7 sfaturi ca să păstrezi căldura în casa ta
Deşi RADET a început, de câteva zile, alimentarea cu agent termic, nu toate locuinţele au primit căldură în calorifere. Astfel, mulţi dintre noi încă tremurăm de frig în case. Fiecare încearcă să se încălzească cum poate, însă este recomandat să urmezi câteva reguli care nu vor da niciodată greş.
Cumpără pături din lână
În această perioadă, din casă nu trebuie să-ţi lipsească o cuvertură groasă pentru pat sau canapea. Materialele din care sunt fabricate sunt de obicei lâna şi bumbacul gros, dar poţi găsi pături din material flauşat, din pluş sau blană artificială.
Nişte pernuţe decorative din pluş vor da un farmec aparte casei tale, unde va predomina o atmosferă plăcută şi caldă.
Pune suluri la uşă şi ferestre
Se găsesc în mai toate magazinele, de culori diferite şi din materiale mai subţiri sau mai groase.
Preţul sulurilor de pus la uşă şi geamuri este de la cel mai mic până la cel mai mare. Depinde de magazinul de unde le cumperi şi de calitatea materialului textil din care sunt fabricate.
Acestea vor împiedica curentul şi aerul rece să pătrundă pe sub pragurile uşilor şi pe la ferestre, mai ales dacă nu ai termopane.
Acoperă podeaua cu covoare călduroase
De obicei, pe podeaua din bucătărie, baie, pe holuri şi chiar în balcon avem gresie. În sezonul rece, aceasta trebuie să fie acoperită cu mochete şi covoraşe călduroase din lână sau blană.
Atenţie când le cumperi! Pe partea inferioară acestea trebuie să fie prevăzute cu cauciuc antiderapant.
Cumpără draperii sau jaluzele
Geamurile ar trebui acoperite cu draperii groase care să împiedice aerul rece de afară să pătrundă în încăpere. Este recomandat ca draperiile să fie confecţionate dintr-un material cât mai gros. Dacă nu optezi pentru draperii, poţi alege jaluzele din material textil.
Pune un covoraş pe gresia din baie
Covoraşele de baie sunt recomandate mai ales în sezonul rece. Pentru a nu sta cu picioarele direct pe gresie sau ciment, poţi cumpăra un covoraş fie din plastic, cauciuc antiderapant sau din fibre textile moi şi pufoase. Acest lucru trebuie luat în calcul mai ales dacă ai copii mici.
Izolează termic folosind rigips
Dacă locuinţa ta este destul de încăpătoare, poţi izola pereţii interiori cu plăci de rigips şi tavan fals. Această metodă îţi poate încălzi casa cu până la 5 grade Celsius în plus.
În acest fel, vei scăpa nu numai de frig dar şi de umezeală. De asemenea, rigipsul va ascunde imperfecţiunile pereţilor prost finisaţi, denivelările sau crăpăturile.
Bandă adezivă pentru uşi şi ferestre
Cea mai mare cantitate de aer rece pătrunde pe la uşi şi geamuri. Soluţia este să izolezi zonele libere, prin care circulă aerul cu bandă adezivă specială. La uşi poţi monta un prag din lemn împiedicând curentul de aer rece să circule prin întreaga casă.
E frig? Foloseşte aerul condiţionat
Până ce caloriferele vor fi din nou calde, poţi folosi aparatul de aer condiţionat, setat pe o temperatură de 25 de grade. Ţine-l în funcţiune o oră, două pe zi, de preferat seara, având grijă ca uşile din casă să fie închise pentru a nu se pierde căldura.
Aparatul de aer condiţionat consumă destul de multă energie electrică, aşa că este recomandat să nu-l foloseşti la capacitate maximă. O altă variantă care te-ar scoate mai ieftin în ceea ce priveşte factura la lumină ar fi să foloseşti o aerotermă, un reşou sau un calorifer electric. Alege modele care au termostat!