27.000 de români ţepuiţi de bancă
Aveţi grijă când semnaţi contracte cu băncile, dar şi atunci când achitaţi ratele! Dacă vi se cer bani în plus, înseamnă că ceva nu-i în regulă. Cei de la Protecţia Consumatorilor au depistat că 27.000 de români au plătit cinci ani comisioane abuzive de mii de euro.
Au avut nevoie urgentă de bani sau au reuşit să-şi cumpere cu împrumutul acordat de bancă casa la care au visat o viaţă. Aşa că mulţi n-au mai fost atenţi la ce semnează şi nici că hârtiile întocmite de bănci nu erau deloc citeţe. Bancherii au profitat, astfel că la câţiva ani după ce contractele au fost încheiate, au întocmit hârtii pe ascuns în care au introdus comisoane abuzive. Spre exemplu, în cazul creditelor ipotecare în contracte apărea iniţial un comison de administrare de 1%, care se achita din credit doar la data efecturării primei utilizări. Apoi a mai apărut un comision de administrare de cont curent de 1%. ”Odată plătit comisonul de administrare, cel de cont curent nu mai avea ce să caute. Dar, în 2010, au fost schimbate contractele originale întocmite în 2006, fără ştirea clienţilor. Astfel că, timp de cinci ani, au fost încasate comisioane înşelătoare la toate monedele în care s-a contractat creditul, fie că vorbim de leu, dolar sau euro. La o sumă de 100.000 de franci, vorbim despre o pagubă, doar a unui client, de 1.000 de franci pe an, adică de 5.000 de franci, până în momentul de faţă. În această situaţie sunt 12.000 de români”, a anunţat, ieri, Marius Dunca, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC). Nici cei care au apelat la credite de nevoi persoane n-au scăpat neţepuiţi. În cazul lor, comisionul de administrare, care la data semnării contractului era de 0%, s-a transformat în 0,3%. Acestă inginerie financiară datează tot din 2010. De data aceasta, vorbim despre 15.000 de clienţi păgubiţi şi în total despre 27.000. Neregulile au ieşit la suprafaţă în urma a şase sesizări venite din partea oamenilor. „În 30 iulie am mers în control şi am constatat că oamenii aveau dreptate. 11 persoane care au făcut scandal şi-au primit deja banii, restul urmând să-şi recupereze prejudiciul în instanţă. Am dat un Ordin de preşedinte ca până la 3 septembrie aceste comisioane să fie suspendate”, a mai precizat Dunca. În plus, ANPC a amendat Banca Românescă cu 40.000 de lei.
Click! spune
La ANPC vin în valuri reclamaţiile în privinţa băncilor. Vorbim despre 50-100 de sesizări pe zi, astfel că autorităţile au de gând să declanşeze un amplu control.