10 răspunsuri la întrebările voastre despre vaccinare


    Românii sunt interesați de vaccinare și, ieri, au intrat cu sutele în legătură cu autoritățile, pentru a pune întrebăriFoto: Shutterstock
Românii sunt interesați de vaccinare și, ieri, au intrat cu sutele în legătură cu autoritățile, pentru a pune întrebăriFoto: Shutterstock

„Aș vrea să mă programez la vaccinare și nu pot”; „Cât de sigur este AstraZeneca?”; „Pot să aleg între cele trei seruri?”; „Când dați drumul la etapa a treia?”. Acestea sunt doar câteva dintre întrebările care îi preocupă pe români. Pentru a-i liniști pe toți, reprezentanții campaniei de vaccinare au organizat luni după-amiaza o sesiune de discuții și au răspuns fiecărui român care a avut nelămuriri. Iată-le pe cele mai importante!

De când se vor putea face noi programări? 

Ștefan Tantar are 66 de ani, e din Târgu Mureș și spune că ar dori să se vaccineze, dar nu reușește să se programeze. „De 3 săptămâni tot sun și niciun rezultat. Ba mi se spune că nu sunt locuri, ba că nu este vaccin”, s-a plâns bărbatul. Autoritățile i-au răspuns că noi locuri pentru programare pentru persoanele de peste 65 de ani vor fi disponibile din 15 martie. Tot din această zi vor fi disponibile listele de așteptare. „Din a doua jumătate a lunii martie se redeschid programări pentru vaccinurile Pfizer și Moderna, pentru etapa a doua. Prioritate au persoanele cu vârste peste 65 de ani și cele cu boli cronice (indiferent de vârstă). Dacă persoanele bolnave au sub 55 de ani, se pot programa și acum, pentru AstraZeneca”. 

Alăptez. Pot să mă vaccinez? 

Ca și în cazul multor alte medicamente, întrucât nu există date din studii clinice pe această categorie de populație, nu există nici o recomandare oficială cu privire la administrarea serului în timpul alăptării. Acest aspect nu este descurajat, dacă beneficiile depășesc riscurile (mai exact, dacă mama e în categorie de risc, are comorbidități). 

Ce se întâmplă dacă mă vaccinez având COVID, fără să știu? 

Astfel de cazuri există. Au fost înregistrate atât în studiile clinice, cât și în campania de vaccinare. Persoanele diagnosticate cu virusul în primele zile de la administrarea primei doze de vaccin erau, cel mai probabil, pozitive la momentul vaccinării. În cazul lor, nu a fost observată o evoluție mai severă a COVID-19 sau o rată diferită a reacțiilor adverse. 

Dacă am avut COVID, după cât timp mă pot vaccina? 

Te poți vaccina dacă nu ai simptome asociate acestei infecții și dacă nu ești în izolare. Concentrația de anticorpi nu reprezintă un factor în decizia de vaccinare, astfel, nu se recomandă dozarea anticorpilor înainte de administrarea vaccinului. 

Bolnavii cronic au nevoie de scrisoare de la medicul de familie?  

Nu. E suficient să se regăsească în baza de date a CNAS. Iar dacă nu se regăsesc în această bază de date și nu se pot programa singuri pe platformă, trebuie să ia legătura cu medicul de familie sau cu medicul curant, pentru introducerea lor în baza de date a CNAS. De asemenea, se pot programa prin medicul de familie/medicul curant sau prin Call Center. 

AstraZeneca este sigur pentru bolnavii cronic? 

Da, persoanele sub 55 de ani cu afecțiuni cronice sunt prioritizate la vaccinare și se pot programa acum, pentru AstraZeneca. Serul a primit recomandarea Agenției Europene a Medicamentelor. Persoanele cu multiple patologii cronice au fost incluse în studiile clinice și nu s-au observat reacții adverse diferite față de populația generală.  


    Autoritățile au venit în fața românilor, pe Facebook, și au clarificat toate nedumeririle lor legate de imunizare Foto: Shutterstock
Autoritățile au venit în fața românilor, pe Facebook, și au clarificat toate nedumeririle lor legate de imunizare Foto: Shutterstock

Pot fi vaccinat dacă nu mai lucrez și nu am asigurare de sănătate? 

Da, în funcție de etapa pentru care ești eligibil. Vaccinarea este voluntară și gratuită. 

Când preconizați să înceapă etapa a treia? 

„Ne dorim ca din luna aprilie să deschidem etapa a treia de vaccinare, pentru restul populației. Din luna martie vom primi o cantitate mai mare de doze, iar din aprilie ne dorim să deschidem mult mai multe centre, concomitent cu debutul etapei a treia”, au răspuns reprezentanții platformei RO Vaccinare

În etapa a treia vom putea alege tipul de vaccin? 

Denis-Alin Nedeloiu a întrebat luni, în cadrul comentariilor, dacă putem opta pentru un anumit ser, în funcție de dozele disponibile. Autoritățile au răspuns că deocamdată nu este implementată opțiunea de a alege un anumit vaccin. 

E bine să-mi testez anticorpii după vaccinare? Și cum se interpretează rezultatul? 

Daria Irina a cerut lămuriri legate de cum se interpretează rezultatul unui test de imunitate. „Deși acum există un număr relativ mare de teste cantitative/semicantitative pentru anticorpi disponibile pe piață, acestea nu sunt standardizate între ele. Nu se pot compara titrurile de anticorpi măsurate pe teste diferite. De asemenea, nu există încă un prag definit pentru titrul de anticorpi care să fie considerat protector, iar protecția post-vaccinare ar putea să depindă și de alte elemente ale răspunsului imun. Din acest motiv, nu este recomandată testarea titrului de anticorpi înainte și/sau după vaccinare”, i s-a răspuns. 

ce culori sa porti in functie de zodie jpg
business 816491 1920 jpg
dog 1168663 1920 jpg
1 cheloo are iubita si doi copii jpg jpeg
fata diavol jpg
4 printesa diana 2 jpg jpeg
Culori care aduc noroc de Craciun jpg
FotoJet jpg
imelda staunton netflix jpg
Irene Cara FOTO Profimedia jpg
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 27 noiembrie sfantul mare mucenic iacob persul jpeg
FotoJet (3) jpg
dog 1168663 1920 jpg
business 816491 1920 jpg
Culori care aduc noroc de Craciun jpg
fata diavol jpg