşti lângă clădiri, stâlpi şi copaci
Dacă eşti pe o plajă, fugi într-un loc cât mai înalt, pentru că seismele pot produce cvaluri foarte înalte
Ce faci în caz de cutremur dacă eşti blocat sub dărâmături?
Încearcă să te mişti cât mai puţin posibil
Încearcă să-ţi acoperi nasul şi gura cu o bucată dintr-o piesă de îmbrăcăminte
Un ritm de respiraţie controlat va preveni uscarea căilor respiratorii
Încearcă să rămâi treaz