3 valuri de pandemie. Ce măsuri a luat România în fiecare etapă
Ultima actualizare:
Din martie 2020 și până în prezent am trecut prin 3 valuri ale pandemiei. Marius Geantă, președintele Centrului de Inovație în Medicină, a făcut o radiografie a lor, arătând cum au reacționat autoritățile și cât de bune au fost măsurile luate.
- Valul 1 (primăvara lui 2020). România, ca majoritatea statelor UE, a abordat primul val al pandemiei printr-o strategie de tipul “zero-covid”. Am avut lockdown prelungit, de 2 luni, pentru a reduce la maximum numărul de infectări și a proteja sistemul de sănătate. Obiectivul „zero-covid” nu a putut fi atins, pentru că virusul era deja răspândit, iar statele au acționat necoordonat.
- Valul 2 (toamna lui 2020). România și Europa au învățat că trebuie să trăiască împreună cu virusul, așa că au renunțat la strategia din primul val. În schimb, s-au luat decizii țintite, locale, asumând o presiune mai mare pe sistemul de sănătate. În această abordare, obiectivul a fost protejarea economiei.
- Valul 3 (îl trăim acum, în primăvara lui 2021). Până în prezent, România aplică metoda de luptă din valul 2, însă ecuația este diferită. Cele mai mari probleme le pune tulpina B.117, dominantă, în fața căreia multe state europene au luat deja măsuri extrem de restrictive, amintind de valul 1. Românii, însă, au obosit și tind să fenteze restricțiile. „Răspândirea virusului este favorizată în primul rând de aderența din ce în ce mai scăzută a oamenilor față de măsurile preventive (petreceri private, în cluburi sau în stațiunie montane). Față de valul 2, avem și o veste bună: vaccinarea personalului medical (care va determina scăderea cazurilor de infectare în spitale și ambulatorii) și vaccinarea (deși încă limitată) a personalului din educație (care va duce la o scădere a cazurilor de infectare în școli, în comparație cu valul 2)”, a scris Marius Geantă pe pagina sa de Facebook.