Pandemia Covid-19 în România - 16 Martie 2020. S-au împlinit 3 ani de când ni s-a schimbat viața

Ultima actualizare:

Pe 16 martie 2020, în România era declarată stare de urgență. Președintele Klaus Iohannis apărea într-o declarație de la Palatul Cotroceni în care anunța cel mai dur lockdown și cele mai dure restricții care aveau să aibă loc în pandemia de Covid-19 din România.

Românii au trăit două luni în stare de urgență ca urmare a pandemiei Covid-19. Foto: Arhivă
Românii au trăit două luni în stare de urgență ca urmare a pandemiei Covid-19. Foto: Arhivă

Starea de urgență a fost instituită când în România s-au anunțat oficial 100 de cazuri. Primul pacient declarat infectat cu virusul SARS COV 2 a fost un gorjean care nu a prezentat niciun fel de simptome, dar a fost izolat, iar românii au văzut pentru prima oară combinezoanele albe în care personalul medical care s-a ocupat de infectații de Covid -19 s-a camuflat timp de aproape doi ani.

În valul 1 majoritatea pacienților nu au prezentat simptome. Primii zece pacienți au fost tratați la Institutul Matei Balș din București, cel mai mare spital de boli infecțioase din România. Apoi lucrurile au început să se complice când numărul pacienților a crescut cu sutele. Spitalele din Capitală și marile orașe din țară au început să primească tot mai mulți pacineți infectați cu Covid-19.

La momentul declararii stării de urgență în România, Italia era epicentrul pandemiei în Europa, iar cel care adusese virusul în țara noastră era un italian, după cum au anunțat oficialitățile la momentul respectiv.

Carantina

Situația a devenit din ce în ce mai gravă. Numărul românilor care contracta virusul era din ce în ce mai mare, ajungând la 1000, apoi la 2000, iar panica creștea direct proporțional cu infectările.

Aeronave pline cu români care au fugeau de frica virusului din Italia, Spania sau Marea Britanie soseau unul câte unul în România. Oamenii erau supuși obligatoriu carantinei, iar pentru unii nu a fost deloc rău pentru că au fost cazați chiar în hoteluri de patru stele de la malul mării. Dar toți trebuiau să suporte separarea totală de familie.

Carantina presupunea un timp de 14 zile de izolare totală, în care mâncarea era adusă la ușă de oameni protejați cu combinezoane, mănuși și măști sanitare.

Testarea era apoi repetată, iar dacă rezultatul era negativ, omul putea să intre în familie și în colectivitate.

Spitale sufocate de pacienți

Suceava a fost primul municipiu care a intrat în carantină totală din cauza numărului mare de infectări. Orașul a fost complet închis, toate intrările și ieșirile fiind păzite jandarmi și polițiști.

Spitalele din România aveau să devină neîncăpătoare. Zilnic erau raportate sute de pacienți infectați, iar sistemul sanitar românesc a început să se confrunte cu crize: criza de paturi, de medicamente și personal.

Școala online

La finele lunii ianuarie 2021, la aproape un an de la declararea pandemiei și 10 luni de la declararea stării de urgență, România înregistra aproape 730.000 de cazuri de infecții cu virusul COVID-19, iar numărul persoanelor decedate ca urmare a infecției depășea 18.000.

Autoritățile române decid ca toți copiii să rămână acasă, iar școala să se desfășoare în format online, o experineță nouă pentru țara noastră, iar copiii și profesorii s-au acomodat împreună noilor condiții. O perioadă despre care psihologii spun că a dus la afectarea comportamentului copiilor devenind tot mai depresivi și triști din cauza izolării și a lipsei de socializare directă.

Vaccinul

Pe 27 decembrie 2020 ajung în România primele de doze de vaccin Pfizer anti Covid-19. Mii de români formează cozi uriașe la vaccinare. În același timp, încep și protestele din partea unor români care puneau sub semnul întrebării atât pandemia cât și eficacitatea vaccinului.

La finalul anului 2021, România înregistra aproape 6 milioane de oameni vaccinați cu unul dintre vaccinurile Pfizer, Moderna, Astra Zeneca sau Johnson&Johnson.

În același timp, bilanțul celor decedați ca urmare a infecției ajunsese la finalul anuli 2021 la 58.575 de persoane.

România a trecut prin 7 valuri ale pandemiei și, potrivit datelor oficiale 63.000 de români diagnosticați cu infecție cu SARS-CoV2 au murit până la finalul anului 2022.

Peste 93% dintre decesele cauzate de COVID-19 în România s-au înregistrat la persoane care aveau cel puțin o boală cronică asociată.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la Premiile BAFTA 2023, Profimedia (6) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
rugaciune jpg
image png
yubari jpg
image png
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
image png
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net