A șaptea zi de proteste, transportatori și fermieri. Tensiunea crește. Protestatarii vor să blocheze marile orașe

Este a șasea zi de proteste în toată România! Transportatorii și fermierii își strigă în continuare nemulțumirile. Au fost, într-adevăr, negocieri cu autoritățile, însă acestea au eșuat. Noaptea trecută străzile au fost blocate și au apărut conflictele. Polițiștii au deschis dosare penale pentru instigare la violență. 

Continuă protestele în România Foto: Inquam Photos Casian Mitu
Continuă protestele în România Foto: Inquam Photos Casian Mitu

Ce au anunțat cei de la Infotrafic 

 „În contextul protestelor transportatorilor și ale fermierilor, pe DN 2, în localitatea Afumați, la limita cu orașul Voluntari, județul Ilfov, traficul rutier se desfășoară normal pe sensul de mers către Urziceni, iar pe sensul de mers către Capitală este în continuare restricționată banda nr. 1, din cauza autovehiculelor parcate ale protestatarilor", transmite Centrul Infotrafic, scrie Observatornews.ro

După șase zile de protest şi ore întregi de discuţii cu mai marii statului, protestatarii nu au fost mulţumiţi de deciziile luate de miniştri. Aşa că manifestaţiile au continuat şi seara trecută. În Capitală, imnul României a răsunat în boxele montate pe maşini. Oamenii au venit revoltaţi din toate colţurile ţării pentru a protesta şi spun că vor continua să iasă în stradă până când vor primi ceea ce au cerut. 

6000 de camioane au fost în stradă 

Federaţia Operatorilor Români din Transporturi (FORT) a anunțat că aproximativ 6.000 de camioane s-au aflat luni la proteste. Șeful Poliției Române a anunțat că s-au deschis 24 de dosare penale pentru instigatorii la violențe publice, identificați printre protestatari.

Reprezentanții asociațiilor agricole din sectorul vegetal au recomandat fermierilor din stradă se renunţe la proteste şi să aştepte termenele decise pentru implementarea măsurilor, cerând totodată presei să comunice în aşa fel încât fiecare fermier să înţeleagă faptul că o parte dintre problemele lor au fost prinse în procesul verbal încheiat luni cu ministrul Agriculturii.

Ce spune ministrul Finanțelor 

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: „Sunt revendicări ale protestatarilor care unele țin de facilități fiscale, care România s-a angajat în PNRR să le reglementeze într-un anume fel, lucru care s-a întâmplat prin legea 296/2023 privind măsurile fiscal bugetare și cele mai consistente sunt cele care țin de zona facilităților din agricultură, industria alimentară și construcții. Noi știm că acest lucru e cuprins în PNRR.

Așa cum am precizat și protestatarilor, zona de revendicări care ține de decizia Comisiei Europene, cu toate că noi îi înțelegem și suntem de acord, trebuie prezentate Comisiei pentru ca decizia să fie una care nu se întoarce împotriva dumnealor. Noi am precizat că orice jalon și orice măsură care ține de angajamentele cu Comisia Europeană, chiar dacă mâine s-ar angaja Guvernul și ar lua-o, ar însemna o întoarcere împotriva dumnealor. Revendicările le preluăm într-un memorandum pe care îl vom discuta cu CE.”

Care sunt nemulțumirile protestatarilor 

„Principala nemulţumire a transportatorilor este preţul RCA foarte mare în comparaţie cu statele din vestul Europei şi acciza la motorină. Ca şi ordin de mărime, o medie a poliţei RCA la noi este undeva la 3.000 de euro pe an, la un autovehicul cap tractor şi la un stat din vestul Europei este de până în 1.000 de euro, iar preţul accizei a crescut de la 1 ianuarie cu 30 de bani pe litru. 

Ţinând cont de faptul că am trecut o perioadă foarte grea din punct de vedere a inflaţiei orice cost pentru activitatea noastră a însemnat foarte mult. La un camion care consumă aproximativ 3.500 litri de motorină pe lună, 10 bani contează. Sunt diferenţe mari şi clar nu mai putem fi competitivi în piaţă", a declarat, pentru AGERPRES, unul dintre transportatori, Alexandru Perţea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net