25 de ani de la moartea actriței Gina Patrichi. A fost răpusă de cancer
Gina Patrichi a făcut parte din ”Generația de Aur”a teatrului românesc, dar ne-a părăsit prea devreme, pe 18 martie1994, la numai 58 de ani. A fost răpusă de cancer. Viața ei a fost pe cât de tumultoasă, pe atât de frumoasă.
Colegii au spus despre Gina Patrichi că a fost un talent rar, o actriță complexă care a dat viață unor personaje memorabile în teatru, film și televiziune.
Este considerată una dintre cele mai distinse şi talentate doamne ale teatrului şi filmului românesc. Gina Patrichi s-a stins din viaţă într-o zi de 18 martie, în anul 1994, măcinată de cancer.
Gina Patrichi, biografia
Gina Patrichi s-a născut pe 8 martie 1936 şi ajuns în lumea teatrului de la vârsta de 16 ani, fiind admisă la Institutul de Teatru, la clasa profesoarei Aurei Buzescu. Din motive numai de ea ştiute, Gina Patrichi nu şi-a terminat studiile şi a mers să lucreze ca bibliotecară undeva pe litoral, la Mamaia, scrie adevarul.ro.
La 20 de ani, a fost chemată la Galaţi, unde tocmai se înfiinţa un nou teatru şi unde fusese repartizat ca regizor Valeriu Moisescu, fost coleg de institut. Avea să debuteze pe scena Teatrului Dramatic din Galaţi într-o piesă a regizorului Valeriu Moisescu ”Nota zero la purtare”, în rolul principal, cel al elevei Mariana Pleşoianu.
Gina Patrichi, mare iubire
Povestea dintre actriță și soțul ei Victor Anagnoste a început la Galați, într-o seară de septembrie. Gina Patrichi, tânără, frumoasă, se afla la un bâlci improvizat, cu o tiribombă cu lanțuri și o roată uriașă. Actrița s-a urcat în roată și în vârtejul amețitor i-a zburat un pantof care a căzut chiar lângă tânărul avocat Victor Anagnoste. Actorul Ștefan Bănică, fost coleg de facultate al Ginei și coleg de teatru, a vrut să-i recupereze pantoful, dar Victor Anagnoste a spus că vrea să i-l înapoieze personal și s-o cunoască pe ”Cenușăreasa” acelei seri. Actrița i-a prezentat scuze pentru incident și l-a invitat pe avocat la teatru.
Cei doi s-au căsătorit curând, iar în 1966 s-a născut fiica lor, Oana. De la fiica Ginei Patrichi am aflat povestea de dragoste dintre părinții ei.
Gina Patrichi, cariera
Apropiații spun că era la fel de frumoasă și de firească indiferent dacă era pe scenă, îmbrăcată în rochie de regină, sau în Piața Amzei, la cumpărături, îmbrăcată în jeansi și tricou.
În cei aproape opt ani petrecuţi la Galaţi, la Teatrul Dramatic, Gina Patrichi a jucat în peste 30 de premiere. Nu a refuzat nici un rol. A trecut cu uşurinţă de la tragedie la comedie, de la roluri de subretă, la cele de dramă, de la personaje puternice, la cele romantice, de la vampa Wanda, la timida şi generoasa Gena din ”Titanic Vals”.
În 1964, a fost invitată să se alăture colectivului Teatrului Bulandra din București, condus de regizorul, actorul și scenograful de mare valoare Liviu Ciulei. Aici a jucat marile sale roluri. În film a debutat remarcabil, alături de Victor Rebengiuc, cu rolul Rozei Ianoși din filmul ”Pădurea spânzuraților”, al lui Liviu Ciulei (1964).
Tragediană prin vocaţie datorită forței de interpretare, vocii ei speciale și inteligenței, Gina Patrichi a interpretat cu aceeași pasiune şi roluri pentru teatru radiofonic, participând, de asemenea, la spectacole de muzică și poezie.