Află cum ți se calculează pensia!

Ultima actualizare:

    Vârsta de pensionare la femei crește cu doi aniFoto: Arhiva Click!
Vârsta de pensionare la femei crește cu doi aniFoto: Arhiva Click!

Mulți se gândesc la ziua în care vor trăi din pensie, dar puțin știu cum este ea calculată. Spre desosebire de pensia privată obligatorie, pentru care ni se rețin lunar 2% din venit și banii se strâng în contul personal, cea de la stat are o formulă greoaie.

Cine a împlinit 65 de ani poate ieși la pensie liniștit. Aceasta este vârsta care le permite, în prezent românilor, să se pensioneze după 30-35 de ani de muncă. Dar cum ajung autoritățile să calculeze cât îți revine lunar la bătrânețe? Este o întrebare care stă pe buzele multora. E bine, cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat în perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie.

Punctajul mediu anual

Pentru a calcula punctajul lunar se împarte venitul din fiecare lună, din prima zi de activitate până în ultima, la venitul mediu brut din anul respectiv. Urmează calculul punctajului anual, prin adunarea sumelor fiecare lună şi împărţirea lor la 12, formulă care se repetă pentru fiecare an de muncă.

Toate punctajele anuale se adună și se împart la numărul de ani (vechimea) contribuabilului. Astfel rezultă punctajul mediu anual al pensionarului, adică numărul de puncte pe care acesta a reușit să îl acumuleze de-a lungul perioadei în care a muncit. Cel mai probabil, rezultă o cifră cu zecimale.

Pentru calculul punctajului mediu anual nu se iau în considerare veniturile neimpozabile, ci doar salariul câștigat și sporurile permanente pentru care s-au plătit contribuții de asigurări sociale.

Determinarea valorii pensiei

Valoarea pensiei rezultă din înmulțirea punctajului mediu anual cu valoarea punctului de pensie. Prin majorarea punctului de pensie se majorează automat și valoarea pensiei.

Valoarea  punctului de pensie variază în funcție de cea a salariului mediu brut pe economie comunicat de Institutul Național de Statistică. Cu cât salariul mediu brut e mai mare, punctul de pensie crește. Câștigul salarial mediu brut pentru anul 2016 a fost fixat la 2.681 lei, iar valoarea punctului este în prezent de 871,7 lei.

Bărbații se pensionează la 65 de ani, femeile a 63 de ani

Conform legislaţiei, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. În schim, vârsta normală de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani, iar pentru femei a fost stabilită la 63 de ani. Se poate ieși și cu cel pușin 15 ani vechime, însă, doar atunci când se împlinește vârsta standard.

Acte necesare

- cerere tip pentru înscrierea la pensie ;

- acte de vechime;

- carnetul de muncă (original şi copie);

- adeverinţe privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizată, completate potrivit legii;

- adeverinţa privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă (original);

- adeverinţa privind condiţiile de muncă deosebite, speciale şi/sau alte condiţii (original);

-  actele de stare civilă ale solicitantului:

- BI/CI;

- certificat de naştere şi de căsătorie (original şi copie);

- livretul militar (original şi copie);

- diploma de absolvire a învăţământului universitar (original şi copie) şi adeverinţa din care să rezulte durata normală, perioada studiilor şi faptul că acestea au fost urmate la zi;

- dovada încetării calităţii de asigurat în cazul înscrierii la pensie anticipată sau pensie anticipată parţială, pentru persoanele care, la data solicitării, nu mai au calitatea de asigurat (original);

-  adeverinţă care să ateste perioadele de activitate realizate după data de 1 ianuarie 2011 (original);

-  dovada echivalării de către statul român a cursurilor desfăşurate în cadrul unor instituţii de învăţământ universitar din străinătate;

- procura specială, pentru mandatar (original şi copie);

- acte pentru dovedirea calităţii de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, şi/sau al Legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii la Revoluţie.

Dosarul se depune la casa teritorială de pensii după ce persoana a împlinit vârsta de pensionare. În țara noastră există acum 5,1 milioane de pensionari, iar pensia medie este de 841 lei.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0869423933 jpg
image
image
image
image
image
image
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net