Achiţi factura la energia electrică, dar ştii ce plăteşti?

Ultima actualizare:

    Taxele şi accizele  reprezintă circa  35% din valoarea  totală a facturiiFoto: Dorin Constanda
Taxele şi accizele reprezintă circa 35% din valoarea totală a facturiiFoto: Dorin Constanda

De la centralele electrice la prizele şi veiozele noastre e un drum lung şi întortocheat. La fel de complicat e şi modul în care se calculează tariful la energia electrică livrată populaţiei. Click! îşi spune mai jos cum se ajunge la preţul care se regăseşte în factura ta de curent.

Românii cred că plătesc pe lună atât curent cât consumă. În realitate, tariful final al energiei electrice este compus dintr-o serie de accize, taxe şi contribuţii percepute de furnizor  sau de stat prin „nota de plată lunară”. Iată cum citeşti corect factura!

1. Rezervare. Se referă la modul în care ai ales să fii facturat la momentul semnării contractului. În acest caz avem de-a face cu un contract „monom cu rezervare”, care presupune facturarea la un preţ unic a întregii cantităţi de energie consumate în perioada de facturare (lei/kWh), dar şi a rezervării perioadei de facturare (lei/zi)

2. Energie activă. Este totalul energiei consumate de tine în perioada de facturare (de regulă o lună) şi se calculează în lei/kWh.

3. Energie activă pentru CPC. Componenta de piaţă concurenţială (CPC) este un nou tarif de energie electrică activă aplicat de furnizorii de ultimă instanţă în factura clienţilor finali. CPC este calculată de furnizor şi cuprinde costurile cu achiziţia energiei electrice din pieţele concurenţiale centralizate, precum şi costurile serviciilor asociate ale acestei energii furnizate la consumator şi este avizat de ANRE. Începând cu 1 ianuarie 2015, factura de energie electrică va include CPC în procent de 40%, tarif calculat în condiţiile pieţei concurenţiale.

4. Contribuţie pentru cogenerare. Reprezintă sumele plătite de consumatori pentru dezvoltarea centralelor de producere a energiei electrice şi termice care consumă mai puţine materii prime, poluează mai puţin, dar cărora le creşte eficienţa. De la 1 ianuarie 2015, valoarea contribuţiei pentru cogenerare este 18,1 lei/MWh, tarif dublu faţă de anul trecut.

5. Certificate verzi. Un alt sector pe care consumatorii îl susţin financiar prin factură este cel al producerii energiei din surse regenerabile sau complet nepoluante (apă, vânt, soare). Statul român încurajează dezvoltarea parcurilor eoliene sau a centralelor solare, însă pe banii consumatorilor. Certificatele verzi reprezintă titlurile care atestă producerea din surse regenerabile de energie a unei cantităţi de energie electrică, in funcţie de tehnologia de producere. 

6. Acciza. Este o taxă percepută de stat pentru anumite bunuri de consum, printre care şi electricitatea. Valoarea în lei a accizelor se determină conform Codului Fiscal prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

7. Taxa Radio şi taxa TV. Furnizorul de electricitate încasează, în numele Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, taxele aferente serviciilor de radio şi televiziune. Conform mai multor hotărâri de guvern, persoanele fizice cu domiciliul în România au obligaţia să plătească o taxă lunară pentru serviciul public de radio şi o taxă lunară pentru serviciul public de televiziune. Excepţie fac cei care declară, pe proprie răspundere, că nu deţin receptoare radio/TV şi cei care, potrivit legii, beneficiază de scutire de la plata acestora.

8. TVA. Taxa pe valoare adăugată este un impozit perceput de stat asupra valorii adăugate în fiecare stadiu al producţiei şi al distribuirii bunurilor. Ea se aplică în cazul tuturor schimburilor şi activităţilor economice şi e colectată de agenţii economici în numele statului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net