Agricultorii au ajuns să arunce castraveții: «La piaţă, nici pe degeaba nu îi ia nimeni»

Ultima actualizare:

    Munca celor care au cultivat castraveți a fost aproape în zadar
Munca celor care au cultivat castraveți a fost aproape în zadar

Castraveţi pe degeaba sau aruncaţi la gunoi. Preţurile la aceste legume au scăzut atât de mult încât legumicultorii din Matca (Galaţi), unul dintre cele mai mari bazine legumicole din ţară, preferă să îi dea gratis sau să îi arunce la gunoi. În piaţă se vând cu 20 de bani kilogramul, aşa că oamenii spun că nu merită efortul şi preferă să-i smulgă şi să-i arunce. Solariile trebuie pregătite pentru alte culturi.

Pentru Costică Chicoş, legumele reprezintă principala sursă de venit. Anul acesta a avut o producţie mare de castraveţi, însă din cauza excesului de pe piaţă, legumele nu au mai fost căutate. În piaţa din localitatea Matca, acolo unde legumicultorul îşi vinde produsele, preţul la castraveţi a scăzut foarte mult, ajungând până la 20 de bani kilogramul. Cu toate acestea, fermierul nu a reuşit să vândă marfa. 

„Am în maşină o tonă jumătate şi îi duc la râpă, la gunoi. Nu am ce să fac cu ei. La piaţă nici pe degeaba nu îi ia nimeni. Nu se mai caută. A trebuit să-i smulgem şi să eliberăm terenul pentru a planta următoarea cultură de roşii. Nu putem lăsa legumele să putrezească în pământ”, a povestit Costică Chicoş pentru adevarul.ro. 


    Legumele zac aruncate pentru că nimeni nu le cumpără
Legumele zac aruncate pentru că nimeni nu le cumpără

În aceeaşi situaţie este şi legumicultorul Sorin Dragomir. Bărbatul trebuie să pregătească solarul pentru următoarea cultură de roşii, aşa că a smuls castraveţii şi îi aruncă. „Cred că am aruncat vreo patru tone de castraveţi. Ce să fac cu ei? Nu am ce face, la gunoi! Cu 20 de bani se dau în piaţă, dar nici aşa nu se caută deloc. E mai mare chinul. I-am smuls şi îi arunc. La animale nu-i putem da pentru că le îmbolnăvim”, se plânge legumicultorul. Matca este unul dintre cele mai mari bazine legumicole din ţară, cu peste 4.000 de producători, 1.000 de hectare de solarii şi 2.000 de hectare cu culturi în câmp.  


    Legumele zac aruncate pentru că nimeni nu le cumpără
Legumele zac aruncate pentru că nimeni nu le cumpără

Lucrurile nu stau mai bine nici în „patria cartofilor”, la Lunguleţu, acolo unde oamenii au probleme din cauza capriciilor vremii. Ploile nu au inundat doar străzile din oraşe şi curţile oamenilor, dar creează şi mari neplăceri agricultorilor. Ţăranii din Lunguleţu, zonă renumită pentru producţia de cartofi, nu pot intra cu utilajele pe câmp, la recoltat, pentru că pământul este prea moale.Producţia de anul acesta riscă să fie compromisă. Dacă în alţi ani agricultorii se rugau să plouă, acum speră ca apa să se retragă mai repede pentru a putea recolta cartofii de pe ogoare. Practic, utilajele de afundă atunci când încearcă să scoată legumele din pământ. Câţiva producători s-au încumetat să intre cu utilajele pe câmp, dar munca este enormă, iar consumul de energie şi, mai ales, motorină, creşte exponenţial. „Trebuie să îi scoatem pentru că se clocesc. Cam de cât timp plouă. Cam de o lună de zile, non-stop. Două zile nu, a treia plouă sigur. E foarte greu. Scoatem cu două tractoare unul de altul, adunăm foarte greu. Văd că suntem singurul pe câmp. Da, suntem nevoiţi să îi scoatem pentru că a intrat mana în ei şi pur şi simplu se clocesc, riscăm să pierdem mai mult”, a explicat un agricultor. 


    Producătorii de cartofi au probleme din cauza vremii ploioase
Producătorii de cartofi au probleme din cauza vremii ploioase
image
image
image
image
image
image
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
image
actualitate.net
image
actualitate.net