A fost prelungit codul roșu de caniculă. Ce temperaturi se vor înregistra la începutul săptămânii

Ultima actualizare:

Canicula face ravagii în ţară. Oamenii ajung la spital, după ce leșină în stradă. Numai în București, peste 1.400 de persoane au sunat la 112, după ce li s-a făcut rău din cauza căldurii extreme. Meteorologii anunță cod roșu de caniculă până pe 16 iulie și precizează că, în această perioadă, ar putea fi doborât un record de temperatură de acum aproape 80 de ani.

Cât va persista canicula Foto: Shutterstock
Cât va persista canicula Foto: Shutterstock

Director ANM: "Ne așteptăm la temperaturi de 37-42 grade la debutul săptămânii"

Codul roșu de căldură extremă ar putea fi prelungit până spre finalul săptămânii viitoare. De altfel, în această perioadă ar putea fi doborât un record de temperatură de acum aproape 80 de ani. „Codul roșu a fost extins și pentru 15, 16 iulie. Ne așteptăm la temperaturi de 37-42 grade la debutul săptămânii. În restul țării, unde e cod portocaliu, vor fi valori de 35-40 grade. Pe litoral 32-35 grade Celsius. Disconfortul termic e deosebit de accentuat. Valul de căldură persistent va fi de interes și pentru ziua de miercuri, mijlocul săptămânii viitoare, când ne așteptăm în continuare la temperaturi de 35-42 grade. De abia de joi, în jumătatea sudică vor fi valori de 35-40 grade Celsius”, a spus Elena Mateescu, director ANM, pentru Digi24.ro. 

Câți oameni au sunat la 112 

Români par să fi învățat lecția pe timp de caniculă și evită ieșirile în aer liber în miezul zilei, dar chiar și așa, apelurile la 112 au curs necontentit. Numai în Capitală, peste 1.400 de oameni au sunat la Ambulanță, după ce li s-a făcut rău. Au fost și zeci de persoane care au leșinat din cauza căldurii extreme.

Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov: „Dacă totuși suntem obligați să plecăm de acasă vom purta îmbrăcăminte lejeră, vaporoasă, din fibre naturale, de culoare deschisă, care să acopere cât mai mult din suprafața corporală. Capul va fi protejat cu pălărie, șapcă sau se va purta umbrelă. Și, atenție, cel mai important lucru: nu plecăm niciodată de acasă fără să avem la noi o sticlă cu apă, pentru a ne hidrata. Vom consuma un pahar de apă, de ceai, de iaurt, de suc neîndulcit la 20 de minute.”

Cod roșu de caniculă în trei sferturi din țară 

Trei sferturi din ţară se va afla, duminică, 14 iulie, sub atenţionare Cod roşu de căldură excesivă, în timp ce în restul teritoriului va fi în vigoare un Cod portocaliu de caniculă, potrivit prognozei publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie. Astfel, pe parcursul acestei zile, pe fondul atenţionării Cod roşu, în Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia şi Moldova, valul de căldură va continua să se intensifice.

Foto: ANM
Foto: ANM

Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 şi 41 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, cu indicele temperatură-umezeală (ITU) de peste 80 de unităţi. Pe timpul nopţii, minima termică nu vor coborî sub 20 de grade.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net