A muncit 22 de ani în Canada iar acum caută loc de muncă în România. ”Ne-am întors să putem ajuta cu ceva, să putem participa la dezvoltarea țărișoarei”
Mulți români din diaspora vor să se întoarcă acasă. Deși au job-uri bine plătite în străinătate, dorul de cei rămași acasă și de țară îi doboară. Unii au lăsat salariile mari și confortul și au venit acasă. Acum își caută loc de muncă însă prea puțini găsesc ceva ce le-ar putea asigura măcar o parte din confortul financiar pe care l-au avut peste graniță.
Sâmbătă, la Iași, a fost organizat un târg de job-uri pentru românii din Diaspora, iar 40 de angajatori au încercat să-i convingă să se întoarcă acasă definitiv. Unul dintre aceștia este Sorin, ieșean care a muncit 22 de ani în Canada și, de două luni, s-a întors în țară, scrie BZI.ro.
Avea 5.000 de dolari pe lună în Canada iar acum își caută acum loc de muncă în Iași
Tinerețea și-a petrecut-o peste ocean, iar acum, la 55 de ani, ar vrea să o ia de la zero acasă la el, în România. A lucrat ca expert în inginerie, fiind project manager la o companie cu activitate în domeniul hidrotehnic din Montreal și câștiga aproximativ 5.000 de dolari lunar. Sorin spune că motivul care l-a împins să se întoarcă în România a fost dragostea de țară.
„M-am gândit mult și altă justificare decât dragostea de țară nu găsesc. Asta nu e o glumă. Deci cineva care se întoarce, și suntem atipici cei care ne întoarcem de acolo, pentru că nu există o piață reală pentru cei care se întorc de acolo, își găsesc greu locul. Găsim locul ocupat pentru că este normal pentru cei care se întorc de acolo să nu mai găsească posturi. Problema nu este de concurență, ci de colaborare, de echipă, vii din afară cu niște cunoștințe și s-ar putea să-i ajutăm pe cei care sunt în țară. Problema e că nu se întâmplă nimic, așa cum era acum 22 de ani. De asta am plecat atunci”, a povestit Sorin pentru BZI.
”Salariul și confortul de acolo nu o să le regăsesc aici”
Bărbatul a spus că este dispus să se angajeze în Iași, chiar dacă salariul primit este mai mic față de cel din Canada, pentru că nivelul salarial este diferit aici.
„Până acum nu am întrebat de salarii, dar am înțeles că sunt fluctuante. În domeniul meu, salariile din România sunt foarte mici, nu au avut un progres. Întrebarea clasică la un interviu e «Ce salariu doriți?». Eu îi răspund la interviu -«Vă rog pe dumneavoastră să-mi spuneți ce salariu oferiți», pentru că sunt convins că firma dumneavoastră are un sistem de salarizare și dacă este prea puțin, plec peste două luni, dacă este mai mare, încerc să îmi fac datoria la nivelul acela. Nu m-am întors pentru salariu, pentru că am fost conștient când m-am întors că nu o să găsim aceleași salarii. Salariul și confortul de acolo nu o să le am aici. Acum vorbim de un loc decent în societate, la o valoare adăugată. Să putem ajuta cu ceva, să putem participa la dezvoltarea țărișoarei noastre, România”, a mai spus ieșeanul.
Sorin susține că nu vrea să mai plece să muncească în străinătate deși, din discuțiile cu alți colegi care lucrează în domeniul hidrotehnic salariile nu au crescut foarte mult în comparație cu cele din Canada.
Acesta susține că, din discuțiile cu alți colegi care lucrează în domeniul hidrotehnic, nu au crescut foarte mult salariile în România, comparativ cu Canada. De altfel, el a constatat că nu s-au schimbat foarte multe lucruri de la plecarea lui în străinătate. Inginerul apreciază cel mai mult la canadieni faptul că sunt foarte serioși și nu tărăgănează lucurile așa cum se întâmplă în România.
Pe de altă parte, copiii săi nu au dorit să muncească în străinătate. Au venit în România pentru că se simt mai bine aici.
Din cei 40 de angajatori veniți la târgul de joburi, de la Iași, cei mai mulți au oferit locuri de muncă în domeniul construcțiilor, medical și servicii.
Citește și:
Tips and tricks dacă vrei să aplici la un job în străinătate