A reconstruit nava de pasageri în numele fiului ucis de flăcări în Colectiv
“Banat”, cea mai mare navă de pasageri din flota fluvială, cu o capacitate de 300 de locuri, a fost reconstruită şi relansată marţi la apă. La proiectul de modernizare a ambarcaţiunii muncise şi Andrei Bucă, unul dintre tinerii care au murit în incendiul de la Colectiv. Tatăl său, directorul şantierului naval, a finalizat ambiţiosul proiect.
Emoţionant! Nava de pasageri Banat a făcut marţi prima cursă, după ce a fost restaurată timp de trei ani, fiind nevoie de reconstruire în proporţie de 90%. Vasul a fost modernizat la Şantierul din Cernavodă, condus de Dorin Bucă, scrie adevarul.ro. În primele luni după începerea lucrărilor, la proiect a muncit şi Andrei Bucă, unul dintre tinerii ucişi de flăcări în clubul Colectiv, pe 30 octombrie 2015.
„Absolut totul s-a schimbat la navă. Nu a rămas decât chila, adică doar 10% din navă. Nimic nu a mai rămas din instalaţii şi din tubulaturi. Este, practic, o navă nouă“, explică, mândru, Dorin Bucă, directorul Şantierului din Cernavodă şi tatăl lui Andrei Bucă.
Arhitectul naval îşi aminteşte începuturile, când vaporul a ajuns la Cernavodă. „Am avut parte de vizita unor arhitecţi, printre care şi Andrei, băiatul meu, care a murit la Colectiv. El avea o vorbă: «Navele româneşti de pasageri sunt urâte». Fusese în străinătate de câteva ori şi a tras această concluzie. Câteva luni, Andrei a apucat să lucreze la această navă, apoi s-a întâmplat tragedia, dar noi am continuat, pentru că viaţa trebuia să meargă mai departe. Avem obligaţia faţă de semenii noştri să mergem mai departe“, adaugă, încet, părintele. Reparaţiile la navă au început la mijlocul anului 2015, iar cheltuiele au fost asigurate din bugetul societăţii Navrom. Nava va face curse de pasageri pe Dunăre, între Tulcea şi Sulina.
Dorin Bucă este de părere că “Banat” este, de departe, cea mai modernă navă din flota românească de pasageri: „O pun pe primul loc. Pe locul doi nu e nimeni, iar pe locul trei să se înscrie cine vrea“, glumeşte directorul, care dezvăluie faptul că o navă asemănătoare costă, în Franţa, de pildă, 10 – 12 milioane de euro. Costurile modernizării navei au fost de două milioane şi jumătate de euro, iar vasul are dotări de ultimă generaţie.
«A murit din cauza fumului înghiţit»
Andrei Petru Bucă, tânărul care a pierit în “Colectiv” la doar 29 de ani, a fost un copil de excepţie. Absolvise facultatea de arhitectură şi lucra la o firmă din domeniu. “Andrei putea să iasă din club, probabil a vrut să-şi scoată vreun coleg din incendiu. Eu l-am crescut cu respect faţă de semeni”, spunea Dorin Bucă după funeralii. “El nu era ars grav. A murit din cauza fumului înghiţit. Aveam planuri cu el, mi-ar fi plăcut să lucrăm împreună în domeniul construcţiilor navale”, adăuga atunci tatăl tânărului. „La educaţia şi aptitudinile sale, ar fi putut oricând să plece în străinătate. Eu l-am convins să rămână în ţară, pentru că şi aici se pot face lucruri deosebite, iar el a îmbrăţişat până la urmă această idee”, îşi amintea părintele.
Incendiul produs pe 30 octombrie 2015, la ora 22.32, în Colectiv, după ce artificiile de la concertul trupei Goodbye to Gravity au aprins buretele de pe un stâlp al clubului, reprezintă una dintre cele mai mari tragedii de după 1989. Au murit 64 de persoane (dintre care 26 în acea noapte) şi au fost rănite 160. Supravieţuitorii au fost trataţi atât la spitale bucureştene, cât şi în unităţi medicale din străinătate.
«Nu găsim cuvinte de mulţumire lui Dumnezeu»
Înainte de Paşte, în 2017, Marcela şi Dorin Bucă, părinţii lui Andrei, au trăit o minune. La 52 de ani, Marcela a născut o fetiţă perfect sănătoasă: Andreea Gabriela. “Nu vom găsi niciodată vorbele de bucurie şi de mulţumire lui Dumnezeu”, spunea, gâtuit de emoţie, Dorin. Pentru cei doi părinţi îngenuncheaţi, lumea părea că se terminase în toamna blestemată. Cu credinţă în Dumnezeu şi cu gândurile nedezlipite de chipul băiatului plecat la Ceruri, Marcela şi Dorin s-au ridicat mânaţi de speranţă. Încet-încet, cei doi au găsit puterea să lase în urmă durerea sfâşietoare şi să o ia de la capăt. Iar miracolul n-a întârziat să apară: cu câteva zile înainte de Învierea Domnului, în familie a sosit un copil: Andreea Gabriela. „Nu găsim cuvintele care să exprime bucuria cu care ne-a umplut sufletele acest copil! Nu vom găsi niciodată vorbele de bucurie şi de mulţumire lui Dumnezeu pentru minunea care a venit la noi în casă”, mărturisea, pentru ziarul “Obiectiv Vocea Brăilei”, Dorin Bucă.