Aici te învaţă Titi Aur să-ţi stăpâneşti maşina

5 iunie 2016
image
Pe circuitul de lângă Crevedia îşi pot îmbunătăţi abilităţile şi motocicliştii. Ei au cursuri separate Fotografii: Dorin Constanda/Sever Gheorghe

Singura şcoală adevărată de şoferi din ţară se află lângă Crevedia, judeţul Dâmboviţa. Răspândită pe 12,5 hectare, academia fostului pilot de raliu Titi Aur te învaţă cum să-ţi controlezi agresivitatea la volan şi cum să ieşi teafăr din situaţii-limită. Click! îţi spune de ce orice conducător auto ar trebui să o absolve.

Românii nu au şosele nici măcar decente, dar sunt avizi de viteză şi bolizi fioroşi. Mai mult de 65% din şoferii începători (sub un an experienţă) sunt implicaţi în incidente rutiere, cel mai frecvent din cauză că nu ştiu cum să iasă din situaţii-limită. Majoritatea şoferilor cu experienţă îşi supraestimează calităţile şi fac greşeli de novici. Şi, fiindcă nimeni nu i-a învăţat până acum ce trebuie să facă pentru a-şi păzi spatele, s-a născut Academia Titi Aur, probabil singura şcoală de şoferi din ţară care te vindecă de agresivitatea la volan. Circuitul construit în satul Cocani, la 2 km distanţă de Crevedia, este o destinaţie tot mai frecventă a angajaţilor marilor firme de transport de marfă şi persoane.

image
Fotografii: Dorin Constanda/Sever Gheorghe

„Satisfacţia mea  e că tot mai mulţi şoferi care nu lucrează în transporturi, persoane fizice, vin la cursurile noastre fiindcă îşi dau seama că nimeni nu i-a instruit cum să iasă din situaţiile dificile întâlnite pe şosele. Avem cursanţi care vin de la firme, fac cursul de conducere defensivă, după care îşi trimit copiii. Cei mai mulţi dintre ei sunt tineri care abia şi-au luat permisul”, ne spune Titi Aur, cel care a inventat această şcoală.

Cursul de conducere defensivă, care durează opt ore, are o parte teoretică şi una practică. În timpul lui, cursanţii învaţă totul despre procedurile de urmat în caz de accident, tehnicile de conducere defensivă, practicile periculoase la volan şi noţiuni esenţiale despre aderenţa pneurilor, accelerarea şi frânarea maşinii, sistemele de siguranţă şi legislaţie. În practică, şoferii vor simula un impact frontal, o răsturnare a maşinii (90-180 de grade) şi vor învăţa cum să iasă cu viaţă din aceste situaţii.

„Cursul îi va ajuta pe oameni să înţeleagă cum trebuie să controleze maşina în derapaj şi cum să evite greşelile pe care le fac cei mai mulţi soferi în astfel de cazuri”, ne spune Titi Aur. Cele opt ore de curs costă 750 de lei, pentru şoferii persoane fizice. Cei care lucrează la firme de transport mai au un „curs de aptitudine şi prevenire cu evaluare în trafic”, care costă 1.900 de lei. Acest curs e unul de perfecţionare pentru cei care conduc zi de zi ca mod de viaţă.

Click! spune

  • Rata mortalităţii în rândul şoferilor până în 24 de ani este dublă decât cea înregistrată în cazul celor experimentaţi
  • Viteza excesivă e principala cauză pentru care tinerii provoacă accidente rutiere
  • 1.893 de persoane şi-au pierdut viaţa pe şoselele din România în 2015. Peste 30% din accidente, provocate de începători.
kate middleton 4 jpg
cub lili sandu animat gif
cub adrian alexandrov png
vangelis afp jpg
BeFunky collage (18) jpg
catrinel menghia cannes (4) jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
Arde crucișătorul de rachete Moskva, cea mai importantă navă rusă din Marea Neagră/ Ucrainenii susțin că au lovit nava cu două rachete, rușii spun că a existat doar un incendiu la bord jpeg
mc donalds jpeg
allergy g3d6759da5 1920 jpg
kate middleton 4 jpg
Mașină de Poliție din Germania jpeg
politia locala jpeg