15.000 de absolvenți de clasa a VIII-a nu s-au înscris la Evaluare. Explicațiile sunt halucinante: „Mai mult am stat în vacanță”

Astăzi, la prima probă de la Evaluarea Națională 2023 s-au prezentat 161.500 de absolvenți ai claselor a opta. Examenul de la Limba și Literatura Română s-a desfășurat, luni, 19 iunie.

Evaluarea Națională la Română a avut loc astăzi / foto: arhivă
Evaluarea Națională la Română a avut loc astăzi / foto: arhivă

Emoțiile par mai mari decât în alți ani pentru că greva din învățământ a pus o vreme sub semnul întrebării desfășurarea examenelor din acest an școlar. 15.000 de copii care au terminat ciclul gimnazial nu s-au înscris la evaluare.

„Mai mult am stat în vacanță decât să învățăm la școală. N-am făcut pregătire. Nu mă simt pregătit pentru examen”, spune Ștefan, absolvent de clasa a VIII-a, potrivit Digi24.

Visează să fie mecanic

Ștefan stă cu familia lui într-un sat din Iași și ar vrea să se înscrie la liceul din comună. Spre deosebire de alți copii, care merg la liceu în orașele mari, elevul visează să fie mecanic. Se teme însă că proba de matematică de la Evaluarea Națională îl va împiedica să facă asta.

„Teorema lui Pitagora n-am reușit să o învăț. Am simțit, cum ar veni, că nici n-am învățat lunile astea. Din cauza grevei, profesorii chiar nu au avut timp să ne spună să ne pregătim”, mai spune băiatul.

„Ce putea sa învețe el acasă, că dacă a stat acasă nu s-a mai complicat copilul sa învețe. Dar nu prea s-au complicat nici profesorii ca să îl mai cheme sa facă ore suplimentare”, povestește Paraschiva Dumbravă, mama lui Ștefan.

Vacanțele dese și greva prelungită de anul acesta i-au scos din rutină o au toți absolvenții de clasa a opta. Emoții mari au și părinții.

„Am încercat sa exersez și singur și m-am mai uitat pe caiete din urmă”. Paraschiva Dumbravă - mama lui Ștefan: „Foarte mult au pierdut. Din cauza ca ei dacă au stat acasă au uitat tot. Au uitat. Aproape au uitat tot”, mai spune femeia. 

Peste 161.500 de absolvenţi ai clasei a VIII-a au susținut, luni,. prima probă a Evaluării Naţionale, cea de Limba şi literatura română. Aceasta va fi urmată de proba la Matematică, miercuri. De asemenea, proba la limba şi Literatura maternă este programată joi, 22 iunie, iar toate cele trei probe sunt scrise.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
supermarket 5202138 1280 jpg
banner pensii png
piata gorjului jpg
poarta spre lumea de dincolo siberia jpg
629aef51e4e9b pelerinaj șumuleu ciuc jpg
pelerinaj sfantul dimitrie cel nou bucuresti program liturgic 864962 jpg
ulei de masline jpg
medic operatie pixabay
image
actualitate.net
image
actualitate.net