Ai datorii? Poliţiştii te lasă fără maşină!
Ai pus gaj pe maşină şi ai pierdut-o sau pur şi simplu nu ţi-ai mai achitat ratele la leasing de mult şi ai fost executat silit? De azi, poţi avea probleme dacă pleci cu ea la drum. Poliţiştii au de acum dreptul să oprească toate autoturismele aflate în această situaţie şi să le pună sub sechestru. Click! îţi spune ce înseamnă acest lucru.
Unde-i lege nu-i tocmeală, iar atunci când un poliţist o aplică chiar că nu ai ce face. Aşa s-au gândit şi băncile, dar şi firmele de leasing, care, disperate să-şi recupereze prejudiciul, au reuşit să obţină introducerea în noul Cod Civil a unui lucru foarte important: ca poliţiştii de la Rutieră să urmărească şi să oprească toate autoturismele pentru care magistraţii au dispus o hotărâre judecătorească definitivă de executare silită.
Cum legea a intrat în vigoare de azi, tot de azi poţi fi oprit în trafic, dacă te afli în această situaţie.
Până la intrarea în vigoare a noului Cod, creditorii apelau la detectivi particulari pentru găsirea maşinilor. "Maşinile erau astfel recuperate cu mare întârziere şi nu puteau fi scoase rapid la revânzare.
Acum, noul Cod accelerează procesul, ceea ce poate conduce la creşterea ofertei de maşini executate", a spus avocata Roxana Vlăsceanu, consultant de specialitate al Executari.com. Agenţiile fiscale şi firmele de leasing au în portofoliu sute de maşini executate silit, însă, după legislaţia valabilă de azi, există şansa ca numărul acestora să fie de ordinul miilor. Maşinile executate silit se vând la preţuri situate sub 3.000 de euro.
Lucian Diniţă, şeful Poliţiei Rutiere ne-a explicat care sunt noile îndatoriri ale poliţiştilor, începând de azi. "Există o bază de date cu maşinile executate silit şi pentru care există o decizie judecătorească definitivă în acest sens. În momentul în care dăm de una în trafic, o oprim şi reţinem cartea maşinii şi certificatul de înmatriculare.
Şoferul primeşte o dovadă de circulaţie pentru 15 zile şi poate pleca. Noi nu îi luăm maşina din stradă. Totodată, completăm un proces verbal de sechestru şi anunţăm executorul judecătoresc. Asta este tot. Dacă în 15 zile nu se rezolvă problema, iar şoferul este prins că circulă cu ea, îi reţinem plăcuţele. Atunci, nu mai are voie să plece la volanul ei".
Noul Cod de procedură civilă aduce schimbări majore referitoare la derularea procesului în faţa instanţei de judecată.
Una dintre acestea este medierea. Astfel, şedinţa de informare va fi obligatorie în mai toate cauzele civile. În urma acesteia, se va emite un certificat care atestă că părţile au participat la această şedinţă.
Înainte să ajungi în faţa instanţei, trebuie să participi la o şedinţă de mediere
Altă modificare este eliminarea procedurii investirii cu formulă executorie, încheierea de încuviinţare a executării silite urmând să conţină în partea finală formula executorie. Această modificare reduce în mod considerabil timpul de aşteptare al unei persoane interesată să pună în executare hotărârea.
Se schimbă şi procedura prealabilă obligatorie până la primul termen de judecată. Noul cod obligă pârâtul să depună întâmpinarea în termen de 25 de zile de la comunicarea cererii de chemare în judecată.
Dacă părţile au avocaţi sau consilieri juridici, actele se pot comunica direct între aceştia. În 10 zile de la primirea întâmpinării, reclamantul este obligat să formuleze răspunsul la întâmpinare. În termen de 3 zile de la depunerea răspunsului la întâmpinare, prin rezoluţie, va fi fixat primul termen în cauză, care trebuie să fie încadrat într-un interval de maximum 60 de zile.