Protestele transportatorilor și fermierilor, în ziua 6. Negocierile de la Guvern au eșuat. Drumuri blocate în toată țara

Ultima actualizare:

Transportatorii și fermierii continuă, luni, 15 ianuarie, să protesteze pentru a șasea zi consecutivă, după ce negocierile din week-end au eșuat. Oamenii își strigă nemulțumirile faţă de accizele mari la motorină, preţurile RCA, dar şi schimbările legislative care le închid afacerile. 

Transportatorii continuă protestele Foto: Inquam Photos Casian Mitu
Transportatorii continuă protestele Foto: Inquam Photos Casian Mitu

Transportatorii continuă protestele 

În momentul de față, circulaţia este restricţionată pe prima bandă, pe ambele sensuri, în localitatea Afumaţi, judeţul Ilfov, fiind ocupată de autocamioane, în contextul protestului transportatorilor, a anunţat, luni dimineaţă, Centrul Infotrafic.

Se estimează ca aceste proteste să continue şi pe parcursul zilei, existând posibilitatea ca traficul să fie îngreunat în anumite zone din ţară, în special pe şosele de centură ale marilor oraşe sau la intrările în acestea. Recomandăm conducătorilor auto să se intereseze cu privire la restricţiile de trafic, să evite zonele cu manifestaţii, alegând rute alternative şi să respecte indicaţiile poliţiştilor care desfăşoară activităţi în teren de fluidizare a circulaţiei", au precizat reprezentanţii Infotrafic. 

Negocierile de la Guvern au eșuat 

Reprezentanții fermierilor și transportatorilor au anunțat, duminică seara, după discuții de câteva ore la Ministerul Finanțelor, că negocierile au eșuat și că protestele vor continua. „În urma întâlnirii cu domnul ministru al finanțelor, declarăm că nu s-a ajuns la niciun acord, motivând legislația europeană. Nu s-au găsit soluții pentru reducerea cheltuielilor bugetare. În concluzie, protestul nostru va continua la nesfârșit până când aceste autorități vor înțelege că neputința dumnealor de a gestiona o țară este reală. Totul se motivează pe Comisia Europeană, PNRR”, a spus Dănuț Andruș, reprezentantul fermierilor care a fost la negocieri.

Ce a declarat ministrul Finanțelor cu privire la revendicări 

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: „Sunt revendicări ale protestatarilor care unele țin de facilități fiscale, care România s-a angajat în PNRR să le reglementeze într-un anume fel, lucru care s-a întâmplat prin legea 296/2023 privind măsurile fiscal bugetare și cele mai consistente sunt cele care țin de zona facilităților din agricultură, industria alimentară și construcții. Noi știm că acest lucru e cuprins în PNRR.

Așa cum am precizat și protestatarilor, zona de revendicări care ține de decizia Comisiei Europene, cu toate că noi îi înțelegem și suntem de acord, trebuie prezentate Comisiei pentru ca decizia să fie una care nu se întoarce împotriva dumnealor. Noi am precizat că orice jalon și orice măsură care ține de angajamentele cu Comisia Europeană, chiar dacă mâine s-ar angaja Guvernul și ar lua-o, ar însemna o întoarcere împotriva dumnealor. Revendicările le preluăm într-un memorandum pe care îl vom discuta cu CE.”

Care sunt nemulțumirile transportatorilor

„Principala nemulţumire a transportatorilor este preţul RCA foarte mare în comparaţie cu statele din vestul Europei şi acciza la motorină. Ca şi ordin de mărime, o medie a poliţei RCA la noi este undeva la 3.000 de euro pe an, la un autovehicul cap tractor şi la un stat din vestul Europei este de până în 1.000 de euro, iar preţul accizei a crescut de la 1 ianuarie cu 30 de bani pe litru. 

Ţinând cont de faptul că am trecut o perioadă foarte grea din punct de vedere a inflaţiei orice cost pentru activitatea noastră a însemnat foarte mult. La un camion care consumă aproximativ 3.500 litri de motorină pe lună, 10 bani contează. Sunt diferenţe mari şi clar nu mai putem fi competitivi în piaţă", a declarat, pentru AGERPRES, unul dintre transportatori, Alexandru Perţea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net