Alege ghiozdanul potrivit şi poartă-l corect!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Porţile şcolilor se deschid, luni, pentru elevi. Până atunci, însă, părinţii sunt în febra cumpărăturilor pentru şcoală. Specialiştii Institutului de cercetare a problemelor coloanei vertebrale Cedars-Sinai din Los Angeles ne spun cum se alege şi cum se poartă ghiozdanul, astfel încât acesta să nu le creeze probleme de sănătate elevilor.

Elevii cară între  4 şi 12 kilograme

Încă din primele clase, copiii pleacă la şcoală cu ghiozdanele pline: caiete, manuale, cărţi auxiliare, penar, acuarele şi, în funcţie de orar, cu multe alte lucruri. Potrivit unor analize, un ghiozdan pregătit pentru şcoală, în funcţie de clasa în care este elevul, cântăreşte între 4 şi 12 kg.

Nu încărcaţi peste măsură ghiozdanele!

Uite ce găseşti în magazine!

Atenţie, părinţi, învăţători şi profesori! Nu încărcaţi prea mult ghiozdanele elevilor, întrucât greutatea mare le poate crea probleme grave de sănătate! Pentru a veni în ajutorul părinţilor, atunci când cumpără un ghiozdan, medicul Avrom Gart, directorul Institutului de cercetare a problemelor coloanei vertebrale Cedars-Sinai din Los Angeles, SUA, ne face câteva recomandări:

- alegeţi ghiozdanele practice, nu cele la modă;- evitaţi genţile de umăr sau rucsacurile cu o singură bretea;- învăţaţi copiii să nu poarte ghiozdanul doar pe un umăr, deşi are două bretele;- nu-i lăsaţi pe copii să bage în ghiozdan mai multe lucruri decât au nevoie;- greutatea ghiozdanului nu trebuie să depăşească 10% din greutatea copilului. De pildă, dacă un copil care începe clasa I are 21 kg, ghiozdanul trebuie să cântărească maximum 2,5 kg;- explicaţi-le copiilor că trebuie să vă anunţe imediat dacă îl doare spatele şi cereţi părerea unui specialist.

Ce probleme de sănătate pot apărea

- Dureri de spate şi de umeri. În urma unor teste RMN realizate pe opt voluntari (3 băieţi şi 5 fete cu vârsta de 11 ani - plus/minus 2 ani, şi o greutate de 44 kg - plus/minus 9 kg) s-a constatat că purtarea unor ghiozdane ce reprezentau 10, 20, respectiv 30% din greutatea corpului comprimă discurile intervertebrale, mai ales la mijlocul şi în partea inferioară a spatelui, potrivit unui studiu publicat în revista "Spine".

- Probleme de respiraţie. Dacă un ghiozdan cântăreşte mai mult de 15% din greutatea elevului, automat se modifică poziţia corpului, ceea ce determină modificări ale respiraţiei.

- Probleme de dezvoltare. Un ghiozdan greu determină modificarea poziţiei spatelui. Copiii nu mai merg drept, se obişnuiesc să meargă cocoşaţi.

La fel se întâmplă şi cu elevii care poarta genţi de umăr sau rucsac cu o singură bretea. Din cauză că la ei greutatea atârnă pe o singură parte, coloana se curbează.

În cazul în care cumperi copilului tău un troller, este indicat ca elevul să-l împingă, nu să-l tragă după el. În acest fel, se vor evita afecţiuni ale coloanei vertebrale.

«Se cumpără în funcţie  de înălţimea elevului»

Rucsacul se cumpără în funcţie de înălţimea celui mic, de cât de lat este în umeri şi bazin. Cu alte cuvinte, ghiozdanul se alege pe măsura elevului, nu trebuie să fie nici mai mic, nici mai mare. Dacă cel mic suferă de afecţiuni osoase sau are dureri în zona coloanei este indicat să-i cumpăraţi un troller. Când aleg un ghiozdan sau un rucsac pentru şcoală, părinţii trebuie să se prezinte cu copiii la magazin pentru ca aceşia din urmă să probeze modelul şi să-l aleagă pe cel mai confortabil.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate în buline și William, GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ninsoare jpeg
timisu de sus png
poza mare pestera jpg
pantofi dunare budapesta captura video jpg
shutterstock 2087054215 jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
edgardo mortara jpg
WhatsApp Image 2024 11 22 at 18 37 31 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net