Afacerea autostrada. Hoţii de cabluri, mai bogaţi cu peste 30.000 de lei
S-au lăudat că 7 kilometri din Autostrada Urbană este luminată, dar iată că, după inaugurare, autorităţile au avut o surpriză. Pe mai bine din jumătate din distanţă au fost furate cablurile electrice din subteran, astfel că drumul este în beznă. De ce au făcut hoţii aşa ceva? Ei bine, sunt din cupru şi se vând pe bani frumoşi la centrele de fier vechi.
”Operaţiunea cablul de pe Autostrada Urbană” le dă de furcă celor de la Compania Naţională pentru Infrastructură Rutieră (CNAIR). Nu se ştie cine a plecat acasă cu firele electrice de la stâlpii de iluminat şi mai ales când a avut loc furtul. Autorităţile spun că în 2016, atunci când le-au predat grecilor de la Aktor bucata de 3,5 km, deja construită de firma Pizzaroti, sistemul funcţiona. Ceea ce înseamnă că atacul la cabluri s-a dat în perioada 2016-2018, cât timp a durat lucrarea la următorii 3,3 km. Pe de altă parte, constructorul care a finalizat Autostrada Urbană nu-şi asumă vină şi nu doreşte să plătească paguba. Şi e normal să fie aşa, având în vedere că ciotul a stat abandonat în câmp din 2014 până în 2016, cu stâlpi cu tot. Timp suficient pentru ca hoţii specializaţi să deschidă cu chei potrivite fiecare panou electric, după care să intre în canale şi să scoată la suprafaţă cablu cu cablu.
Dar la cât se ridică paguba, având în vedere că aceste cabluri electrice sunt din cupru şi asigurau iluminatul cu led-uri a 140 de stâlpi, de pe aproape 4 kilometri de drum? Nimeni nu ştie să răspundă oficial. Nu se ştie nici măcar cantitatea dispărută ca prin minune, dar se aproximează că un kilometru de cabluri cântăreşte circa 400 de kg. Astfel ar fi vorba despre 1.500 kg, pe care s-ar fi încasat suma de 30.000 de lei. Oficial, purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Şerbănescu, ne-a declarat: ”Suma încă nu o ştiu. Aştept să-mi spună colegii”.
Cert este că un kilogram de cablu electric pe bază de cupru cu izolaţie se vinde la centrele de fier vechi cu 20 de lei. Întrebat cam în cât timp se va remedia situaţia, Şerbănescu a răspuns: ”cât mai repede, nu putem să o lăsăm neiluminată. Acum trebuie să vedem exact cine va plăti acele cabluri.” Se estimează însă că sistemul va fi reparat în şase luni. Până atunci, circulăm în beznă, iar poliţiştii, care au deschis dosar penal in rem, trebuie să găsească vinovaţii. Vorba aceea, prinde orbul, scoate-i ochii.