Adio mașini diesel în România. De când nu mai ai voie să circuli

Ultima actualizare:

Ai mașină cu motor diesel? Zilele ei sunt numărate. Guvernanții din mai multe state ale Uniunii Europene au pus gând rău motoarelor poluante și vor să îi oblige pe șoferi să renunțe la ele. 

Mai mulți fabricanți auto au renunțat deja la producația vehiculelor echipate cu motor diesel
Mai mulți fabricanți auto au renunțat deja la producația vehiculelor echipate cu motor diesel

Motoarele diesel vor fi interzise 

Soarta mașinilor cu motor diesel e pecetluită. Din cauza faptului că poluează mai mult decât modelele pe benzină, statele europene anunță că vor interzice șoferilor să mai circule cu astfel de mașini. 

În Norvegia, începând cu anul 2025 nu se vor mai vinde decât mașini verzi. La rândul său, Guvernul Regional din Bruxelles a anunţat că, din 2030, interzice complet vânzarea și circulația automobilele diesel. Din 2035, în Bruxelles vor fi interzise chiar și motoarele pe benzină. Citește și: Comisia Europeană numără zilele motoarelor diesel şi pe benzină. Când ar urma să fie interzisă comercializarea maşinilor cu astfel de motoare

Când dispar mașinile diesel din România

Și România va fi obligată să renunțe la motoarele poluante. Asta pentru că oficialii Comisiei Europene au stabilit un calendar prin care își propun ca emisiile de carbon să fie reduse la 0. Discuțiile, parte a pactului Green Deal, prevăd faptul că emisiile generate de sectorul transporturilor ar trebui să scadă cu 90 la sută până în 2050.

Având în vedere că maşinile au un ciclu de viaţă de 15 ani, 2035 este termenul limită pentru a opri complet vânzările de automobile cu motoare pe benzină şi motorină.

Pe fondul discursurilor tot mai vehemente împotriva motorizărilor clasice, Dan Vardie, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile din România (APIA), anunță că cererea pentru vehicule electrice a crescut simțitor în România:

„În anul 2022, estimăm că se vor vinde circa 10.000-12.000 de maşini electrice în România, iar numărul maşinilor pe benzină, hibrid şi electrice va creşte puternic în anii următori, astfel încât, în 2030, nu o să se mai vândă nicio maşină pe motorină în România”, a declarat Dan Vardie, președintele APIA, citat de ZF

El a mai declarat că „România are nevoie de o asumare la nivel guvernamental, a industriei şi a consumatorilor, a trecerii spre un parc de maşini cât mai puţin poluante“.

Facilități pentru șoferii care cumpără mașini electrice

Guvernanții din România acordă de câțiva ani o serie de facilități pentru șoferii care vor să renunțe la mașinile cu motoare pe benzină sau diesel și să cumpere un autovehicul electric. 

În cadrul programului „Rabla”, valoarea primei de casare a unui vehicul mai vechi de 6 ani este de 6000 de lei, în cazul în care proprietarul dorește să cumpere o mașină nouă cu motorizare clasică.

Însă, pentru motoarele electrice, prima de casare este de peste 10.000 de euro (51.000 ron). Iar în cazul în care optează pentru un model electric hibrid plug-in, șoferii primesc de la stat 26.000 de ron în schimbul unei mașini vechi. 

Totodată, e important să știi că mașinile electrice vor avea numere de înmatriculare verzi, care vor veni la pachet cu mai multe facilități pentru conducătorii acestora. Ordonanța care reglementează regimul mașinilor cu emisii zero a fost publicată recent în Monitorul Oficial:

„Prin identificarea clară și vizibilă a vehiculelor nepoluante în trafic, creăm cadrul pentru acordarea unor facilități celor care le utilizează: fie că vorbim de parcare gratuită, acces permis în zone cu emisii reduse, reduceri de taxe și impozite, autoritățile locale, în special cele din marile aglomerări urbane, vor avea un instrument de lucru foarte util”, a declarat ministrul Mediului, Tzancos Barna. 

Mașinile electrice vor rămâne singura opțiune a șoferilor

După scandalul „Dieselgate”, în cadrul căruia producători auto din toată lumea au fost sancționați drastic pentru că au măsluit testele de emisii de carbon, probele arătând că, în trafic, emisiile depășeau de până la 35 de ori limita legală admisă, mai mulți fabricanți din industrie au renunțat complet la producția motoarelor diesel.

Companii celebre precum Vokswagen, Mercedes-Benz, Audi și Nissan au anunțat deja că se vor supune normelor prevăzute de pactul Green Deal și, treptat, vor implementa un calendar pentru renunțarea la motoarele pe combustibil.

„Dacă veţi vrea să cumpăraţi o maşină nouă în 2036, nu va fi o alegere. Maşina va avea motor electric, chiar dacă se potriveşte sau nu nevoii clientului, dacă este accesibilă sau nu, sau dacă există energie verde şi infrastructura necesară pentru a o încărca”, a spus Sigrid de Vries, secretarul general al Asociaţiei Europene a Furnizorilor Auto, citat de Adevărul. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net