17 tone de carne de curcan suspecte de gripă aviară în magazinele din 26 de județe

Ultima actualizare:

    Au fost identificate sute de magazine din 26 de județe unde au fost distribuite cele 17 tone de carne de curcan și organe (aripi, pipote, pulpe superioare, pulpe inferioare, medalion) suspecteFOTO: Click!
Au fost identificate sute de magazine din 26 de județe unde au fost distribuite cele 17 tone de carne de curcan și organe (aripi, pipote, pulpe superioare, pulpe inferioare, medalion) suspecteFOTO: Click!

Gripa aviară a revenit în România, cel mai probabil din Ungaria sau Polonia unde sunt mai multe focare de H5N8. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară a intrat în alertă din pricina unor transporturi de carne de curcan provenite din fermele de păsări din Ungaria aflate în zona de restricție. 17 tone de carne de curcan suspecte de gripă aviară au fost distribuite în magazinele din 26 de județe.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimetelor (ANSVSA) a acționat prompt după ce a fost notificată de Comisia Europene din data de 17 ianuarie, notificare alertă făcută către mai multe state membre, (Austria, Croația, Italia, Olanda, România, Republica Cehă, Slovenia), privind livrările de produse din carne de pasăre, provenite din fermele de păsări din Ungaria aflate în zona de restricție, din cauza evoluției gripei aviare, cu tipul H5N8.

”Prin notificarea Comisiei Europene am fost informați că în perioada 04-11 ianuarie 2020, prin activitățile de comerț intracomunitar, trei unități autorizate din județul Bihor au achiziționat 17.065 de kg carne și organe de  curcan, cu termenul de valabilitate cuprins între 9 și 20 ianuarie”, informează ANSVSA.

În urma verificărilor de veterinarii din Bihor în cele trei unități din județ importatoare, au constatat că produsele nu se mai regăsesc la nivelul depozitelor de destinație, fiind distribuite în 26 de județe.

17 tone de carne de curcan suspecte au fost mâncate

Ca urmare notificării europene, ANSVSA a inceput procedura de retragere de la comercializare a produselor achiziționate din Ungaria.

Au fost identificate sute de magazine din 26 de județe unde au fost distribuite cele 17 tone de carne de curcan și organe (aripi, pipote, pulpe superioare, pulpe inferioare, medalion) suspecte.

Veterinarii au mai găsit 38,45 de kg care a fost confiscată și distrusă. Restul a fost consumat ori mai există prin frigiderele oamenilor.

În ce județe a ajuns carnea de curcan suspectă de gripă aviară

Bacău, Galați, Hunedoara, Dolj, Bistrița-Năsăud, Cluj, Timiș, Gorj, Neamț, Arad, Harghita, Mureș, Sălaj,  Vaslui, București, Vrancea, Brăila, Covasna, Iași, Prahova, Dâmbovița, Călărași, Argeș, Giurgiu, Ilfov și Bihor.

Gripa aviară nu afectează sănătatea oamenilor

”Într-un raport științific privind gripa aviară aprobat la 22 martie 2018, EFSA a precizat faptul că nu au existat cazuri raportate de infecții la oameni cauzate de A(H5N8) sau de virusurile nou apărute A(H5N5) și A(H5N6).

Virusurile A(H5N8), A(H5N5) și A(H5N6) sunt considerate a fi în principal adaptate la speciile aviare (n.r. păsări), transmiterea acestora se poate realiza prin contactul, direct sau indirect, cu păsările sălbatice şi/sau domestice purtătoare de virus, cadavre, dejecţii, furaje contaminate, sau prin produsele şi subprodusele provenite de la acestea.

Măsuri simple, dar care poate limita răspândirea gripei aviare

  • Toate păsările din gospodărie se vor ţine în adăposturi închise, fără  a le permite accesul la lacuri şi bălţi;
  • Separaţi raţele şi gâştele domestice de alte păsări de curte;
  • Limitaţi accesul în curtea păsărilor la o singură persoană;
  • Nu daţi păsărilor apă provenită din lacuri, iazuri, sau bălţi;
  • Anunţaţi imediat toate cazurile de îmbolnăvire sau moarte la păsările din orice specie sau la mamifere, din curtea proprie;
  • Toate cadavrele de păsări şi mamifere, descoperite în locuri publice, se anunţă, fără întârziere.

Ce este gripa aviară

Gripa aviară este o boală infecţioasă a păsărilor cauzată de mutaţia virusului gripal de tip A, boală care a fost descoperită acum mai mult de 100 de ani în Italia. În mod normal, virusul produce îmbolnăviri în rândul păsărilor, însă se poate transmite şi la porci.

Cazurile de îmbolnăviri la om au fost evidenţiate în special la lucrătorii din fermele agricole în urma contactului direct cu păsările bolnave.

Cea mai gravă epidemie în România a fost în 2005, când a fost descoperit un focar la Ceamurlia de Jos, județul Tulcea, apoi s-a răspândit în aproape toată țara și au fost ucise peste un milion de păsări.

Gripa aviară 2020. Măsuri de igienă

  • După modelele precedente, epidemiile de gripă se aşteaptă să apară, în medie, de trei, patru ori într-un secol, când un nou subtip de virus apare şi se transmite uşor de la o persoană la alta.
  • Experţii consideră că o altă epidemie de gripă este inevitabilă şi posibil iminentă.
  • Spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, mai ales după contactul cu păsări; în lipsa apei şi a săpunului se procedează la ştergerea mâinilor cu alcool sanitar.
  •  Interzicerea consumului de păsări care au fost în contact cu păsări infectate/moarte precum şi a ouălor de la păsările infectate.
  •  Interzicerea consumului de produse din carne de pasăre, neprelucrată termic sau incomplet prelucrată termic, inclusiv mâncăruri care conţin sânge provenit de la acestea.
  •  Evitarea zonelor în care s-au identificat păsări infectate.
  •  Nu lăsaţi copiii să se joace cu păsări sau să culeagă de pe jos pene.

Măsuri de igienă la prepararea hranei

  •  Separaţi carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata de consumat.
  •  Nu folosiţi acelaşi cuţit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă şi alimentele care sunt gata de consumat.
  •  Spălaţi–vă pe mâini între operaţiile de manipulare a alimentelor crude şi a celor prelucrate termic.
  •  Nu puneţi carnea prelucrată termic pe aceeaşi farfurie sau suprafaţă pe care a fost aşezată înainte de a fi prelucrată termic.
  •  Toate alimentele provenite de la păsări, inclusiv ouă sau sânge, trebuie prelucrate termic cu atenţie. Gălbenuşurile ouălor nu trebuie să fie lichide sau să se prelingă.
  •  Virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică (adică prin căldură), cu condiţia ca temperatura la care se prelucrează carnea de pasăre să fie mai mare de 70°C .
  •  Înainte de a manipula şi prelucra termic ouăle, spălaţi-le cu apă şi săpun, iar după aceea spălaţi-vă pe mâini tot cu apă şi săpun.
  •  Nu folosiţi ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic.

Citește și:

La ce să fiți atenți când cumpărați mâncarea de Crăciun. Sfaturi de la veterinari

Gripa aviară s-a întors în România. Unde a fost găsită maladia care ucide păsările

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
image
actualitate.net
image
actualitate.net