9 ministere dispar din Guvernul Opoziţiei
Moţiunea a trecut rapid, guvernul PSD a căzut, iar în jurul viitorului Executiv este încă „fierbere”. Se fac liste cu viitorii miniştri, se discută eventuale alianţe, se fac declaraţii radicale. Preşedintele Klaus Iohannis este aşteptat, astăzi, să-l nominalizeze ca premier pe liderul PNL Ludovic Orban, care să anunţe ulterior şi componenţa Guvernului, unul mult mai ”suplu”.
După ce au trecut peste euforia victoriei de la votul moţiunii care a dărâmat guvernul condus de Viorica Dăncilă, liberalii sunt siguri de două lucruri: că premier va fi Ludovic Orban şi că acesta va conduce un Cabinet cu mai puţine ministere, 15 sau 16, faţă de 24, câte sunt în prezent. De exemplu, Ministerul Educaţiei va fi comasat cu Cercetarea şi cu Tineretul şi Sportul, Ministerul Economiei va fi unit cu cel al Energiei, cu cel al Mediului de Afaceri şi cu cel al Turismului, iar la Externe trece Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. În plus, se zvoneşte că va fi un singur vicepremier, faţă de 4 câţi sunt în prezent.
Agitaţia cea mai mare este, evident, în jurul numelor viitorilor miniştri. Conform adevarul.ro, 11 nume sunt deja pregătite de PNL pentru viitorul Guvern. Europarlamentarul Rareş Bogdan, vehiculat pentru Ministerul de Interne sau pentru Ministerul Apărării, nu intră în Guvernul Orban şi îşi va continua activitatea la PE, susţin surse politice pentru Adevărul. Raluca Turcan ar prefera şefia Camerei Deputaţilor în detrimentul Ministerului Educaţiei. Titularii de la Justiţie, Sănătate, Comunicaţii, Mediu şi Cultură urmează să fie stabiliţi zilele viitoare, după discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis. Potrivit surselor citate, şeful statului va avea ultimul cuvânt de spus privind lista miniştrilor PNL.
Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat ieri că se află departe de finalul negocierilor şi, la finalul discuţiilor cu toate formaţiunile, va prezenta soluţia la care s-a ajuns, dacă va fi vorba de un guvern minoritar sau unul monocolor. El a precizat că există disponibilitatea unei formule de guvern fie PNL, fie în jurul PNL.
În tot acest timp, la Palatul Victoria, guvernul demis, care asigură interimatul, aruncă ”săgeţi”, acuzând Opoziţia că este nepregătită şi pe preşedinte că nu rezolvă criza politică. ”Klaus Iohannis trage de timp, lucru pe care l-a făcut în ultimii cinci ani. Îngrijorează foamea de putere a acestui om şi lipsa de viziune a celor care-l înconjoară”, a spus, ieri, Viorica Dăncilă la începutul şedinţei de guvern.
Eugen Teodorovici le-a dat primarilor 1,4 miliarde de lei
Primarii din 1.600 de localităţi vor primi 1,4 miliarde lei, în urma unei Hotărâri de Guvern adoptată ieri de Executiv. Suma cerută de autorităţile locale pentru proiectele pe care le au în derulare este de circa 8,5 miliarde lei, dar diferența ar fi trebuit să fie plătită până la sfârșitul anului de Guvernul PSD. ”Noul Guvern o să vă prezinte o situaţie”, a spus ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici. Ludovic Orban a anunțat că liberalii vor finaliza actualul PNDL, dar că banii vor merge la comunităţile sărace care nu pot lua fonduri europene pentru diverse investiţii.
11 posibili miniştri
Ministerul de Interne – Marcel Vela, fost preşedinte al Comisiei de apărare şi ordine publică din Senat, în prezent secretar al Senatului.
Ministerul de Externe – Bogdan Aurescu, consilier prezidenţial pe politică externă, fost ministru de Externe.
Ministerul Dezvoltării – Robert Ionatan Sighiartău, secretarul general al PNL. Sighiartău e o variantă şi pentru Ministerul Muncii, susţin sursele citate.
Ministerul Finanţelor – Florin Cîţu, liderul senatorilor PNL. Sau Cristian Păun, profesor la ASE şi consilierul liderului PNL Ludovic Orban.
Ministerul Apărării – Ovidiu Raeţchi, vicepreşedinte al Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor. Sau generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major al Apărarii.
Ministerul Fondurilor Europene - Bogdan Glăvan, profesor universitar de economie şi consilier al liderului PNl Ludovic Orban.
Ministerul Economiei – Virgil Popescu, deputat PNL, vicepreşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor.
Ministerul Educaţiei – Monica Anisie, preşedintele PNL Sector 2, fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei în guvernarea Cioloş.
Ministerul Muncii – Dan Vîlceanu, deputat PNL
Ministerul Agriculturii – Emil Dumitru, liderul Federaţiei ProAgro.
Ministerul Transporturilor – Lucian Bode, fost ministru al Economiei în Guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu.