Ai credite neplătite? Gata cu hărţuirea!
Ai datorii la bănci, iar recuperatorii te deranjau zilnic cu telefoanele şi te ameninţau? Ei bine, de acum nu mai pot face asta.
700.000 de români sunt datori-vânduţi la bănci. Voci groase şi supărate le amintesc aproape zilnic acest lucru. În loc să fie sunaţi de rude şi prieteni, ei fac acum cunoştinţă cu … recuperatorii. Dar de acum, gata cu hărţuirea!
Cele 15 companii membre ale Asociaţiei de Management al Creanţelor Comerciale (AMCC) au introdus noi reguli în codul de conduită al angajaţilor. Astfel, recuperatorii nu vă mai pot suna decât de două ori pe săptămână şi numai între orele 8.00-21.00, în zilele lucrătoare, şi între 8.00-14.00 sâmbăta. ”Frecvenţa convorbirilor telefonice nu trebuie să reprezinte un factor perturbator pentru acesta şi nici să ia forma unei hărţuiri”, se arată în document. De asemenea, vizitele agentului la domiciliul datornicilor se vor face în acelaşi interval orar.
În plus, agenţii nu au voie să ameninţe, să vorbească urât, să aibă un ton nepoliticos, să dezvăluie informaţii despre debit, mai ales copiilor familiei cu datorii, sau să accepte bani din partea debitorilor. În cazul în care restanţierul se simte hărţuit de recuperator, acesta îi poate face reclamaţie la agenţia la care lucreză, iar dacă problema nu se remediază, plângerea poate ajunge la asociaţie. Compania reclamată poate fi scoasă de pe piaţă.
Cei mai mulţi restanţieri sunt în vestul ţării
Din datele privind cheltuielile gospodăriilor, prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS), reiese că 9,6% din români nu pot plăti la timp ratele la împrumuturile bancare, iar locuitorii din Vestul ţării sunt pe primul loc la restanţe (20,5%).
Este vorba despre ratele la alte împrumuturi decât cele angajate pentru achiziţionarea de locuinţe. Vesticii sunt urmaţi de 10,9% din locuitorii regiunii Sud-Muntenia. Cei mai puţini întârziaţi cu plata ratelor se regăsesc în Bucureşti-Ilfov (unde doar 5% din populaţie are astfel de probleme) şi Moldova (cu 8,2%).