A omorât cinci oameni într-o zi, acum e liber!
Unul dintre cei mai feroce criminali români de după Revoluţie, condamnat inițial la închisoare pe viaţă, a fost eliberat condiţionat. Acum, Beniamin Laichici, care a împușcat mortal cinci oameni într-o zi, este liber şi încearcă să îşi refacă viaţa, scrie adevarul.ro.
Beniamin Laichici (fost Jian) a ispășit 22 de ani de închisoare, după ce în 6 martie 1995, a împușcat mortal cinci oameni pe străzile Devei și în Abrud. Cu o seară în urmă, cu gândul că soţia îl înşela, criminalul a împrumutat o armă de vânătoare de la un bărbat din Sântandrei, pe care l-a împuşcat apoi, iar în seara de 5 spre 6 martie 1995 a plecat cu un taxi până la Abrud, unde locuiau cumnaţii săi. L-a ucis pe unul dintre ei, dar şi pe un vecin al acestuia.
În dimineaţa următoare, ucigaşul s-a întors în Deva, unde s-a prezentat la locul de muncă al soţiei sale, un chioşc din zona gării din Deva. Femeia nu era la lucru, ascunzându-se de mai multe zile de teama soţului ei. Acolo, Beniamin a împuşcat în cap o tânără care era colegă de serviciu cu soţia sa. Setea de sânge i s-a potolit abia după ce l-a mai ucis, în plină stradă, cu patru focuri de armă, pe şeful său, cel bănuit de legături amoroase cu soţia sa. Laichici a depus arma şi cele trei cartuşe rămase la sediul Inspectoratului de Poliţie, din Deva, unde s-a predat, conform adevarul.ro.
Acum, după 22 de ani petrecuți în pușcărie, Beniamin (63 de ani) i-a convins pe magistrați să-l elibereze pentru bună purtare. A mai avut noroc o dată, în 2014, când pedeapsa inițială, de închisoare pe viață, a fost schimbată cu 25 de ani după gratii. De atunci, fostul „viețaș” a depus mai multe cereri de eliberare condiționată la instanțele din județele Timiș, Mureș, Bistrița și Hunedoara. Tribunalul Bistrița a admis contestația depusă de Beniamin Laichici, iar în 14 septembrie a decis eliberarea sa, după 7.883 de zile de arest și închisoare și 12 zile câștigate ca urmare a muncii prestate în penitenciar. „Opinia defavorabilă liberării condiţionate s-a bazat pe gravitatea faptelor comise de petent – gravitate ce nu poate fi negată – fără a ţine seamă însă de conduita de ansamblu a celui în cauză pe perioada executării pedepsei, conduită ce a cunoscut un trend constant ascendent”, a motivat tribunalul.