Lumea artistică, din nou în doliu. A murit Sanda Manu. Oana Pellea: „Când îți pleacă o parte din suflet… îl petreci în Tăcere"

Ultima actualizare:

Veste tristă pentru lumea artistică din România. Regizoarea de teatru Sandu Manu a încetat din viață chiar în Săptămâna Luminată.

Oanna Pellea a anunțat pe pagina sa de Facebook decesul Sandei Manu. Foto: Click.
Oanna Pellea a anunțat pe pagina sa de Facebook decesul Sandei Manu. Foto: Click.

Tristul anunț a fost făcut de actrița Oana Pellea pe pagina sa de Facebook. „Când îți pleacă o parte din suflet îl petreci în Tăcere. Bucata mea de suflet care a plecat la Domnul, astăzi, în Săptămâna Luminată…Doamna Sanda Manu…Tăcere. Rugă. Multă Iubire. Enormă recunoștință. Și iar…Iubire. Și iar…tăcere. Sanda …Un bici cu vârful muiat în iubire. A învăţat generaţii la rând rigoare şi emoţie, inteligenţa actului scenic, bunul-simţ pe scenă şi bunul-simţ în viaţă, eleganţa, clasa, rasa pe care trebuie să le aibă un actor. Ne-a fost patru ani mamă, tată, profesoară, mentor, duşman, cel mai bun prieten - deci profesor ideal. Dumnezeu să-i țină sufletul în Pace și Lumină!".

„Timpul cere tribut"

Actorul Mihai Gruia Sandu și-a luat rămas bun de la Sanda Manu. Foto: arhiva personală.
Actorul Mihai Gruia Sandu și-a luat rămas bun de la Sanda Manu. Foto: arhiva personală.

Și actorul Mihai Gruia Sandu a postat un mesaj pe Facebook prin care-și ia rămas bun de la Sanda Manu. „În 1988, această Mare Doamnă m-a rugat să-i fiu asistent la clasa domniei sale de Arta actorului la IATC.; de atunci am parcurs toate etapele (complicate) ale ceea ce pot numi pedagogie de teatru. Curente, mode, “descoperiri” au trecut cum trec norii pe cer, dar esențialul (cel învățat de la Sanda) nu avea cum să se schimbe. Dar timpul (chiar dacă pare să nu existe!) cere totuși tribut; eu am părăsit școala de teatru, iar Marea Doamnă a părăsit această lume, lâsându-ne (teatral) mai săraci, mai superficiali, mai lipsiți de respect, credință, umor, bun gust și rafinament! Toți cei care au avut onoarea și norocul să vă întâlnească vă vor iubi mereu și vă vor păstra amintirea plină de lumină! Rămas bun, SANDA MANU!".

Andi Vasluianu: „Vă mulțumesc pentru tot!"

De asemenea, și actorul Andi Vasluianu a postat pe rețeaua de socializare un mesaj adresat îndrăgitei regizoare. „Vă mulțumesc pentru tot! Dumnezeu să vă odihnească.".

Actrița și designerul vestimentar Cristina Șerbu a ținut să povestească una dintre amintirile pe care le are cu Sanda Manu. „În amintirea doamnei Manu. Zi de iarnă blândă. Trenul de Suceava Nord a avut întarziere 40'. Puzderie de tineri nerăbdători, ca puii în cuib cu ciocirile deschise, asteptau să-ṣi primească pachetele cu ṣnițele, fripturi, pandiṣpan ṣi prăjituri. M-a emoționat profund imaginea ṣi m-a întors cu mult în timp. În primul an de facultate, într-o zi caldă, doamna Manu, Sanda Manu, probabil cea mai bună profesoară de actorie din câte au existat, ne-a trimis la Gara de Nord să observăm oamenii ṣi să venim cu poveṣtile lor. Privindu-i să ne imaginăm de unde vin, încotro se îndreaptă, cine sunt ei, povestea lor nespusă", și-a început povestea designerul vestimentar. 

Cristina Șerbu a dezvăluit că a avut o relație tentionată cu Sanda Manu, dar a recunoscut că fără ea nu ar fi fost cine este astăzi. „Gara era plină, forfotă mare, mulți ṣi multe iar eu nu găseam nimic, nimeni care să-mi spună o poveste - deodată zăresc o privire, se pierdea într-o alta. Doi tineri murdari, cu părul atât de încâlcit încât părea mai uṣor să-l radă decât să-l descurce, stăteau pe marginea peronului neaṣteptând pe nimeni. Se priveau pierduți unul în celălat, timpul se oprise. Eram hipnotizată de privirea lor, iar povestea acelor tineri rătaciți de soartă a început să mi se dezvăluie. Veneau de nicăieri ṣi se duceau către oriunde, erau atât de pofund legați unul de celălalt încat orice distanță era de prisos între ei. Astăzi s-a stins doamna Manu. Am plâns. Mult. Am avut o relație tensionată cu dânsa, dar ne-am respectat reciproc. Am avut ṣansa unor profesori excepționali, fără ei nu aṣ fi fost cine sunt. Un om", a spus cu sinceritate Cristina Șerbu.

Și Andi Vasluianu și-a luat rămas bun de la Sanda Manu. Foto: arhiva personală.
Și Andi Vasluianu și-a luat rămas bun de la Sanda Manu. Foto: arhiva personală.

Cine a fost Sanda Manu

Sanda Manu s-a născut în anul 1933. Aceasta a urmat cursurile Facultății de Regie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București. După absolvirea facultății, a lucrat ca regizor de teatru și de televiziune și profesor universitar la UNATC. Și-a încheiat cariera pedagogică (și universitară) la Facultatea de Teatru a Universității Spiru Haret.

A regizat aproximativ 120 de spectacole de teatru și de televiziune. A montat spectacole în teatre din Germania și S.U.A., efectuând turnee în străinătate, la Belgrad, Varșovia, Moscova, Riga și Berlin. În 1972 a fost într-o călătorie de studii, ca visiting teacher, în Cuba.

Cariera impresionantă a regizoarei

A fost distinsă cu Premiul de Excelență al UNITER 1992 și cu Premiul pentru regia spectacolului "Bolnavul închipuit" (de Moliere) de la Teatrul Național din Cluj, la Festivalul de Comedie de la Galați 2003. Un alt spectacol longeviv și de mare succes, cu premiera în 18.10.2003, este "Cum iubește cealaltă jumătate" de la Teatrul Mic din București. În 2011 a montat pentru Teatrul Metropolis din București textul lui Jean Cocteau[1], "Vocea umană" cu Oana Pellea ca protagonistă. În 2008 i s-a decernat Premiul UNITER pentru întreaga activitate.

Începând cu 2009, Sanda Manu a fost Doctor Honoris Causa al UNATC și după 1995 a obținut, pe durata unui mandat de 4 ani, vicepreședinția UNITER.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lucian mandruta jpg
image
image
image
image
image
image
Utilaj puternic jpg
plaja pixabay jpg
Loto. Sursa foto: Impact.ro
lumina sfanta de paste jpeg
masa de paste jpg
euro valuta bani pixabay jpg
Cum să îți petreci timpul liber pe internet jpg
oua valcea1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net