A cincea zi de haos în toată România. Protestatarii blochează drumurile principale! Li s-au alăturat și taximetriștii. VIDEO
Reprezentanţii transportatorilor și fermierilor au inițiat negocieri cu Ministerul Finanţelor duminică, continuând discuțiile începute sâmbătă cu oficialii din Ministerul Agriculturii și Ministerul Transporturilor.
Aceste întâlniri vin în contextul în care fermierii și transportatorii persistă în proteste, provocând blocaje semnificative în trafic.
Centrul Infotrafic al Poliţiei Române a raportat perturbări majore ale traficului, cu blocaje pe centurile marilor orașe, în special pe DN15 între Câmpia Turzii și Luna din județul Cluj și pe DN 2, în Vama Siret din județul Suceava.
Acestea sunt provocate de protestele ample ale transportatorilor, fermierilor, taximetriștilor și șoferilor de ride sharing.
„Cerealele din Ucraina ne sufocă”
Mulți fermieri au părăsit pur și simplu utilajele la vamă și s-au îndepărtat de ele pentru a evita obligativitatea de a le muta.
La Punctul de Trecere a Frontierei Siret, mai mulți ucrainieni au intrat în țară pe jos, având în vedere că nu li s-a permis să plece. Un număr semnificativ dintre aceștia se grăbeau spre aeroport.
Prefectul județului Suceava s-a prezentat la fața locului și a încercat să discute cu protestatarii, invitându-i la sediul prefecturii pentru a-și exprima revendicările. Cu toate acestea, majoritatea manifestanților au declarat că intenționează să blocheze traficul până când vor primi un răspuns favorabil la cererile lor.
La momentul actual, aproximativ 200 de utilaje și camioane ocupă Punctul de Trecere a Frontierei Siret, ceea ce complică semnificativ situația, având în vedere că traficul este complet blocat.
Unul dintre protestatari a declarat: „Ne retragem într-o coloană. Tractoarele în frunte, camioanele în spate, cu claxoane pentru a ne face auziți și văzuți”
Alți participanți la protest au explicat motivele prezenței lor: „Suntem aici pentru a ne recâștiga țara. Am ieșit în stradă pentru viitorul copiilor noștri și al acestei țări. Este datoria fiecărui cetățean român să-și facă datoria, să fie vizibil și să-și exprime frustrările.”
Un fermier a adăugat: „Vom fi și mai mulți. Ne organizăm pentru a mobiliza toți agricultorii din Bihor pentru a ne apăra drepturile, deoarece Ucraina ne aduce prejudicii.”
Alt fermier a subliniat dificultățile cu care se confruntă: „Avem camioane, avem asigurări, avem angajați de plătit. În ritmul actual, ajungem la faliment. Am doi copii mici acasă și mă gândesc la viitorul lor.”
Discuții cu Autoritatea de Supraveghere Financiară
Protestatarii din sectorul transporturilor au avut întâlniri cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) la Afumați.
Dănuţ Andruş, un lider al protestatarilor, a criticat influența puternică a asiguratorilor, în timp ce președintele ASF, Alexandru Petrescu, a recunoscut că multe dintre cerințele protestatarilor sunt deja în planurile Autorității.
ASF a propus un set de măsuri pentru reducerea tarifelor RCA, în speranța de a calma tensiunile.
„Din păcate, nu s-a putut ajunge la niciun numitor comun. Am cerut un pachet de măsuri concrete, cum văd dumnealor problemele noastre pentru că noi, cerinţele pe care le-am făcut, nu pot fi luate în calcul nicicum. Să sperăm că în zilele următoare vom primi un feedback din partea ASF-ului. Din punctul meu de vedere, neputinţa e la ea acasă”, a declarat Dănuţ Andruş, un lider al protestatarilor, la finalul discuţiilor de la ASF.
Situația traficului în diverse regiuni ale țării
Constanța a devenit scena unei noi zile de proteste, cu participarea fermierilor, șoferilor de camioane, taximetriștilor și șoferilor de ride sharing.
Protestatarii, veniți din diverse localități ale județului, s-au reunit în localitatea Ovidiu, îndreptându-se spre orașul Constanța.
Transportatorii din Gorj au organizat un marș pe centura de ocolire a municipiului Târgu Jiu, planificând acum să se îndrepte către Defileul Jiului.
Deși numărul vehiculelor participante a crescut, protestatarii susțin că intenționează să protesteze pașnic, deși pot apărea complicații în trafic din cauza naturii dificile a drumului.
Circulația rutieră a fost îngreunată în mai multe zone din țară, inclusiv pe DN2 în Afumați, județul Ilfov.
Centrul Infotrafic recomandă rute alternative pentru evitarea zonelor afectate. Proteste similare au avut loc în Oradea, Târgu-Jiu, Calafat, Craiova și Galați, cu fermieri și transportatori exprimându-și solidaritatea cu colegii lor din București, Constanța și alte mari orașe.