800 de bucureșteni au donat sânge pentru victimele incendiului
Mobilizare fără precedent la Centrul de Transfuzii Sanguine din Capitală. Circa 800 de oameni, tineri sau vârstnici, donatori „de carieră” sau novici, au răspuns unei chemări din suflet, venită din partea semenilor lor aflaţi în suferinţă. Sângele colectat sâmbătă (31 octombrie) va ajunge în spitalele unde se află internaţi supravieţuitorii tragediei din clubul bucureştean.
„N-am mai avut o asemenea reacţie promptă de la tragedia din Muntenegru, când 11 români şi-au pierdut viaţa în acel accident de autocar. Circa 800 de oameni au donat sânge vineri noapte şi sâmbătă, până la orele amiezii, iar pungile pe care le avem sunt suficiente pentru a ajuta 1.500 de pacienţi. Le mulţumim tuturor pentru ajutor şi îi aşteptăm şi în zilele următoare”, ne-a spus sâmbătă Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzii.
Cei care au supravieţuit incendiului, dar şi bulucelii create de panică, au nevoie de sânge din grupele AB4 Negativ, B3 Negativ şi 0 Negativ. Mihaela şi Vlad, doi tineri din Capitală, nu ştiau asta, dar s-au dus glonţ la unitatea sanitară pentru a da o speranţă familiilor celor aflaţi în suferinţă.
„E o tragedie fără margini şi vrem să fim solidari cu cei aflaţi în suferinţă. Nu puteam rămâne nepăsători. Mă gândesc că puteam fi şi noi acolo, în locul lor. Din păcate, iată, trebuie să se întâmple o tragedie ca să ne trezim la realitate. Sunt sigură că nu e singurul club care funcţionează fără autorizaţii”, ne-a spus, vădit emoţionată, Mihaela Ciutacu (25 de ani), care aştepta la coadă să doneze sânge.
Pe holurile centrului a fost agitaţie mare. Medicii şi asistentele forfoteau, în încercarea de a-i prelua pe toţi donatorii. Era ca la război. Oamenii intrau câte 10-12 în sălile de recoltare, cu gândul la cei care, pe paturile spitalelor, implorau să fie salvaţi. Cu gândul la ei a fost şi Marius Vlad, un tânăr de 31 de ani, care donează sânge de câţiva ani, benevol. „Întodeauna e nevoie de sânge, iar eu fac asta din obişnuinţă. Acum, însă, motivaţia e mult mai mare. Mulţumesc Cerului că nu am prieteni printre victime”, ne-a spus tânărul, care a renunţat la 450 ml de sânge pentru a da o şansă la viaţă altui tânăr.
«Și spitalele primesc sânge»
Cei care vor să vină în ajutorul victimelor pot dona sânge și azi la Centrul de Transfuzii (str. C-tin Caracaș nr. 2, între orele 8.00 și 15.00). „Puncte de colectare sunt și în spitalele Universitar, Militar și Fundeni și le recomandăm cu căldură să meargă și acolo, pentru evitarea cozilor. Recoltări se vor face întreaga săptămână pentru cei care vor fi supuși operațiilor chirurgicale”, ne-a spus Doina Goșa, directorul Centrului de Transfuzii București. Pentru a dona trebuie să nu suferiți de boli autoimune, de inimă, renale, psihice, hepatice, endocrine și să aveți peste 50 de kilograme.