Mister total în cazul prăbuşirii avionului etiopian în largul coastelor Libanului
Cauzele prăbuşirii avionului companiei Ethiopian Airlines luni, în largul coastelor libaneze, erau în continuare necunoscute miercuri, cutiile sale negre nefiind localizate, informează AFP.
Operaţiunile de căutare au continuat în cursul serii pe o suprafaţă de 35 km.p. în jurul locului în care a avut loc accidentul, dar misterul căderii avionului pare să se adâncească în loc să se lămurească o dată cu avansarea anchetei.
Aparatul Boeing 737 s-a prăbuşit în mare după câteva minute de la decolarea de pe aeroportul din Beirut, în plină furtună, la 02h30 /00h30 GMT/, cu 90 de persoane la bord, dintre care 54 erau libanezi. Nu a fost găsit niciun supravieţuitor.
"Turnul de control i-a indicat pilotului să o ia spre dreapta, dar avionul a mers spre altă direcţie, poate din cauză că aparatul fusese deja prins în furtună", a afirmat un responsabil în Ministerul libanez al Apărării.
"În acest stadiu, nu putem spune dacă a fost o eroare de pilotaj pentru că nu ştim ce s-a petrecut la bord", a adăugat el, subliniind faptul că la manşa avionului se afla un pilot experimentat.
Ministrul transporturilor, Ghazi Aridi, s-a exprimat în acelaşi sens: "Să se afirme că pilotul a comis o eroare este pură speculaţie. Nimeni nu ştie ce s-a petrecut în avion şi doar cutiile negre ar putea să ne spună".
Dar cutiile negre nu au fost descoperite până în prezent, informase mai devreme un purtător de cuvânt al armatei.
Ministrul a indicat însă un detaliu tulburător al zborului: pilotul "a început să urmeze instrucţiunile turnului de control, dar în continuare a pornit în altă direcţie. Turnul de control a încercat să-l redirijeze, dar chiar în acel moment contactul s-a întrerupt".
"Ce s-a întâmplat în avion ? Nimeni nu ştie", a spus el într-o conferinţă de presă miercuri seara, exprimându-şi speranţa că va avea rezultate joi dimineaţa întrucât cercetările vor continua în cursul nopţii de miercuri spre joi pentru a localiza epava.
Secundată de două nave ale Forţei Naţiunilor Unite în Liban /FINUL/, nava de război americană USS Ramage, echipată cu sonare, şi-a continuat miercuri cercetările în largul localităţii Khalde /situată la 6 km sud de aeroportul din Beirut/.
Şase libanezi şi şase etiopieni au fost identificaţi printre cele 14 corpuri pescuite, potrivit ministrului sănătăţii, Mohammad Jawad Khalife. Autorităţile de la Addis Abeba va trimite prelevări ADN de la familiile pasagerilor etiopieni ai avionului pentru a ajuta la idenificarea victimelor, a adăugat el.
Diverşi experţi au indicat că vremea nefavorabilă ar putea să nu fi fost singura cauză a catastrofei. Avionul ar fi putut avea o problemă la motor sau la sistemul hidraulic. Aparatul ar fi putut, de asemenea, să se fi destabilizat intrând în norii cumulonimbus. Nimeni nu avansează ipoteza unui incident violent la bord. Lipsesc dovezile.
Doi anchetatori ai Biroului francez de anchete şi analize /BEA/ pentru securitatea aviaţiei civile şi trei experţi americani ai Consiliului naţional al securităţii transporturilor /NTSB/ participă la ancheta desfăşurată de autorităţile libaneze cărora li s-a alăturat şi o echipă de specialişti etiopieni, notează Agerpres.