Mihaela Rădulescu, dezamăgită: «Exagerăm cu toţii» Ce a supărat-o pe vedetă
MIhaela recunoaşte însă că, deşi îşi învaţă copilul să fie cât mai sociabil, a observat că ceilalţi părinţi îşi lasă odraslele cu tot felul de gadget-uri şi nu îi bagă în seamă prea mult. În plus, se mândresc cu copii care nu se mai joacă şi sunt serioşi.
"Daca si oamenii mari s-ar mai juca, am vedea mai mulţi oameni relaxaţi, zîmbitori, prietenoşi şi dispuşi să fie de folos şi altora. Am observat că, de cîte ori îmi fac timp să mă joc cu fiul meu, ajung repede la o stare de bucurie autentică, pentru că intru într-un univers simplificat, dar foarte pur şi energizant. Simpla convenţie că sîntem nişte personaje pe care le inventează un copil plin de imaginaţie duce la relaxare, la îndepărtare de problemele de oameni mari, atît de diverse şi acaparante.
Şi nu e vorba doar de joaca alături de un copil, ci de ceea ce am putea face mai des, dacă am şti să mai luăm pauze de seriozitate şi să ne „prostim" niţel, în sensul ludic al expresiei. De obicei, facem treaba asta la vreo petrecere sau în vacanţe, cînd spiritul nostru e ceva mai liber şi mintea mult mai dispusă la distracţie.
Mă uit mereu cu îngrijorare şi tristeţe la copiii pe care-i văd jucîndu-se cu nemiluita pe iPad-uri sau alte device-uri, lîngă nişte părinţi care se bucură că odraslele lor nu-i deranjează cu orele. Inutil să mai spun cît de greşită e abandonarea lor în lumea jocurilor electronice, îndepărtarea lor de banala conversaţie şi interacţiune cu copii de vîrsta lor sau cu oamenii mari din preajmă. Văd tot mai des adolescenţi care trăiesc prea mult cu căştile în ureche, care stau ore în şir la mese împreună cu alţi tineri, dar toţi sînt pe telefon, butonînd şi nefăcînd conversaţie unii cu alţii", a scris Mihaela pe blogul său.
Cu toate că apreciază tehnologia, vedeta e de părere că trebuie să nu uităm să comunicăm unii cu alţii. Mihaela regretă că oamenii nu se mai adună să joace carţi sau rummy şi preferă telefonul mobil. Ea îi îndeamnă pe adulţi să renunţe la seriozitate şi să se joace mai des, pentru că aşa vor fi mai relaxaţi şi vor avea mai mult chef de viaţă.
"Nu vreau să par anacronică, pentru că iubesc tehnologia şi îi înţeleg toate foloasele, dar simt că exagerăm cu toţii şi, dacă nu ştim să-i dozăm folosirea, cred că ajungem să ne însingurăm tot mai mult, să fim tot mai stîngaci în socializare şi dialog.
Am şi acum găşti de prieteni cu care îmi face plăcere să mă întîlnesc ca să jucăm un scrabble sau un boggle, volei sau bowling şi mărturisesc că ador acest tip de petrecere a timpului liber cu prietenii, în care nu urlă muzica şi avem cum să ne auzim, în care rîdem copios şi ne străduim să cîştigăm, în care avem timp să ne jucăm şi să ne relaxăm cu adevărat.
Nu-mi place să văd copii prea serioşi şi părinţi încîntaţi că odraslele lor nu se mai joacă, ci s-au „maturizat" şi au doar preocupări „grele", improprii pentru vîrsta lor. Copilăria n-ar trebui scurtată, pentru că e singura perioadă de acumulare fără obligaţii, fără responsabilităţi, fără majore bătăi de cap - care, inevitabil, urmează în anii lungi de viaţă ai oricui.
Ador oamenii cu pasiuni concrete şi constante, n-am rîs niciodată de bărbaţii în toată firea care încă mai construiesc avioane sau vapoare din bucăţi sau fac puzzleuri grele, nu mi se pare deloc desuet un club de carte sau orice altul în care ideea de bază e să te întîlneşti cu alţi oameni care au aceeaşi pasiune ca şi tine.
În final, nu contează ce anume jucaţi, ci doar ideea de a vă juca şi, mai ales, de a vă îndemna copiii să se joace cu alţi copii, nu cu deviceurile electronice. La joacă, oameni mari, dacă vreţi să fiţi luaţi în serios!", a completat vedeta.