A durat 6 ani, dar este în sfârșit gata. Se deschide cetatea în formă de navă construită în 1347

Ultima actualizare:

Proiectul de restaurare a Cetăţii Ţărăneşti sau Cetăţii de Refugiu din Saschiz, construită în secolul al XIV-lea, este aproape finalizat. Autoritățile au anunțat că detaliile privind pavajul din interior și amenajarea spațiului verde vor fi gata în timp util, în așa fel încât cu data de 1 august, cetatea să fie deschisă publicului. Lucrările pentru retaurarea impresionantei construcții, care se întinde pe 5000 de metri pătrați, au durat aproape 6 ani. Un proiect extrem de greu, a spus primarul comunei, Ovidiu Şoaită.

Cetatea a fost zeci de ani o ruină

Cetatea de Refugiu din Saschiz a fost construită în formă de navă în 1347. Foto: Facebook
Cetatea de Refugiu din Saschiz a fost construită în formă de navă în 1347. Foto: Facebook

Cetatea a cărei consrucție a început în anul 1347, potrivit documentelor istorice, se afla într-o fază de ruină avansată la momentul demarării lucrărilor, iar acestea au fost foarte dificile.

„Am semnat contractual de finanţare în 2017, în 2018 am dat ordinul de începere a lucrărilor şi, din păcate, am ajuns aici. Foarte greu a mers, lucrări foarte complicate, dar e unul dintre cele mai frumoase şi valoroase proiecte, un proiect de suflet, dar şi cel mai greu de implementat”, a declarat, joi, primarul comunei Saschiz, Ovidiu Şoaită, transmite Agerpres.

Termenul iniţial de implementare a proiectului era 10 decembrie 2019, însă, din cauza procedurilor birocratice, ordinul de începere a lucrărilor a fost dat destul de târziu, iar decalajul mare s-a produs atât pe fondul dificultăţilor de ordin tehnic, cât şi ca urmare a stopării lucrărilor în timpul pandemiei.

Cetatea este uriașă, se întinde pe 5000 de metri pătrați

Ridicarea acestei cetăţi a început în anul 1347 de către şapte comunităţi, a fost construită în formă de navă, se întinde pe o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi, iar proiectul a urmărit restaurarea obiectivului prin păstrarea tuturor caracteristicilor istorice şi artistice.

Cetatea Ţărănească din Saschiz este o cetate de apărare, care servea drept refugiu pentru localnici în caz de invazii, dar în acelaşi timp şi pentru păstrarea alimentelor întrucât asigura un regim termic adecvat.

Lucrările de restaurarea au durat 6 ani. Foto: captură video
Lucrările de restaurarea au durat 6 ani. Foto: captură video

Primarul din Saschiz a spus că există deja un studiu de fezabilitate pentru un alt proiect care va completa acest obiectiv turistic, de refacere a celor două pasaje subterane secrete, care legau în vechime Cetatea de Refugiu de centrul satului.

„În spatele cetăţii este un pasaj secret, prin care se putea coborî din cetate în timpul unor asedii, pentru a se face aprovizionarea. Acel pasaj va fi refăcut fiindcă toată lumea va fi interesată să coboare prin fântână, printr-un sistem de lift-găleată, apoi să meargă prin tunelul subteran şi să ajungă în spatele cetăţii.

Avem două variante de tunel, primul coboară în spatele cetăţii, care are cam 50-60 de metri lungime şi mai este unul despre care se spune că ieşea în biserica din centrul satului, care are câteva sute de metri (…) Nu renunţ la acest proiect, fiindcă ştiu că va atrage mulţi turişti”, a spus Ovidiu Şoaită.

Proiectul de restaurare a Cetăţii de Refugiu are o valoare totală de peste 8,4 milioane de lei. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Letizia și Sofia colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net