Actorul Cornel Coman a murit la 44 de ani. Profesorul din ”Cireșarii” ar fi împlinit 82 de ani

Ultima actualizare:

    Actorul Cornel Coman a murit subit, la 44 de ani, de cancer de prostată (la 5 mai 1980)
Actorul Cornel Coman a murit subit, la 44 de ani, de cancer de prostată (la 5 mai 1980)

Să nu îi uităm pe marii noștri actori! Cornel Coman a murit brusc, la doar 44 de ani, în 1980. Era unul dintre cei mai îndrăgiți actori de teatru și film din anii ʼ70. Elegant și carismatic, iar tăcerea lui făcea mai mult decât o mie de cuvinte. Așa își amintesc românii despre acest minunat actor.

Actorul Cornel Coman ne-a părăsit subit, la doar 44 de ani, la 5 mai 1980. Astăzi, 14 iunie, ar fi împlinit 82 de ani.

Câteva generații de români l-au admirat și îndrăgit încă de la primele roluri. A fost profesorul de geologie din serialul de mare succes la români ”Cireșarii”, a avut rol principal în serialul tv ”August în flăcări” și în ”Puterea și adevărul”.

A jucat în peste 30 de filme, câte două pelicule pe an.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în anul 1963, la clasa profesorului Constantin Moruzan, fiind coleg de promoție cu Irina Petrescu, Ștefan Iordache, Valentin Uritescu, Grigore Gonța, Sanda Țăranu și mulți alții.

În tinerețe Cornel Coman a fost taxator pe autobuz

Însă, drumul până la celebritate a fost foarte greu. Puțini știu că elevul Cornel Coman era în pericol să fie exmatriculat din școală pentru că nu avea ”origini sănătoase”. Așa se face că s-a lăsat înfiat de bunicul său, Toader Coman, un țăran sărac. Astfel, adolescentul devine frate cu tatăl său, în acte. Până să ajungă actor, a trecut prin multe încercări. După liceu a dat examen la Litere, dar după ce a trecut examenul cu bine, a avut loc o reexaminare ce cuprindea și o probă la limba greacă. Firește, a picat. A revenit la Focșani, unde s-a angajat ca taxator pe autobuze pentru vreo jumătate de an. Între timp s-a lăsat convins de fratele său să studieze contrabasul. La un moment dat, Cornel învățase să cânte și la vioară. În 1957, după examenul de la Institutul de Teatru, la care este respins, merge pentru un an la o școală de Topografie din București. Se întoarce în Focșani și se angajează ca instrumentist la Filarmonica din oraș, unde fratele său era secretar muzical.

A debutat în film la 30 de ani

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, după care a fost actor Brașov, apoi la Teatrul Bulandra din Capitală.

A fost remarcat de marii regizori ai vremii datorită stilului de joc elegant, calm și destins. Debutul în cinematografie a avut loc în 1966, cu filmul ”Diminețile unui băiat cuminte” unde a jucat cu marii actori Irina Petrescu și Dan Nuțu.

A fost unul dintre ce mai solicitați actori români de film din anii ' 70, realizând roluri memorabile în filme din care amintim: ”Pădurea pierdută”, ”Drum în penumbră”, ”Trecătoarele iubiri”, ”Prin cenușa imperiului”.


    Cornel Coman joacă în filmul ”Drum în penumbră” (1972) alături de Margareta Pogonat. Între cei doi s-a înfiripat o poveste de dragoste
Cornel Coman joacă în filmul ”Drum în penumbră” (1972) alături de Margareta Pogonat. Între cei doi s-a înfiripat o poveste de dragoste

Joacă alături de mari nume ale ecranului și scenei românești: Amza Pellea, Emanoil Petruț, Octavian Cotescu, Silviu Stănculescu, Ștefan Iordache, Dem Radulescu, Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Ion Besoiu, Mircea Albulescu, Ilarion Ciobanu, Margareta Pogonat.

A fost căsătorit cu Letiția Maria Coman și a avut un fiu. A murit fulgerător, la 5 mai 1980, la vârsta de numai 44 de ani. 

Sursa: cinemagia.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
oameni fericiti jpg
Orhidee roz jpg
demolare gara velenta oradea 01112024 1 jpeg
Nichita Stanescu jpg
Banner Târg Crăciun
Calatorie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net