5 metode prin care poţi să-ţi plăteşti facturile
Lumină, telefon, gaze, internet şi cablu. Iar trebuie plătite facturile, dar şi taxele şi impozitele de început de an. Dacă până acum ai plătit la casierie, află că există şi alte modalităţi de plată, fiecare cu avantajele şi dezavantajele ei. Iată la ce să te aştepţi când mergi să-ţi achiţi facturile.
Plata prin Internet
Avantaje - plata facturilor la utilităţi, taxe şi impozite locale prin Internet poate fi făcută de acasă, oricând şi la orice oră. Astfel, eviţi drumul până la ghişee şi caserii, nu mai stai la cozi şi nu mai pierzi timpul. Este o modalitate de plată rapidă şi eficientă.
Dezavantaje- în primul rând, nu toată lumea dispune acasă de un calculator şi de conectare la Internet. În al doilea rând, pentru a face plăti on line trebuie să ai deschis un cont bancar şi să dispui de un card cu opţiunea de efectuare de plăţi prin Internet.
Unii pensionari, de exemplu, nu beneficiază nici de cont bancar, nici de card. Un alt dezavantaj ar fi mai ales pentru persoanele care nu stăpânesc îndeajuns de bine operaţiunile pe Internet iar procedura de plată li se poate părea greoaie.
Plata prin Direct Debit
Avantaje - Acest serviciu presupune încheierea unui acord între bănci şi clienţii acestora. Prin această convenţie, banca se angajează să-i plătească lunar clientului facturile la utilităţi, prin extragerea sumelor de bani din contul acestuia şi virarea lor în contul furnizorului.
Pentru acest lucru, banca va primi din partea furnizorului, odată cu clientul, factura.Avantajul este că tu, practic, nu mai ai nimic de făcut decât şă aştepţi, lună de lună, facturile. Banca se va ocupa de toate tranzacţiile în locul tău iar această opţiune este gratuită.
Dezavantaje - este posibil ca uneori să nu dispui de suficienţi bani în cont, iar atunci plata nu se poate efectua. De asemenea, în situaţii în care ai nevoie de bani, este posibil să te decizi să întârzii plata unei facturi. În acest caz îţi va fi imposibil deoarece nu tu faci tranzacţiile ci banca.
Plata la casierie, poştă sau C.E.C.
Facturile la utilităţi precum gaze naturale, energie electrică, telefonie fixă şi mobilă, cablu tv şi internet precum şi taxele şi impozitele locale se pot plăti la casieriile instituţiilor respective, la poştă sau la C.E.C.
Avantaje - este un mod de plată sigur şi foarte simplu. La casierie nu este obligatoriu să prezinţi factura pentru că numele şi adresa ta figurează deja în baza de date a companiei respective.
De la casierie vei primi o chitanţă ştampilată care atestă faptul că ţi-ai plătit factura. Tot aici poţi obţine tot felul de alte informaţii cu privire la abonamentul tău la cablu, lumină, gaze , telefon etc.
Dezavantaje - casieriile unde poţi plăti facturile sunt, uneori, departe de casa ta şi uneori trebuie să străbaţi oraşul pentru a-ţi achita dările. Mersul pe jos, statul în picioare în mijloacele de transport în comun, înghesuiala şi timpul pierdut pe drum sunt un mare inconvenient.
Un alt mare dezavantaj este statul la coadă în faţa ghişeului timp de zeci de minute. Nervi, stres, timp pierdut...Uneori nici casiera nu este prea amabilă şi nici celelalte persoane care stau la coadă. Nu de puţine ori ai asistat la certuri şi discuţii de genul „De ce aţi intrat în faţă?"
Plata Pay Point
Avantaje - Compania PayPoint oferă servicii de plată cu numerar sau cu cardul. Nu trebuie decât să te duci într-un magazin unde se efectuează astfel de tranzaţii şi să dai vânzătorului facturile la utilităţi.
Vânzătorul va scana codul de bare şi va încasa banii. Apoi, îţi va da o chitanţă. În România există peste 2000 de terminale pentru colectarea plăţilor situate în cadrul unor magazine locale, benzinării şi minimarketuri.
Dezavantaje - cel mai mare dezavantaj al plăţii prin PayPoint este faptul că, uneori, scannerul care „citeşte" codul de bare de pe factură se poate defecta. Astfel, vânzătorul de la Benzinărie sau supermarket (acolo unde există posibilitatea plăţii prin PayPoint) nu va putea să-ţi încaseze banii.
Plata la bancomat
Numărul băncilor care permit plata facturilor la ATM dar şi al opţiunilor ataşate acestui serviciu este în creştere.
Avantaje - prin bancomat se pot achita aproape toate tipurile de facturi. Condiţia este ca tu să fii titularul unui card de debit în lei sau valută emis de băncile cu care furnizorul a încheiat un contract. Nu trebuie decât să găseşti un ATM şi să cunoşti numărul de cont şi numărul facturii.
Chitanţa este apoi eliberată de bancomat. Este o modalitate de plată simplă şi rapidă iar tu eviţi statul la cozi în faţa ghişeelor.
Dezavantaje - uneori, este posibil ca bancomatul la care tu faci, de obicei, plăţile să fie defect şi să nu funcţioneze temporar. Există situaţii în care poţi rămâne chiar cu restanţe la utilitîţi dacă nu pleci în căutarea unui alt bancomat disponibil. Pe de altă parte, şi în faţa ATM-urilor se stă la coadă, asta în cazul în care ai în faţa ta alte persoane care doresc să facă tranzacţiuni bancare.