3 lucruri neschimbate la 3 ani de la «Colectiv»

Ultima actualizare:

    Foto: Inquam Photos
Foto: Inquam Photos

Câţi oameni trebuie să mai moară în România pentru a se schimba ceva? La trei ani de la tragedia din “Colectiv”, tot nu avem un spital pentru mari arşi, nu mai avem nici măcar bancă de piele, copiii merg în continuare în şcoli fără autorizaţii de la pompieri, tinerii în cluburi care stau să se prăbuşească, iar spitalele sunt bântuite de aceleaşi infecţii mortale.

Nimic nu s-a schimbat în România post-Colectiv! Aceaşi durere, aceeaşi neputinţă, pe de-o parte, aceeaşi nepăsare, de cealaltă parte. Ce ar fi trebuit să se întâmple în anii aceştia? Ce ar fi trebuit autorităţile să înveţe din greşelile făcute în octombrie 2015? Putem să vă prezentăm doar ce nu s-a făcut.

  • Nu avem spital nou de mari arşi şi nici bancă de piele. România nu ar putea să facă faţă unui «nou Colectiv», afirmă chiar ministrul sănătăţii, Sorina Pintea. “În acest moment, avem fiabile 11 paturi pentru mari arşi. Nici o ţară din Europa nu poate să trateze un număr atât de mare de victime cum a fost la Colectiv. Cu siguranţă, trebuie să apelăm la ajutor extern”, a susţinut Pintea. “În acest moment în România nu putem trata nici 30 cu arsuri grave”, completează  ministrul sănătăţii. Ea a susţinut că s-au făcut paşi importanţi, dar nu suficienţi.

Spitalul de Arşi din Bucureşti nu este considerat sigur nici după ce Secţia ATI a fost renovată
Spitalul de Arşi din Bucureşti nu este considerat sigur nici după ce Secţia ATI a fost renovată

„Mie mi se pare că nu s-a schimbat nimic în bine. Dacă sunt schimbări, ele sunt în rău. Nu mai avem bancă de piele. S-a desfiinţat fără să ştim. Un mare ars fără bancă de piele e ca şi mort. Pentru că acela e bandajul care îl ţine în viaţă. Am impresia că mergem în regres în loc să învăţăm ceva din tragedia asta”, a explicat, pentru „Adevărul”, Adina Apostol, supravieţuitoare a incendiului de la Colectiv. Tânăra încă merge în Belgia pentru a face operaţiile necesare, tratamentul său fiind asigurat de stat până în 2018. E uimită de condiţiile de acolo. „O cameră de terapie intensivă de mari arşi este foarte curată. Apoi, pe mine mă puneau într-o cadă care era prevăzută cu un fel de targă şi aşa mă spălau, iar apa curgea în cadă, nu rămânea nimic pe tine”, a completat Adina Apostol.

Mai ales în provincie, spitalele sunt vechi şi colcăie de bacterii
Mai ales în provincie, spitalele sunt vechi şi colcăie de bacterii
  • Numărul infecţiilor din spitale s-a dublat. La noi, în schimb, în întreg sistemul sanitar situaţia nu s-a îmbunătăţit. Dimpotrivă, spitalele colcăie în infecţii intraspitaliceşti. Iar asta o arată inclusiv ultimele statistici ale Institutului Naţional de Sănătate Publică, conform căruia dacă în 2005 numărul infecţiilor dobândite în spitale era de 10.827, la nivelul anului 2017, numărul acestora aproape că s-a dublat. Asta şi pentru că medicii au fost încurajaţi să nu le mai ascundă sub preş. Cu toate astea, autorităţile nu au luat nici un fel de măsuri concrete pentru a veni de hac infecţiilor nosocomiale.

În Centrul Vechi funcţionează bine-mersi terase şi cluburi fără aviz ISU
În Centrul Vechi funcţionează bine-mersi terase şi cluburi fără aviz ISU
  • În cluburi intri pe proprie răspundere. În ultimii trei ani, au fost emise peste 8.400 de avize şi autorizaţii la cluburi şi alte obiective cu aflux de persoane. Doar 117 obiective au fost închise de pompieri, iar alte aproape 350 şi-au suspendat activitatea, scrie adevarul.ro. Este însă mult prea puţin, iar pericolul pândeşte în spatele zidurilor. De exemplu, în Centrul Istoric din Capitală, încă funcţionează localuri care nu au aviz de la ISU. Ca să doarmă liniştiţi, patronii au pus pe geam un avertisment: “Nu avem autorizaţie de securitate la incendiu. Intraţi pe proprie răspundere!”. Nici clădirile noi nu sunt lipsite de pericole. În continuare, unii dezvoltatori omit să obţină autorizaţiile de la pompieri. Viaţa locatarilor este pusă în pericol, aşa cum s-a întâmplat în cazul incendiului din sectorul 5, de la începutul lunii septembrie, care a transformat în scrum un bloc întreg.

Click! spune

Pe 30 octombrie 2015, un incendiu a devastat clubul Colectivdin Bucureşti, în timpul concertului susţinut de trupa rock Goodbye to Gravity. 27 de persoane au fost scoase decedate din club sau şi-au pierdut viaţa în primele ore. În final, 64 de persoane au decedat şi alte 146 au fost rănite.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
image
actualitate.net
image
actualitate.net