Alarmă! Infiltrațiile din râul Dâmbovița amenință intersecția de la Unirea
Din 23 martie este alertă de gradul 0 pe râul Dâmbovița în zona intersecției de la Unirea, cea mai mare din România. Pe porţiunea din râu care traversează Capitala în zona nodului hidrotehnic dintre Podul de la Pasajul Mărășești și Podul de la Unirea au fost detectate infiltrații masive de apă.
Ce spun specialiștii de la Apele Române
„A apărut de fapt un vortex (nr.vârtej/turbion) creat din cauza infiltratiilor și care produce găuri în suprafața betonată a cuvei Dâmboviței.(...)
Apa ajunge dedesubt, în caseta de ape uzate sau în sistemul de drenaj, iar daca situația nu ar fi remediată s-ar putea ajunge inclusiv la prăbușirea străzii datorita golurilor provocate de fenomenele de eroziune”, au declarat în exclusivitate pentru Click! surse din cadrul Apele Române, care gestionează situația.
Măsurile de urgență pentru a opri infiltrațiile din Dâmbovița
Pentru a „pansa” albia Dâmboviței, autorităţile au decis golirea de apă a porţiunii dintre Biblioteca Națională şi podul de la Națiunile Unite. Manevrele de golire totală a au fost executate în procedură de urgență începând de duminică, 24 martie, cu scopul de a fi asigurate condiţiile optime pentru vizualizarea infiltraţiei în albia amenajată a râului.
Până în acest moment, s-a intervenit în regim de urgență cu o folie ancorată cu saci de nisip pentru a opri provizoriu inflitrația apei. Reprezentanţii Administraţiei Apele Române au anunţat, miercuri, că sectoarele râului Dâmboviţa care au fost golite de apă după ce s-au constatat infiltraţii în albia amenajată vor rămâne aşa circa 10 zile.
Specialiștii spun că este nevoie urgent de reamenajarea hidrotehnică a râului şi refacerea celor 11 noduri hidrotehnice amenajate pe rău în zona Capitalei și că există un proiect în acest sens.
„Până în prezent, s-a finalizat studiul de fezabilitate care prevede lucrări de reabilitare, evaluate la 200 de milioane de euro. Din PNRR, s-au contractat serviciile de proiectare având ca rezultat studiul de fezabilitate.
Prima etapă a lucrărilor, în valoare de 15 milioane de euro, finanţate tot prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, se referă la lucrări care vor fi executate la barajul Lacul Morii, precizează Apele Române” au transmis printr-un comunicat reprezentanții Apele Române.
„Groapa de gunoi” apărută după secarea Dâmboviței
Odată cu golirea Dâmboviței a apărut o adevărată groapă de gunoi. Reporterii Click! au fost ieri la fața locului și au văzut cum în noroiul până la glezne din albia Dâmboviței zăceau chiuvete, zeci de coșuri de gunoi, tomberoane, lăzi, umbrele, deșeuri de toate felurile ba chiar și trotinete electrice.
Până acum salariații de la Apele Române au scos nu mai puțin de 20 de trotinete din noroiul rămas în albia secată. Zona va rămâne secată cel puțin până la sfârșitul acestei săptămâni