Ce e complet interzis să faci în Joia Mare. Tradiții și obiceiuri pe care românii le-au uitat
Din cele mai vechi timpuri, Joia Mare mai este cunoscută de către creștinii ortodocși și sub denumirea de Joia Patimilor, Joia Neagră sau Joimărița. Este a patra zi din Săptămâna Patimilor, în care românii trebuie să respecte anumite tradiții. Iată ce nu ai voie să faci sub nicio formă în Joia Mare.
Ce nu au voie să facă oamenii în Joia Mare
Joia Mare este o zi plină de obiceiuri și tradiții pe care românii le respectă cu sfințenie, mai ales cei din mediul rural. Se spune că în această zi se fac focuri pentru sufletele celor adormiți care vin și se așează la streașina casei, motiv pentru care creștinii nu au voie să măture pentru a evita praful, care, conform poporului, este aruncat în gura morților.
Tot în Joia Patimilor, oamenii trebuie să evite spălatul hainelor, deoarece se spune că morților li se vor duce lături din spălături, în loc de pomană. De asemenea, nu se fac parastase și nu se trag clopotele în biserici, doar se bate toca. Joia a fost și sărutul lui Iuda, iar potrivit tradiției, oamenii care se întâlnesc nu trebuie sub nicio formă să se sărute, pentru că acest lucru este perceput ca o trădare.
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare
În Joia Mare, femeile din anumite regiuni ale țării merg la biserică cu o sfoară cu noduri și desfac câte un nod la fiecare Evanghelie. Această tradiție este respectată, în mod special, de către femeile gravide, pentru a avea o naștere mai ușoară.
Joia Patimilor este, de asemenea, dedicată înroșirii ouălor. Din popor, se spune că ouăle vopsite în această zi nu se strică niciodată, iar cei care se spală din apa în care se află un ou roșu și un ban de argint, vor avea noroc pe tot parcursul anului.
În sudul țării, există o tradiție pe care fetele o respectă cu strictețe. Acestea trebuie să facă 12 noduri unei ațe, iar la fiecare ață să-și pună o dorință. Atunci când dorința li se împlinește, ele vor dezlega nodurile. De asemenea, dacă vor pune ața sub pernă, își vor visa alesul.
În zona Olteniei se fac focuri în curți sau la morminte, de la prima oră a dimineții. Conform tradiției, acest lucru semnifică focul pe care l-au făcut slujitorii lui Caiafa pentru a se încălzi, atunci când Iuda l-a vândut pe Iisus.