Unde se găsește arborele legendar din România care este „verde” și iarna. I se mai spune și „copacul fermecat”

Ultima actualizare:

Pe drumul ce străbate Munții Apuseni între Baia de Arieș și Câmpeni se înalță un arbore cu o istorie încărcată de legendă, cunoscut sub numele de „copacul fermecat” sau „Fagul Împăratului”. Acesta reprezintă un punct de atracție pe Drumul Național 75, situat pe un vârf de deal în apropierea satului Muncelu.

Copacul „fermecat” se află în Munții Apuseni / foto: stiridecluj
Copacul „fermecat” se află în Munții Apuseni / foto: stiridecluj

Cu o vechime ce depășește cinci secole, acest fag a dat naștere unei legende care a fost transmisă din generație în generație. Accesul la acest copac se face prin pădure, pe o potecă încă frecventată de localnici, iar aspectul său impunător a generat numele de "Fagul Împăratului".

Arborele legendar ar fi fost plantat acum 500 de ani

Tradiția orală a locului afirmă că arborele ar fi înrădăcinat de peste 500 de ani. De-a lungul timpului, frunzișul său se usucă, dar rămâne agățat de ramuri pe tot parcursul iernii. Frunzele capătă o nuanță brună-maronie toamna și persistă pe copac până în primăvară, căzând abia când apar frunzele noi.

Conform legendei, în acest loc s-ar fi întâlnit "Crăișorul Munților", Avram Iancu, cu împăratul austriac Franz Josef, pentru a negocia un pact, motiv pentru care copacul este cunoscut și sub denumirea de "Fagul Împăratului".

Totuși, această legendă nu găsește confirmare în istorie, deoarece Avram Iancu a refuzat să se întâlnească cu Împăratul Austro-Ungar în 1852, când acesta a vizitat Țara Moților.

Potrivit variantei oficiale a legendei, transmisă din generație în generație, se relatează că în jurul anului 1850, după ce agitația socială de la 1848 s-a potolit, împăratul de la Viena a călătorit în Valea Arieșului pentru a se întâlni cu Avram Iancu și a calma spiritele.

Avram Iancu cânta la fluier când i-a atras atenția împăratului

În timpul călătoriei sale spre Câmpeni, se spune că Împăratul a oprit la umbra copacului, unde a auzit un cântec de fluier. Fiind întrebat despre acest cântec, călătorul îi spune că îl interpretează Avram Iancu. Auzind acest lucru, Împăratul a trimis un emisar să-l invite pe Avram Iancu la o întâlnire, însă acesta a refuzat categoric.

O altă legendă sugerează că exista un drum ancestral care trecea peste munți, iar un călugăr s-ar fi oprit în acest loc pentru a se odihni și a-și potoli setea, beneficiind și de prezența unui izvor în apropiere. După ce călugărul a binecuvântat locul, s-a spus că un fag miraculos a crescut din pământ, iar izvorul din apropiere ar avea puteri vindecătoare, scrie Adevărul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Florin Piersic scaled e1692821158751 jpg
image
image
image
image
image
image
stefan cel mare GettyImages 878490466 jpeg
carte veche jpg
branza jpg
sebastian si roberta jpg
aeroport brasov jpg
foisorul de foc jpeg
vreme jpg
artista 107 ani tatuaje vechi jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net