5 întrebări și răspunsuri despre acest an școlar. Cum se vor încheia mediile și când vor reveni elevii în bănci

Ultima actualizare:

    Cursurile se desfășoară acum în regim onlineFoto: Shutterstock
Cursurile se desfășoară acum în regim onlineFoto: Shutterstock

Luni, 11 ianuarie, peste 2,9 milioane de elevi au revenit la școală, după vacanța de iarnă. Deocamdată, tot online, cel puțin pentru următoarele trei săptămâni, până la finalul primului semestru. Cum se vor încheia mediile, cum se va recupera materia și când vor reveni copiii fizic în bănci explică ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Câți copii nu au putut participa la cursurile online?

Oficial, în România, 237.000 de elevi nu au avut acces la internet și 287.000 nu au avut tablete/laptopuri/telefoane pentru a participa la cursurile online. Pentru ei, anul școlar 2020-2021 e unul pierdut. Nici ceilalți nu pot spune că au făcut școală la fel de eficient. Astfel, Ministerul Educației prevede un set de „acțiuni remediale”, prin care elevii să recupereze materia pierdută. „Important este să compensăm aceste goluri. Acțiunile remediale trebuie să fie particularizate la stadiul la care se află fiecare elev în fiecare instanță, pentru că unii au pierdut mai mult, alții mai puțin”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu, într-un interviu la PRO TV.

Cum se va recupera materia pierdută?

În ce vor consta aceste „acțiuni remediale”? În general, este vorba despre ore suplimentare pe care cadrele didactice le vor susține cu elevii, față în față, la clasă. Fie câteva ore în plus, zilnic, la școală, fie chiar sâmbăta. Profesorii vor fi plătiți suplimentar.

Încă nu se știe clar când vor reveni elevii în bănci
Încă nu se știe clar când vor reveni elevii în bănci

Încheierea mediilor, amânată?

În următoarele 3 săptămâni, până la 29 ianuarie, profesorii vor trebui să încheie mediile pe primul semestru. În acest an, elevii nu vor susţine teze, ci o „evaluare sumativă”, care nu  va avea însă ponderea tezei, ci va fi o notă normală. Ministerul Educației a transmis luni printr-un comunicat că termenul de încheiere a mediilor ar putea fi prelungit de la patru până la opt săptămâni de la revenirea la cursuri în semestrul al II-lea. „Va trebui să modificăm regulamentul de organizare și funcționare, care dă dreptul profesorilor să încheie media pe semestrul I cel mai târziu la 4 săptămâni de la începerea semestrului II, 8 februarie până pe 7 martie, sunt cele 4 săptămâni. Și, pentru a avea timp ca acele acțiuni remediale să se poată face o lună - două luni, va trebui să decălam acest termen legal pe care profesorii îl au la dispoziție pentru a încheia mediile”, declarase Sorin Cîmpeanu la Digi24. O altă măsură ar fi, conform MEC, posibilitatea încheierii mediilor cu minimum două note, indiferent de numărul orelor alocate săptămânal fiecărei discipline.

Ar putea fi decalate examenele?

Dorința tuturor (elevi, profesori, oficialități din educație) este ca Evaluarea Națională și Bacalaureatul să aibă loc la datele planificate, în prezență fizică. Cel mult, bibliografia ar putea fi „subțiată”, adică tematica va fi adaptată la ce s-a predat.

Vor reveni elevii în bănci din 8 februarie?

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat ce ne așteaptă în următoarea perioadă
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat ce ne așteaptă în următoarea perioadă

„Ne dorim cu toții să deschidem semestrul doi în format fizic, dar acest lucru se poate întâmpla în mai multe condiții”, spune ministrul Educației. În primul rând, depindem de evoluția epidemiologică. Apoi de disponibilitatea personalului din învățământ de a se vaccina. „În funcție de aceste două elemente, în funcție de analiza măsurilor luate de alte state care se confruntă cu situații asemănătoare și în funcție de raportările care au ca obiect estimările numărului de elevi aflați în situație de risc pentru neîncheierea mediilor aferente semestrului 1, din cauza dificultăților înregistrate pe parcursul procesului de predare online, se va lua această decizie de către reprezentanții Ministerului Educației și de cei cu competențe în domeniul medical”, a spus ministrul Educației la Știrile Pro TV. O situație mai clară vom avea abia în a doua jumătate a lunii ianuarie și nu e exclus niciun scenariu. Nici măcar al redeschiderii prioritare, în zonele care au o rată de infectare mai mică, sau a revenirii în bănci mai întâi a elevilor din ani terminali și a prichindeilor din grădinițe/învățământ primar. Medicul epidemiolog Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat duminică seara la Digi24: „personal, cred că nu vom putea deschide școlile pe 8 februarie. Mi-aș dori să le redeschidem, și eu sunt mamă, dar nu cred că se va putea”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net