1.500 de români, repatriați din Italia. Au fost duși în două centre secrete din Constanța
1.500 de români din Italia au fost repatriați cu aeronave militare care au aterizat, sâmbătă, pe aeroportul „Mihail Kogălniceanu” din Constanța. Ei au fost duși în carantină în două centre secrete și izolate din Constanța.
UPDATE 15.30 Cei 1.500 de cetăţeni români au fost aduși la Constanța din nordul Italiei, cu un zbor umanitar. Ei vor sta în carantină în două centre secrete din județ, a declarat la Digi24 secretarul de stat în Ministerul Sănătății Nelu Tătaru.
Cetățenii români au parcurs triajul epidemiologic în aeroport. Au avut un culoar special, separat de celelalte fluxuri de pe aeroport, și au fost duși în condiții speciale până la două centre de carantină secrete și izolate.
Ei vor fi supuşi testării pentru a fi depistate persoanele care suferă de COVID-19. Cei depistaţi pozitiv vor merge automat în facilităţile sanitare special pregătite pentru acest scenariu, iar ceilalţi vor fi cazaţi timp de 14 zile, aşa cum prevede legea, în izolare.
Știrea inițială
Transportul umanitar este realizat de Ministerul Afacerilor Externe și aprobat de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, și de șeful DSU, Raed Aarafat. Decizia a fost însă vehement criticată de autoritățile locale din Constanța, care s eplâng de lipsa echipamentelor medicale, pentru a face față unei asemenea situații.Într-o postare pe Facebook, președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu, a transmis că județul Constanța nu are capacitatea medicală – număr de paturi, teste pentru coronavirus, echipamente – pentru un asemenea flux de oameni.„Lipsa testelor, a disponibilului de paturi, a echipamentelor necesare într-o situație atât de gravă - conduce la o criză sanitară și umanitară. Este un act iresponsabil, fără precedent!", a scris Horia Țuțuianu.
Citește și:
Alţi nouă cetăţeni români vor fi repatriaţi din Italia, cu o aeronavă a MApN
Horia Țuțuianu: ”Nu transformați Constanța într-un județ izolat!”
Țuțuianu a făcut apel la Guvern și la președintele țării să nu transforme Constanța într-un județ izolat.„Fac apel la președintele Iohannis, la Guvernul României să ia măsurile care se impun și să nu transforme Constanța într-un județ izolat. Oamenii trebuie triați epidemiologic și transportați în mod asistat în județele de unde provin", a mai scris șeful Consiliului Județean Constanța.Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța este unul dintre cele 7 centre din România în care pot fi tratate persoanele infectate cu Coronavirus.
Primarul Constanței nu a fost consultat
Primăria Constanţa a transmis sâmbătă, un comunicat de presă, referitor la decizia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă de a plasa în carantină în judeţul Constanţa un număr de 1500 de cetăţeni români proveniţi din zona roşie a Italiei.
“Primarul Decebal Făgădău nu este de acord cu această decizie a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi este convins că se puteau găsi soluţii mai bune atât pentru cei repatriaţi, cât şi pentru constănţeni. Ne manifestăm întreaga disponibilitate pentru un dialog constructiv şi suntem deschişi la identificarea unor soluţii responsabile în această situaţie excepţională”, se arată în comunicatul Primăriei Constanţa.
Sursa citată menţionează că primarul Decebal Făgădău nu este membru al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi nu a fost consultat în legătură cu această decizie.