Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament pe noile taxe. Marcel Ciolacu: „De azi s-a terminat cu șmecheria". Proteste USR și AUR. „Ciolacu, ești pe drojdie"
Guvernul și-a asumat răspunderea, marți, pentru cea mai mare reformă fiscală din ultimii ani care va aduce creșteri de taxe atât pentru populație, cât și pentru companii. Marcel Ciolacu a apărat măsurile care au fost contestate puternic de mediul de afaceri: „astăzi, se termină cu șmecheria!"
Ce mesaj a transmis Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, în plenul reunit al Parlamentului în care Guvernul îşi asumă răspunderea pe proiectul privind măsurile fiscale că „de astăzi, s-a terminat cu dubla măsură! S-a terminat cu privilegiile la stat! S-a terminat cu excepţiile peste excepţii din mediul privat! Şi mai ales: s-a terminat cu banii făcuţi uşor din evaziune fiscală!", scrie Observatornews.ro.
Marcel Ciolacu: „Astăzi se termină cu șmecheria"
„Eu am multe defecte, dar cu siguranță nu pot să mint. Nu pot să vin în fața dumneavoastră și să vă mint așa cum ați fost mințiți înainte de alegerile din 2009, când vi s-a promis raiul pe Pământ, și apoi v-au fost tăiate salariile și pensiile!
Cred că măsurile trebuie luate atunci când sunt necesare. Chiar dacă ele NU sunt pe placul unora! Chiar dacă cei care au crezut că șmecheria va putea continua la nesfârșit țipă acum cât pot de tare! Nu, dragi români! Astăzi, se va încheia o etapă din istoria României! Astăzi, se termină cu șmecheria", a spus premierul Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu și-a asumat măsurile fiscale
„Vin astăzi în faţa dumneavoastră pentru a angaja răspunderea Guvernului pe care îl conduc pe un pachet de măsuri care să reducă risipa bugetară şi să pună punct modului în care cei puternici şi cu foarte mulţi bani se credeau de neatins", a afirmat Marcel Ciolacu.
„Nu, dragi români! Astăzi, se va încheia o etapă din istoria României! Astăzi, se termină cu şmecheria! Astăzi, Guvernul pe care îl conduc îşi asumă răspunderea tocmai pentru că România nu-şi mai poate permite să se bazeze doar pe munca celor cinstiţi, a celor care îşi plătesc corect taxele şi impozitele la stat. Iar, pe ceilalţi să nu-i deranjeze nimeni! România nu-şi poate permite ca doar cei cu salarii mici să plătească corect taxele, iar cei cu venituri mari să le tot optimizeze", a declarat Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu: „Toată lumea va plăti în funcţie de cât câştigă"
„De astăzi, toată lumea va plăti în funcţie de cât câştigă! Nu poţi fi milionar, dar să plăteşti taxele la echivalentul salariului minim pe economie! Nu poţi obţine profituri excesive, dar în ţara în care le-ai obţinut să nu plăteşti nimic! La fel cum, nu se poate ca simpla prezenţă la serviciu să-ţi dea dreptul automat la sporuri de zeci de mii de lei. Fără nicio performanţă! Şi, din acest motiv, tot astăzi Guvernul pe care îl conduc îşi asumă şi răspunderea pe măsurile de reducere a risipei bugetare. Pentru că nu este corect ca statul român să se lăfăie, cu cheltuieli care cresc de la an la an, rezultatul fiind doar un act administrativ total ineficient şi fără legătură cu nevoile reale ale cetăţenilor", a mai precizat Ciolacu.
Ce a mai declarat Marcel Ciolacu
„M-am săturat să văd că unii îşi încasează lună de lună salariul, fără să aibă vreo performanţă, în vreme ce alţii trebuie să muncească pe rupte pentru acel salariu! M-am săturat să văd cum unii îşi pot plăti corect toate taxele, contribuţiile şi impozitele, iar alţii urlă ca din gură de şarpe că nu se poate să fii corect!
Trebuie să înţelegem cu toţii că, aşa cum a fost până acum, statul român nu poate merge mai departe! Nu mai putem să ne minţim unii pe alţii, nu mai putem să ne facem că facem, nu mai putem să cerem mereu fără să dăm nimic în schimb! Trebuie să punem tot sistemul pe baze corecte şi echitabile pentru toţi cei care muncesc, indiferent unde muncesc, la stat sau la privat!", a completat Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu: „Nu vreau să văd o nouă generaţie îndatorată"
„Este un efort naţional al României din 2023, pentru a avea o economie mai puternică şi a trăi mai bine şi în 2025 şi în 2030. A fost o dezbatere pe care nu o mai puteam amâna. De aceea, am mers înainte cu mult curaj, curaj care a lipsit în ultimii ani în materie de reforme. Pentru că timpul nu are răbdare cu noi. Eu nu vreau să văd o nouă generaţie îndatorată, doar pentru că noi pierdem aceşti ani fără să facem nimic!", a mai punctat Ciolacu.
Proteste după anunțarea noilor taxe
Parlamentarii USR și cei de la AUR au protestat în plen cu pancarte. „PNL, poți o zi fără Ciolacu șef”, „Măriți taxele ca să furați cu portbagajul”, „Ciolacu, ești pe drojdie?”, sunt câteva dintre mesajele afișate pe pancartele din plen.
Vicepreședintele USR Dan Barna: „Deciziile de astăzi vor mări fiecare preț din această țară. Toate taxele și impozitele puse pe agenții economici, pe sistemul financiar, toate acestea se vor duce către cetățeni. Nu cred că-și imaginează cineva că prețurile vor rămâne la fel. Se va scumpi totul, de la brânză la bicicletă, toate lucrurile vor deveni mai scumpe prin aceste măsuri de stabilitate economică pe care le-a anunțat astăzi premierul Ciolacu”.
Ce prevede pachetul de măsuri fiscale
Acesta prevede impozit de 1% pe cifra de afaceri a IMM-urilor până la venituri de până la 60.000 euro pe an și de 3% dacă veniturile depășesc această sumă. Guvernul a renunțat la impozitarea cu 16% pe profit dacă rata de rentabilitate trece de 30%.
Companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri. Și băncile vor plăti un impozit de 1% pe cifra de afaceri.
Scutirea de impozit în IT se menține doar pentru venituri sub 10.000 lei brut și se introduce plata CASS în agricultură, construcții și industria alimentară.
De asemenea, actul normativ prevede reducerea numărului total de funcţii de conducere, condiţionează acordarea voucherelor de vacanţă de nivelul salariului și limitarea nivelului sporurilor.
Se majorează acciza la alcool şi tutun, crește TVA de la 5% la 9% pentru locuințe, panouri fotovoltaice, iar pentru produsele cu un conținut ridicat de zahăr TVA crește de la 9% la 19%.
De asemenea, Coaliția a decis să introducă o taxă de 0,3% pentru imobilele mai scumpe de 500.000 de euro și mașinile cu o valoare de peste 75.000 de euro. Taxa se va aplica pentru suma care reprezintă diferența dintre plafon și valoarea proprietății.