1 Mai a deschis sezonul grătarelor, cu micii la putere. Reporterii Click! au fost să vadă cum au petrecut românii
1 Mai cu mici și bere. Este una dintre tradițiile românului și nici sărbătoarea din acest an nu a făcut excepție. În București, la terasa din Piața Obor, cea mai cunoscută „fabrică” de mici din oraș, oamenii au așteptat și două ore să-și ia porția de carne. Reporterii Click! au discutat cu câțiva masterchefi de ocazie ai grătarelor și au încercat să afle cât l-a costat pe român tradiționalul festin de Ziua Muncii.
Veni, vidi Micii
De 1 Mai românul nu poate trăi fără mici. Cel mai bun exemplu pentru cei care se îndoiesc de adevărul acestei zicale sunt imaginile surprinse ieri, la cea mai cunoscută terasă unde se vând mici în București, în Piața Obor, cea mai mare din România. Două ore a fost timpul mediu de așteptare pentru fiecare persoană care a luat cilindrul minune din carne.„Veni, vidi, Micii”, a st6rigat hâtru un gurmand după ce în sfârșit a reușit să-și vadă porția în caserolă. La terasa din Obor, micul costă 5 lei.
De ce fac românii grătar în parc
În curți, în parcuri, în păduri, în fața blocurilor sau chiar pe alei, oriunde au putut fi puse, pe cărbuni sau lemne, grătarele au fost umplute cu multă carne. Mulți români nu și-au permis să meargă la restaurant pentru un grătar și nici nu au prieteni care să aibă case la curte. Drumul lung până în zonele împădurite sau aglomerația au fost alte motive care au determinat mulți gurmanzi să caute soluția cea mai la îndemână, grătarul în parc.
Locuri speciale pentru grătare în parcuri, doar în sectorul 2
În București, nu poți găti în mod organizat decât în câteva zone verzi din sectorul 2. Motivul? Mai multe primării au încercat să amenajeze astfel de puncte speciale, dar s-au lovit de împotrivirea celor care au fost deranjați în timpul plimbărilor de mirosul de mâncare sau de zgomot. Unul dintre parcurile în care sunt grătare este Plumbuita, situat pe malul lacului cu același nume, în cartierul Colentina.
Parcul Plumbuita, o bucătărie uriașă
Ieri, pe alei erau puțini oameni la plimbare dar în punctele în care erau amenajate grătare, era „omor”. Indiferent de buzunar, gurmanzi din fire, petrecăreții au luat ca de obicei tot ce le dorea inima, chiar dacă nu au mâncat decât o mică parte din ce au pregătit. Pentru a prinde loc la vatra de gătit, unii comeseni au venit de la primele ore ale dimineții.
Cei care locuiau mai departe au sosit cu mașinile, alții pe jos deoarece au vrut să bea și o berică. Toți, fără excepție, cu sarsanelele pline de caserole cu mici, flieci, cârnați sau frigărui. Legume ici-colo, ceva sucuri și multă bere.
La unul dintre grătare îl găsim sprijinit de pom și cam trist pe Marian.”Stau la rând la grătar. Sunt imediat după ce termină grupul acesta mare...Am adus ce am putut și eu: mici 10 bucăți, cotlete și ceafă cam 600 de grame, pui marinat cam 1, 3 kg, am cheltuit cam 250 de lei”, spune omul nostru în timp ce-și păzește traista cu mâncare pusă-n băț, adică pe o cracă de copac. Mai încolo pe iarbă îl așteaptă doamna lui, nerăbdătoare...
Unii bucureșteni au venit în parc, cu grătarul de acasă
Vasile, George și Viorel sătui să aștepte la coadă au ales să aducă grătarul de acasă și l-au pus pe iarbă lângă colțul amenajat de primărie. Au întins o patură pe jos și au pornit picnicul.”Cine se scoală de dimineață departe ajunge. Noi am terminat pregătirile și acum trecem la masă. Ne-a costat cam 400 de lei că am luat mai multe printre care și 2 kg de carne de pui, 2 kg de porc 2 kg de mici, legume, ciuperci”, ne zice Vasile care ia hartanele direct de pe fierul încins.
700 de lei, un grătar de 1 Mai
În alt colț al parcului, la un grătar cu mese, dăm de un adevărat festin culinar.”Acest 1 Mai ne costă cam cu 30-40 la sută mai mult ca cel de anul trecut. Dar un poți să nu dai...Am plătit în jur de 700 de lei pentru mâncare, sucuri și beri, mulți bani pentru ieșirea asta. Suntem o groază de oameni și nu am vrut să ne lipsească nimic. Păi am luat 30 de mici, 4 kg de ceafă, câte 2 kg de piept de porc, coastă marinată, câte un kg de cârnați și pastramă. Ca să nu mai vorbesc de aproape un kg de ficăței”, ne spune mândru Mihai, starostele grupului.
La masă, Sandu, Dan, Ionuț, Ecaterina, Mihaela, Dan și Andra pun masa și numără munitele până când vor gusta „grătarul de parc”. La o masă învecinată, ciocnesc veseli deja nevoie mare, trei cheflii care se dreg de ore întregi cu bere în așteptarea mâncării.„Eu sunt Escobar, el este Micu de le mic, iar el este Octav că nu mai am imaginație”, ne spune din cale afară de vesel cel care poartă nume de mafiot mexican.
La câțiva metri de grătar, privește cu jind spre masa îmbelșugată Nea Piruț, paznicul de parc.„Cineva trebuie să muncească” spune el și înghite în sec